Fondurile de pensii private, după creșteri record în 2024, ating 9% din PIB/ Peste 70% din activele acestora vor putea fi investite în titluri de stat în următorii 6 ani

Activele fondurilor de pensii private, inclusiv cele obligatorii administrate privat – Pilonul II și cele facultative – Pilonul III, au depășit 160 de miliarde de lei în februarie 2025, reprezentând mai mult de 9% din PIB, conform unei declarații a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Datorită majorității fondurilor investite în titluri de stat, ASF intenționează să permită administratorilor să aloce peste 70% din activele lor în aceste instrumente pe o perioadă de 6 ani.
Fondurile de pensii private concentrează majoritatea portofoliului în titluri de stat emise de România. Conform legislației în vigoare, acestea pot investi până la 70% din totalul activelor în astfel de instrumente. De asemenea, ASF are capacitatea de a modifica, temporar, limitele investițiilor în titluri de stat prin acte normative.
Începând cu primăvara anului 2020, ASF a adoptat norma (nr. 22/2020), care permite administratorilor să depășească 70% din activele fondurilor în titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor din România, precum și de către alte state UE sau din Spațiul Economic European.
Această reglementare a fost prelungită anual de ASF și va rămâne în vigoare până în aprilie 2025.
Motivul pentru care ASF propune investiții de peste 70% în titluri de stat pentru următorii 6 ani
Săptămâna trecută, Autoritatea a lansat în consultare publică un proiect care vizează extinderea acestei măsuri pentru o perioadă de 6 ani.
- „Fondurile de pensii private sunt, împreună cu băncile comerciale, principalii investitori în titluri de stat recente emise de Ministerul Finanțelor, contribuind astfel la finanțarea datoriei publice a României. Având în vedere că fondurile de pensii administrate privat sunt cei mai mari investitori în aceste instrumente, iar ponderea acestor investiții variază semnificativ pe parcursul anului, continuarea posibilității de a depăși limita de 70% a activelor pentru titlurile de stat va genera randamente superioare pentru participanți, asigurând totodată investirea contribuțiilor lunare și sprijinind finanțarea datoriei publice”, este precizat în nota de fundamentare a ASF.
Autoritatea reafirmă că „aplicația acestui mecanism este benefică chiar și în cazul în care este utilizată de un singur administrator”.
Numărul administratorilor care au investit peste 70% din active în titluri de stat în 2024
În 2023, administratorii au informat ASF despre intenția de a depăși 70% din activele investite în titluri de stat pentru 7 fonduri dintre cele 17 existente în sistemul de pensii private.
În cazul fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II), 3 din cele 7 fonduri au aplicat normele, iar din fondurile de pensii facultative, 4 din 10 fonduri respectă aceste reglementări, conform celor menționate în proiectul ASF.
La finalul anului 2024, valoarea totală a activelor fondurilor de pensii (Pilonul II – pensii administrate privat și Pilonul III – pensii facultative) a ajuns la 156,4 miliarde de lei, crescând cu 19% comparativ cu finalul anului 2023.
Aceasta a depășit deja 9% din PIB, iar numărul participanților în sistemul de pensii private a ajuns la 9,12 milioane la sfârșitul anului trecut.
Rata medie ponderată a rentabilității s-a situat, în decembrie 2024, la 6,19% pentru fondurile Pilon II și 5,78% pentru fondurile Pilon III cu risc ridicat și 4,65% pentru fondurile de Pilon III cu risc mediu.
Foto: Dreamstime.com