Gânduri din inimă și minte
În 2017, Gabriel Liiceanu a lansat un volum intitulat România, o iubire din care se poate nu muri, la editura pe care o conduce. Un eseu care mi-a captat atenția a fost intitulat Cele trei meserii ale omului, un text inedit pe atunci, explicând care ar putea fi cea mai provocatoare meserie a omului: aceea de cetățean sau om de lume.
Recent, am revizitat aceste gânduri citind cartea Inima gânditoare. Despre Israel și Palestina de David Grossman (Polirom, Iași, 2024). Această lucrare este o selecție de articole și conferințe mai vechi și mai recente ale cunoscutului romancier evreu. Cele mai vechi contribuții datează din 2017, fiind discursul de acceptare al titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Ebraice din Ierusalim, iar cele mai recente au fost scrise la începutul anului 2024. Multe dintre aceste lucrări au fost publicate în prestigiosul cotidian israelian Haaretz, iar antologarea lor este strâns legată de evenimentele tragice din 7 octombrie 2023. Volumul a fost tradus în română de Ioana Aneci.
Într-un text intitulat Inima gânditoare, care a fost inițial un discurs rostit la sfârșitul anului 2022, când Grossman a primit premiul Erasmus, autorul își amintește o întâmplare din copilărie. La doar 8 ani, a auzit pe marele pianist Arthur Rubinstein spunând că arta l-a făcut fericit și că prin intermediul artei a ajuns la cunoașterea fericirii. Chiar dacă termenul fericire nu era frecvent folosit în anii '50 într-o țară recent înființată, David Grossman și-a dorit să devină artist. În discursul susținut la Universitatea Ebraică, Grossman recunoaște că își îndeplinește visul de a fi scriitor, iar scrisul îi oferă o experiență liberă și fluidă dintre diversele sale identități.
Deși nu pot spune dacă David Grossman este o persoană melancolică, lectura articolelor din recentul său volum m-a făcut să realizez că acesta a deschis fereastra vagonului cu care călătorește în viață, fără a ține cont de avertismentele binecunoscute despre pericole.
Grossman subliniază că situația Israelului a fost și rămâne nedreaptă. În articolul său intitulat Israelul se prăbușește în hău, publicat în The New York Times pe 1 martie 2024, el afirmă că Israel este singura țară care are cereri explicite pentru eliminarea sa. Acesta consideră rușinos că ură criminală este îndreptată împotriva unui popor care a fost, nu cu mult timp în urmă, pe punctul de a fi eradicat. Din acest motiv, pentru locuitorii săi, Israelul a devenit o fortăreață în loc de un cămin. Grossman nu își permite să fie îngăduitor cu Hamas, Hezbollah sau Iranul, care cer dispariția Israelului, dar critica sa se îndreaptă și spre Knesset, guvernul și premierul Beniamin Netanyahu, pe care îi consideră vinovați de a nu căuta înțelegerea cu palestinienii.