Expert în energie: MVM din Ungaria va achiziționa toată energia electrică generată la Mintia de către investitorii irakieni, iar plata se va realiza cu gaz rusesc.

Expert în energie: MVM din Ungaria va achiziționa toată energia electrică generată la Mintia de către investitorii irakieni, iar plata se va realiza cu gaz rusesc.
Termocentrala Mintia, Foto: AGERPRES

MVM din Ungaria este dispusă să ofere un preț semnificativ pentru livrările de energie de la E.ON, având în vedere necesitatea de a crea o piață de consum pentru gazele provenite din Rusia, conform declarațiilor lui Răzvan Nicolescu, expert în domeniul energetic. „Ei intenționează să controleze direct consumatorii. Rămâne de văzut la ce preț va avea loc livrarea, având în vedere că companiile românești, precum Romgaz și Petrom, dispun de rezerve de gaz pentru o perioadă mai scurtă decât Gazprom,” a scris Răzvan Nicolescu pe platforma sa de socializare.

După invazia Ucrainei din urmă cu doi ani, compania rusă Gazprom a suferit o pierdere considerabilă pe piața europeană. De la 1 ianuarie 2025, se preconizează o pierdere și mai mare datorită finalizării acordului de tranzit al gazului cu Ucraina.

Surse din apropierea negocierilor indică faptul că MVM va achiziționa E.ON Furnizare pentru suma de 205 milioane de euro. Compania ungară a semnat un acord cu E.ON Germania pentru preluarea diviziei de furnizare din România, conform unui comunicat oficial transmis luni.

Finalizarea tranzacției este așteptată în prima jumătate a anului 2025.

Nicolescu: O alternativă la influența rusească în sectorul energetic românesc era un parteneriat cu Statele Unite.

Nicolescu susține că, în cazul în care MVM obține aprobarea din partea autorităților pentru achiziția E.ON Furnizare, atenția acestora se va îndrepta către centrala Mintia. „MVM va cumpăra toată energia electrică produsă de investitorii irakieni de la Mintia, care beneficiază probabil de sprijin financiar din partea statului. Achiziția se va realiza nu prin plata în bani, ci prin livrarea de gaz rusesc pentru energia electrică generată la Mintia,” a declarat Nicolescu.

El a menționat că Transgaz va construi o nouă conductă pentru Mintia, remarcând că „este plăcut să construiești, nu-i așa?” „Asemenea lucrărilor din proiectul Tuzla – Podișor, care s-au dovedit inutile, cu sume mari investite irosite în Turcia și Rusia,” a adăugat Răzvan Nicolescu.

„O alternativă la influența rusă în sectorul energetic românesc era un parteneriat româno-american, conceput în 2014, care includea colaborări cu Exxon, Grecia, Coridorul Vertical, LNG Tellurian și altele. Există încă șanse pentru astfel de inițiative? Cu Donald Trump, există încă posibilități,” a explicat Nicolescu.

Centrala Mintia va fi recunoscută ca proiect de importanță națională.

Centrala termoelectrică Mintia a fost achiziționată în 2022 de Mass Global Energy Rom pentru 91 de milioane de euro, parte a grupului Mass Group Holding, companie înființată pentru această achiziție, asociată cu un conglomerat irakian înregistrat în Insulele Cayman. A fost vândută prin administrator judiciar, în 2022, după o investiție de cel puțin 150 de milioane de euro în modernizare.

Mintia se află în insolvență din noiembrie 2019 și în conservare din 2021.

România s-a angajat prin Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) 2021-2030 să finalizeze până la 1 ianuarie 2026 o capacitate de cel puțin 860 MW la centrala Mintia, cu o posibilitate de extindere până la 1.700 MW.

Noua unitate de la Mintia va avea o capacitate de generație de 1.770 MW și va funcționa pe gaz. Mass Global Energy Rom are obligația de a finaliza până la 31 decembrie 2026 investiția pentru realizarea unei capacități energetice noi de cel puțin 1.290 MWh, din care minimum 800 MWh să fie generate pe baza de gaze naturale și energie regenerabilă. Costul estimat al investiției este de 1,4 miliarde de euro.

Ministerul Energiei a supus recent la dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern pentru a recunoaște proiectul noii centrale Mintia ca fiind de importanță națională.

Recomandari
Show Cookie Preferences