Medicul: Creșterea incidenței afecțiunilor la copii, comparativ cu acum 10-15 ani

Medicul: Creșterea incidenței afecțiunilor la copii, comparativ cu acum 10-15 ani
Unitate primire urgente, Foto: Inquam Photos / George Calin

Dr. Iulia Ţincu, medic primar gastroenterologie pediatrică la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din Bucureşti, a declarat că, în prezent, anumite afecţiuni, care anterior erau întâlnite cu preponderenţă la adulţi, apar din ce în ce mai frecvent la copii. Boala inflamatorie intestinală este un exemplu relevant.

„În ultimii ani, observăm o frecvență crescută a unor afecțiuni care, cu 10-15 ani în urmă, erau predominant întâlnite în rândul adulților. Acestea includ patologia autoinflamatorie, patologia autoimună și patologia alergică. Există modificări în ADN-ul nostru care, în prezența unor semnale negative din mediu, pot determina declanșarea acestor afecțiuni. Multe dintre ele au implicații pe termen lung asupra sistemului digestiv, iar gastroenterologia pediatrică se concentrează pe afecțiuni ale tubului digestiv, ficatului și pancreasului,” a explicat dr. Iulia Ţincu, în cadrul unei emisiuni la Medika TV.

Dr. Ţincu a abordat boala inflamatorie intestinală, care afectează copii în timpul dezvoltării lor.

„A fost o revelație pentru noi apariția bolii inflamatorii intestinale, o afecțiune cronică a tubului digestiv, caracterizată prin inflamații severe, ulcerații, modificări ale tranzitului intestinal și vărsături, care afectează grav organismul, având originea în intestin. Această problemă a crescut exponențial în ultimii ani, iar noi am fost copleșiți de numărul acestor cazuri,” a subliniat ea.

Există opțiuni de tratament disponibile, iar progresele recente permit ca anumite modificări în dietă să contribuie, în unele cazuri, la stoparea procesului inflamator.

Atunci când a fost întrebată despre vârsta de debut a acestei boli, dr. Iulia Ţincu a menționat că, de regulă, boala apare la copii cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani, dar pot exista și cazuri în rândul nou-născuților.

„Vârsta mediană de debut era de obicei în jurul vârstei de 12-14 ani, adică în perioada pre-adolescenței. În ultima vreme, însă, vârsta medie de debut a scăzut, având cazuri de copii de 7-10 ani, iar prin intermediul factorilor genetici, s-a semnalat o formă îngrijorătoare numită boală inflamatorie intestinală cu debut precoce. Acest tip afectează copii care dezvoltă inflamații severe în intestin înainte de 6 sau 8 ani. Cele mai severe cazuri pot apărea în jurul vârstei de 10-11 luni, iar copiii mai mici, sub 2 ani, reacționează mai greu la tratamentele disponibile, experimentând afecțiuni imunitare severe și infecții frecvente, ceea ce limitează opțiunile terapeutice,” a adăugat dr. Iulia Ţincu.

Recomandari
Show Cookie Preferences