În aproximativ 2 luni, persoanele afectate de RCA de la City Insurance și Euroins vor primi compensații, nu în 3-4 ani

În aproximativ 2 luni, persoanele afectate de RCA de la City Insurance și Euroins vor primi compensații, nu în 3-4 ani
Plati daune RCA, Foto: Roman Romaniuk / Dreamstime.com

În această săptămână, Plenul Camerei Deputaților, instituție decizională, va aproba o măsură prin care persoanele grav rănite sau moștenitorii celor decedați în accidente auto protejate prin RCA de companii aflate în faliment, precum și foștii clienți care au reziliat polițele, își vor primi compensările cu prioritate.

Legea vizează aproximativ 130.000 de cereri de plată, care cumulează în jur de 50 milioane de euro, conform unor surse din sectorul asigurărilor.

Parlamentul lucrează la reglementări semnificative pentru Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), cu scopul de a îndeplini cerințele Bruxelles-ului legate de transpunerea Directivei UE (2021/2118) în legislația națională.

Proiectul de lege, care ar trebui să rezolve această situație, a fost aprobat de Senat și, conform Comisiilor reunite din Camera Deputaților, votul final se va desfășura luni, 22 aprilie, urmând a fi trimis spre promulgare.

Cine va beneficia de prioritate în plată pentru daunele RCA

Printre modificările semnificative incluse în proiectul de lege se regăsește un amendament pentru ca anumite cereri de plată să primească prioritate în analiza de către FGA.

Amendamentul, propus de deputatul Iulius Marian Firczak (Minorități), preconizează modificări la articolul 15 din lege, astfel încât să se acorde prioritate următoarelor cereri:

  • a) cererile de plată pentru beneficiații minori sau cei în învățământ, care nu depășesc 26 de ani, în cazurile persoanelor decedate în accidente rutiere;
  • b) cererile care vizează oameni ce au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă ca urmare a accidentului;
  • c) cererile de plată pe baza titlurilor executorii împotriva asigurătorilor falimentați, care impun plata unor rente;
  • d) cererile de restituire a primelor.

Deputatul Iulius Marian Firczak a confirmat că proiectul va fi adoptat în plen săptămâna viitoare.

  • „Amânarea votului în plen este determinată de necesitatea desemnării noilor membri la Consiliul Concurenței, nu de nevoia unor modificări tehnice ale proiectului care a fost deja aprobat de Comisia de specialitate”, a declarat Firczak.

Dacă legea este adoptată, aceasta va fi trimisă pentru promulgare președintelui Iohannis.

Datele FGA privind cererile ce ar putea beneficia de prioritate la plată

FGA a fost contactat pentru a oferi detalii despre numărul și valoarea estimată a cererilor care ar putea fi vizate de modificările legislative menționate.

  • „La 31.03.2024, nu erau soluționate aproximativ 315.000 cereri de plată înregistrate la Fond.
  • Dintre acestea, circa 42% sunt cereri de restituire a primelor, iar aproximativ 2,8% se referă la vătămări corporale și decese, inclusiv cereri de rente/ prestații periodice”, a detaliat FGA.

Totodată, FGA a subliniat că nu toate cererile pentru vătămări corporale și decese vor fi incluse în categoriile specificate în proiectul legislativ, doar cca. un sfert. Instrumentele informatice utilizate nu permit o extragere detaliată a datelor, dar vor fi ajustate conform noii reglementări.

Astfel, FGA estimează că există aproximativ 132.300 cereri de restituire a primelor și peste 8.800 pentru vătămări corporale sau decese, dintre care doar 2.200 ar putea fi afectate de modificările legislative.

FGA nu a specificat sumele solicitate, oferind în schimb medii acceptate pentru cazuri până la 31 martie 2024, cum ar fi:

  • pentru cererile de vătămări corporale și decese – 59.286 lei
  • pentru cererile de restituire – 863 lei

Pe baza acestor date, FGA ar avea de plătit, în medie, peste 130,4 milioane lei pentru cele 2.200 cereri legate de vătămările corporale și decese și peste 114,1 milioane lei pentru cele peste 130.000 de cereri de restituire.

