FOTO Inaugurarea Centrului de Mentenanţă pentru sistemele HIMARS la Bacău - România va putea realiza reparaţii proprii, precum şi pentru echipamentele Ucrainei şi altor ţări din vecinătate

FOTO Inaugurarea Centrului de Mentenanţă pentru sistemele HIMARS la Bacău - România va putea realiza reparaţii proprii, precum şi pentru echipamentele Ucrainei şi altor ţări din vecinătate
HIMARS românesc, Foto: MApN

Prin colaborarea dintre Aerostar S.A. din România şi Lockheed Martin din Statele Unite, a fost deschis joi Centrul Naţional de Mentenanţă pentru sistemele HIMARS. Astfel, România va avea capacitatea să întreţină singură sistemele HIMARS de care dispune, iar Ucraina va putea trimite aici lansatoarele de rachete pentru reparaţii, conform unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a subliniat că această iniţiativă asigură României un avantaj strategic prin asigurarea întreţinerii sistemelor HIMARS pe teritoriul naţional, achiziţionate de la Guvernul SUA.

„Pe lângă beneficiile strategice oferite de o soluţie de întreţinere securizată pentru sistemele HIMARS în România, acest centru oferă şansa altor ţări din zonă, dotate cu astfel de echipamente, să le trimite pentru mentenanţă sau reparaţii la Bacău, unde vor beneficia de expertiza specialiştilor de top din regiune,” a declarat Angel Tîlvăr.

Ministrul a adăugat că noul centru va avea un impact semnificativ asupra dezvoltării economice a regiunii Bacău.

”Peste 2.000 de locuitori din Bacău vor avea ocazia să lucreze în acest centru, în funcţii specializate, graţie colaborării cu Aerostar, o companie de marcă în industria naţională,” a mai informat ministrul.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a menţionat anterior că centrul va avea prioritate în satisfacerea „nevoilor Armatei Române”, dar va putea efectua reparaţii şi pentru sistemele HIMARS din Ucraina.

România va primi un al treilea sistem HIMARS în acest an

Conform informaţiilor transmise de MApN, România a achiziţionat trei sisteme HIMARS produse de Lockheed Martin, în cadrul programului denumit „Capabilitatea de sprijin cu foc indirect”, conform Legii nr. 46/2018. Primele două unităţi au fost primite în 2021 şi 2023, iar livrarea celui de-al treilea sistem este planificată pentru anul curent.

”Pentru a asigura o mentenanţă complexă a acestor sisteme pe teritoriul României, Ministerul Apărării Naţionale a solicitat Ministerului Economiei derularea unei proceduri de desemnare a unui centru specializat, în conformitate cu Legea nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare. În urma acestei proceduri, a fost aprobat memorandumul, iar compania desemnată este SC AEROSTAR Bacău SA,” a informat MApN.

Această iniţiativă vizează dezvoltarea de facilităţi critice pentru infrastructura de apărare a ţării, cu o abordare proactivă din partea ministerelor implicate pentru întărirea securităţii şi apărării naţionale.

Lockheed Martin şi Aerostar S.A. colaborează dinainte în privinţa mentenanţei pentru flotele de elicoptere Black Hawk şi avioane F-16 ale României, conform surselor din DefenseRomania.

Citește și:

FOTOGALERIE Echipamentele militare prezentate la BSDA 2024, cea mai mare expoziţie militară din Europa de Est: F-35 ca vedetă şi competiţia pentru blindatele de luptă ale armatei.

Recomandari
Show Cookie Preferences