"Durerile cauzate de endometrioză sunt similare cu cele resimțite în urma amputației." – declarație dr. Voicu Simedrea, Spitalul Premiere Regina Maria, fondator al Endo Institute

Dureri severe care persistă pe o perioadă îndelungată, impact negativ asupra vieții de cuplu, infertilitate și dificultăți în a aduce pe lume un copil. Acestea sunt consecințele unei afecțiuni ce afectează una din zece femei la nivel mondial.
Specialiștii consideră endometrioza drept „cancerul care nu ucide”, comparând-o din punctul de vedere al prevalenței cu diabetul, deși nu beneficiază de aceeași expunere publică, deși efectul său asupra sănătății este la fel de devastator.
Endometrioza este o afecțiune cronică ce are un impact semnificativ mai ales în perioada fertilă a femeii. Aceasta se caracterizează prin creșterea unui țesut similar endometrial în afara uterului, afectând ovarele, trompele uterine, vaginul, dar și intestinele, ureterele sau vezica urinară.
Pacientele care suferă de endometrioză descriu în mod ideal impactul bolii asupra calității vieții, chiar din adolescență.
„Am resimțit primele dureri puternice la vârsta de 9 ani, localizate în zona buricului. Acestea cedeau doar după băi fierbinți, iar intensitatea era atât de mare încât nu puteam respira sau merge. Durerea dispărea complet abia a doua zi, după o noapte de somn. Am simțit aceste dureri până la 23 de ani”, a povestit Teodora, studentă din Timișoara.
Femeile afectate de endometrioză afirmă că întreaga lor existență se învârte în jurul acestei afecțiuni, care uneori pune în pericol viața. De multe ori, durerile sunt interpretate ca fiind menstruale, iar diagnosticarea corectă se realizează doar atunci când durerea devine insuportabilă.
Atenție la durerile severe și la problemele de fertilitate!
„Am avut o pacientă pe care am evaluat-o acum mulți ani; i-am spus că avea o formă avansată, cu dureri intense și că necesita o intervenție chirurgicală. A refuzat-o și a dispărut timp de doi ani. Apoi, mi-a spus: „Dacă nu mă operați luna viitoare, consider că nu mai am motive să trăiesc”. Era într-o stare extremă, stând pe pervazul geamului, contemplându-și destinul. Aceasta ilustrează cât de insuportabile pot fi durerile.”, a explicat dr. Voicu Simedrea, expert în tratamentele multidisciplinare ale endometriozei și fondator al Endo Institute, recunoscut internațional.
Durerea nu este singurul simptom asociat endometriozei, conform dr. Voicu Simedrea, care a subliniat complexitatea acestei boli.
„Femeile trebuie să fie atente nu doar la durere, ci și la infertilitate, deoarece 50% dintre pacientele infertile au această afecțiune. Trebuie să fie alarmante și tulburările digestive, disfuncțiile urinare, precum și problemele ce par neurologice dar sunt cauzate de endometrioză.”
Diagnosticarea corectă necesită medici ginecologi cu experiență în endometrioză.
Adesea, endometrioza rămâne nediagnosticată timp îndelungat, fie pentru că paciente se obișnuiesc cu disconfortul, fie pentru că apelează la medici neexperimentați. Diagnosticul se realizează prin intermediul consultațiilor, ecografiilor și RMN-urilor cu protocol specific, în stadii avansate, când afecțiunea este extinsă.
„Învățăm din experiența noastră că în centrele fără experiență în tratamentul endometriozei, eficiența intervențiilor nu este optimă; chirurgii pot provoca leziuni irreversibile ale țesutului ovarian și pot ignora leziunile profunde, periculoase.”, a adăugat dr. Voicu Simedrea.
Tratamentul: „Intervenția minim invazivă este standardul de excelență în chirurgia endometriozei”.