Totalul ar putea fi de aproximativ 245 milioane lei (aproximativ 50 milioane euro).

Surse informate susțin că impactul financiar al acestei prioritizări ar putea fi mai mic decât se estimează, dat fiind că multe cereri sunt duplicate în sistem.

FGA susține inițiativa privind prioritatea plăților. Ce impact financiar anticipat?

„Legea RCA preconizează o protecție extinsă pentru victimele accidentelor rutiere, inclusiv pentru minorii rămași orfani”, au declarat oficialii FGA referitor la prioritizarea daunelor.

În privința procesului de plată, FGA a adăugat că prioritizarea cererilor legate de vătămări și decese nu va influența semnificativ plățile totale, deoarece acestea reprezintă un procent mic din totalul cererilor.

Vicepreședintele ASF: Problema a aproape 100.000 de creditori va fi soluționată în maxim 2 luni

Sorin Mititelu, noul vicepreședinte pe asigurări al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), susține modificările legislative care vor permite prioritatea la daunele RCA.

  • „Amendamentele la criteriile de prioritizare vor aborda două problematice: una socială și alta destinată îmbunătățirii eficienței FGA”, a spus Mititelu.
  • „Astfel, în maxim 2 luni, aproape 100.000 de creditori persoane fizice vor avea soluții, iar eforturile financiare vor fi comparabile cu plățile curente ale FGA într-o lună.”
  • „Practic, aproape 40% din portofoliul FGA nu va mai aștepta 4 ani pentru compensații, iar FGA nu va mai găsi resurse pentru gestionarea acestui portofoliu timp de 3-4 ani, evitând astfel costuri suplimentare” a declarat Sorin Mititelu.

Restul creditorilor vor aștepta 3-4 ani pentru compensații dacă FGA nu identifică alte surse financiare

Pentru ceilalți creditori, care ar trebui plătiți rapid, identificarea unor soluții financiare rămâne esențială.

  • „Cu sursele actuale de finanțare, așteptările pot fi de până la 3-4 ani”, a explicat oficialul ASF.

Sute de mii de creditori solicită peste 4,19 miliarde lei de la FGA pentru RCA de la City Insurance și Euroins

FGA a anunțat recent că a plătit aproximativ 1,86 miliarde lei către creditorii de asigurări de la City Insurance și Euroins, până la 31 martie 2024, pe baza a peste 193.000 cereri de plată.

Pentru City Insurance, FGA a primit 264.310 cereri, din care doar 162.143 au fost plătite, totalizând 1,6 miliarde lei până la finele lunii martie.

Pentru Euroins, FGA a înregistrat 232.219 cereri, plătind doar 30.924, în valoare de 255,2 milioane lei.

  • „Estimările obligațiilor de plată pentru City Insurance sunt de aproximativ 1,94 miliarde lei, iar pentru Euroins – 2,25 miliarde lei”, afirmă oficialii FGA.

Aceasta totalizează peste 800 milioane euro. Întârzierile în procesarea cererilor sunt de câteva luni.

FGA analizează cererile pentru City Insurance înregistrate până pe 6 august 2022 și pentru Euroins până pe 7 mai 2023.

FGA aprobă lunar 11.000-12.000 cereri, cu sume de 90-100 milioane lei

FGA a comunicat la solicitarea noastră că, pe 31 martie 2024, avea disponibile aproximativ 159 milioane lei, acest sold fiind dinamic, fluctuant în funcție de încasări și plăți.

  • „Soluționarea cererilor se face în funcție de resursele disponibile ale FGA. Comisia specială aprobă lunar aproximativ 90-100 milioane lei pentru 11.000-12.000 cereri, în funcție de complexitate”, se arată în declarația oficialilor.

Dacă resursele FGA nu sunt suficiente, creanțele vor fi onorate gradual

„Dacă fondurile FGA nu acoperă totalitatea sumelor datorate creditorilor, acestea vor fi onorate pe măsura disponibilităților Fondului”, clarifică FGA.

De asemenea, Fondul subliniază importanța proiectului legislativ ce va introduce noi resurse financiare pentru plata daune.

Sursa foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences