INTERVIU. O zi tragică în care soldații ruși au ucis mii de români. Regizorul Tudor Giurgiu anunță un nou film despre un masacru: „Oamenii nu cunosc crimele înfricoșătoare din istoria noastră”
În trailerul pentru „Pădurea de molizi”, noul film al regizorului Tudor Giurgiu, se subliniază faptul că „între Rusia și România nu este doar o neînțelegere temporară. Este o chestiune legată de existența neamului românesc, care poate supraviețui doar dacă Rusia este constrânsă să-și stăpânească ambițiile.” Anunțul trailerului se face cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale, în contextul în care Călin Georgescu, unul dintre candidați, a avut în trecut aprecieri la adresa lui Vladimir Putin și a politicii rusești.
Aceste cuvinte sunt, în realitate, parafrazate din articolul „Dușmanul natural” scris de fostul premier Take Ionescu în 1900, la 88 de ani de la ocuparea de către Imperiul Ţarist a părții de Est a Moldovei și cu 40 de ani înainte ca Basarabia să fie din nou sub ocupație sovietică, conform Pactului Ribbentrop-Molotov.
Trailerul afirmă: „De două secole, imperiul nutrește speranța de a realiza visul de a face din statul român și din neamul românesc doar o amintire.”
„Pădurea de molizi” va aborda tema masacrului de la Fântâna Albă, care a avut loc pe 1 aprilie 1941, după ocupația sovietică a Bucovinei de Nord, o regiune care fusese deja smulsă României în 1940. Aproximativ 3.000 de români au fost uciși de trupele sovietice în acea zi.
Astăzi, satul Fântâna Albă se află pe teritoriul Ucrainei, la granița dintre regiunea Cernăuți și România. Regizorul Giurgiu a declarat că își dorește ca filmul să fie lansat în cinematografe în ziua dedicată comemorării a 84 de ani de la masacru.
Am discutat cu Giurgiu despre film, inspirația din spatele său și motivele anunțului făcut în preajma alegerilor prezidențiale.
O idee de film începută cu 10 ani în urmă
Giurgiu: – Povestea filmului este strâns legată de ignoranța mea și de lipsa de cunoaștere. Acum 8-10 ani, când am început să citesc despre evenimentele din Fântâna Albă, habar nu aveam de detalii. Auzeam termeni precum masacru, români împușcați, gropi comune, dar eram foarte departe de subiect. Astăzi, foarte mulți români, din toate generațiile, nu știu ce s-a întâmplat atunci și nu cunosc drama acelor familii care au suferit ani de zile după deportări.
În ciuda faptului că s-au scris cărți și au fost emisiuni despre acest episod, el rămâne puțin cunoscut. Acum mai bine de 8 ani, am început să cercetez alături de Gabriel Gheorghe, cu care am realizat scenariul.
Am încercat să găsim supraviețuitori, am stat de vorbă cu ei, dar astăzi nu mai sunt printre noi. Poveștile lor legate de 1 aprilie 1941 sunt tulburătoare și am decis că istoria acestui eveniment merită să fie spusă.
„Pădurea de molizi” aduce la lumină o „crime îngrozitoare” de la Fântâna Albă
– Filmul va aborda o poveste cunoscută, dar cu o viziune nouă, pentru a atinge și publicul tânăr?– Da, e important să spunem povestea din nou. Cu toate că s-au realizat documentare precum „Memorialul Durerii”, am dorit să facem un film care să reziste în atenția tinerilor. Distanța de peste 80 de ani face necesară o abordare care să intereseze.
Tentația inițială de a realiza un film epic a fost înlocuită de conștientizarea tragicelor destine umane, atât ale celor care au supraviețuit cât și ale rudelor rămase în satele din Basarabia.
Aceste povești sunt menite să miște sufletele și conștiința publicului, indiferent de vârstă, pentru a înțelege tragedia acestei comunități.
O mărturie profund emoționantă
– Va fi un film documentar cu reconstituiri dramatizate sau un lungmetraj de ficțiune?– Filmul este o ficțiune inspirată de destinele reale ale personajelor pe care le-am intervievat. Va include atât ficțiune, cât și materiale arhivistice.
Printre actorii principali se numără Coca Bloos și Mircea Andreescu.
Filmăm o poveste care combină elemente de ficțiune cu mărturii reale de la supraviețuitori.
Am realizat și filmări recente în contextul comemorărilor organizate anual, iar războiul din Ucraina a amplificat semnificația proiectului.
Un lungmetraj care reînvie „adevărul istoric”
– Ce v-ați propus să transmiteți prin această lucrare?– Provocarea principală este să examinăm felul în care ne raportăm la adevărul istoric și la traumele uitate ale comunităților afectate.
Experiențele martorilor, cum ar fi Gheorghe Holobati, care a trăit evenimente tragice, sunt esențiale pentru a înțelege perspectivele asupra istoriei.
„Pădurea de molizi” își propune lansarea în datele comemorării Masacrului de la Fântâna Albă
– Când doriți să lansați filmul și de ce anunțul a fost făcut acum, în preajma alegerilor?– Intenționăm să lansăm filmul pe 1 aprilie, la 84 de ani de la evenimentul tragic. Anunțarea filmului coincide cu o discuție largă în spațiul public despre relația României cu Rusia.
Observăm o tentativă de a relativiza istoria, iar oamenii uită de crimele comise de-a lungul timpului.
Consider că tragedia de la Fântâna Albă este o parte esențială a identității naționale și trebuie reamintită, mai ales pentru tineri, pentru a-i ajuta să ia alegeri înțelepte pentru viitor.