În prezent, femeile din România diagnosticate cu endometrioză au acces la tratamente similare celor din clinicile de prestigiu din Europa sau Statele Unite. La Endo Institute din Spitalul Premiere Regina Maria din Timișoara, echipele de specialiști aplică protocoale personalizate, bazate pe gravitatea bolii, incluzând terapii medicamentoase și intervenții chirurgicale pentru eliminarea formațiunilor endometriozice.
„Chirurgia minim invazivă oferă o vizibilitate superioară câmpului operator comparativ cu metodele tradiționale. Tehnicile moderne permit evidențierea structurilor fine, facilitând accesul la zone anatomice greu accesibile.”, a detaliat medicul.
„Am fost operată luni, externată joi, iar vineri am făcut 3.000 de pași în mall!”
Rezultatele intervențiilor bine realizate sunt rapid observabile de pacienți.
„Pe 13 noiembrie am fost operată de endometrioză avansată, inclusiv rezecție de rect și chisturi ovariene. După operație, m-am recuperat rapid; luni am fost operată, joi am fost externată și vineri am ieșit în oraș. Nu am avut nevoie de medicamente pentru durere, dincolo de un calmant în ziua externării. Am continuat să activez fizic, pentru a mă simți mai bine.”, a declarat Norina, o altă pacientă.
Norina, pacientă cu endometrioză
Tratamentul medical al endometriozei se desfășoară pe termen lung, iar îmbunătățirile sunt treptate, dar foarte semnificative.
„În managementul chirurgical, intervenția reprezintă un moment decisiv. Pacientele supuse intervențiilor noastre resimt dureri intense, dar după tratament, în 90% dintre cazuri, aducerea disconfortului la un nivel suportabil este realizată. Rata nașterilor spontane este de 40%, iar cea cumulativă ajunge la 55%, valori care ne plasează pe harta celor mai performante centre din lume.”, a declarat dr. Simedrea.
Eficiența acestor intervenții se bazează pe expertiza acumulată în cei 10 ani de funcționare a Endo Institute, o abordare multidisciplinară a bolii și evaluări continue din partea organismelor internaționale în acest domeniu.
„Acreditările noastre validează calitatea serviciilor oferite; suntem evaluați de Liga Europeană de Endometrioză, și de Surgical Review Company, reflectând angajamentul nostru de a asigura calitate constantă în tratamente, prin monitorizare periodică.”, a adăugat specialistul.
Teodora și Norina sunt doar două paciente care au beneficiat de tratarea endometriozei, îmbunătățindu-și astfel calitatea vieții. Ele își împărtășesc sfaturile celor care se confruntă cu dureri sau disconfort asociat acestei afecțiuni.
„Nu este normal să stai acasă dacă te confrunți cu balonare, constipație, dureri menstruale sau menstre abundente.”
„Sfatul meu este să consulți medicul ginecolog și, în cazul diagnosticării cu endometrioză, să te adresezi unui specialist în acest domeniu. Nu trebuie ignorate simptomele; este posibil să te vindeci.”, este mesajul Norinei.
„Le recomand femeilor să rămână puternice, să nu abandoneze lupta și să nu permită nimănui să considere durerea lor ca fiind imaginară.”, a adăugat Teodora.
Aspecte legate de stilul de viață și endometrioză
Dr. Voicu Simedrea consideră că schimbările stilului de viață au dus la o creștere a cazurilor de endometrioză în România.
Există mai mulți factori contribuitori în dezvoltarea endometriozei, însă cauza exactă nu este cunoscută. „Interesant este că după Revoluție, numărul cazurilor a crescut dramatic. Generația anterioară de medici întâlnea foarte rar această afecțiune. Trebuie să ne întrebăm de ce acum vedem un asemenea trend în rândul adolescenților. Cred că schimbările stilului de viață ale femeilor din România au influențat această situație. Tot ceea ce ne înconjoară, de la alimentație la cosmetice, poate contribui la dezvoltarea endometriozei.”, a concluzionat dr. Voicu Simedrea.
Articol prezentat de Regina Maria