Greenpeace solicită demiterea ministrului Energiei din cauza instigării la procese împotriva ONG-urilor

Greenpeace solicită demiterea ministrului Energiei din cauza instigării la procese împotriva ONG-urilor

Organizația non-guvernamentală de mediu Greenpeace l-a chemat pe premierul Marcel Ciolacu să-l destituie pe Sebastian Burduja, considerând inacceptabil ca un oficial dintr-un stat democratic să facă apel public către directorii companiilor de stat să se îndrepte în instanță împotriva ONG-urilor ce contestă proiectele controversate.

Solicitarea vine în urma afirmațiilor lui Burduja din ziua de joi, când acesta a îndemnat directorii companiilor naționale din sectorul energetic să ceară daune maxime în instanță contra ONG-urilor care blochează proiecte strategice cu intenție rea.

„Activitatea organizațiilor de mediu și a societății civile reprezintă baza unei democrații sănătoase. Demonizarea, intimidarea și atacurile constante asupra acestor entități creează un precedent grav pentru justiție și participarea publică, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze pe toți – fie că suntem activiști, cetățeni sau persoane cu putere decizională.

Condamnăm reacția ministrului energiei, Sebastian Burduja, percepând-o ca o abatare inacceptabilă de la principiile democratice și de la responsabilitățile funcției pe care o ocupă. Instigarea la procese împotriva societății civile denotă nu doar o înțelegere greșită a democrației, ci și o atitudine ostilă față de dreptul fundamental la liberă exprimare și participare publică”, se arată în comunicatul Greenpeace.

„Este inacceptabil ca într-un stat democratic, un ministru al Energiei să transmită mesaje prin care încurajează atacurile legale asupra ONG-urilor care contestă proiectele controversate.

Mai mult, este inacceptabil ca cineva aflat într-o astfel de poziție să furnizeze informații eronate care distorsionează realitatea. De exemplu, Greenpeace România, birourile regionale și Greenpeace International au fost activ implicate în proteste contra Rusiei și a importurilor de gaze fosile, precum și în răspunsul la deversarea de petrol din Marea Neagră, subliniată de ministrul energiei în declarațiile sale. O simplă căutare online l-ar fi ajutat pe acesta să dobândească aceste informații, dacă ar fi avut un interes real”, afirmă activiștii de mediu.

Ei consideră că afirmațiile ministrului sunt inspirate dintr-un ghid de intimidare politică, subliniind că nu doar că aceste declarații incită la represalii împotriva societății civile, dar și constituie un avertisment clar: oricine critică va suporta consecințe severe.

  • „Aceasta nu este doar o poziție oficială, ci un atac direct asupra dreptului fundamental la participare publică și la justiție. În momentul când un oficial de rang înalt nu doar că tolerează, ci incită activ la procese menite să reducă la tăcere vocile critice, asistăm la o deviere gravă a statului de drept.
  • Astăzi atacăm dreptul fundamental de a accesa justiția. Ce va urma? Care sunt următoarele drepturi care pot fi restricționate? Dreptul la libertate? Dreptul la sănătate? Dreptul la educație?”.

Greenpeace reamintește că România are obligații asumate prin tratate internaționale și europene de a garanta accesul la justiție pentru organizațiile de mediu în chestiuni de interes public, inclusiv asigurarea unor costuri rezonabile și a unei calități procesuale active, conform Convenției de la Aarhus, Convenției Europene a Drepturilor Omului, Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și Directivei privind evaluarea impactului asupra mediului.

Greenpeace consideră că declarațiile lui Burduja sunt incompatibile cu valorile europene

De asemenea, anul trecut, Uniunea Europeană a adoptat o directivă prin care jurnaliștii, organizațiile media, apărătorii drepturilor omului, activiștii, cercetătorii și artiștii vor beneficia de protecție în statele membre împotriva acțiunilor legale strategice îndreptate împotriva mobilizării publice, cunoscute sub denumirea de SLAPP.

Toate aceste reglementări au ca scop garantarea unei protecții adecvate pentru mediu. În ceea ce privește costurile, este stipulat ca acestea să fie rezonabile.

„Un ministru care folosește poziția sa pentru a încuraja represalii împotriva celor care contestă proiecte cu impact asupra mediului și comunităților nu poate rămâne în funcție. Astfel de declarații contravin valorilor europene, intereselor României și principiilor unei guvernări responsabile”, se precizează în comunicatul Greenpeace.

Recomandari
Show Cookie Preferences