"Menopauza este o etapă normală, dar nu trebuie să suferim!" Mituri și realități discutate de Dr. Anda Vizitiu, expert în managementul menopauzei din Timișoara

După vârsta de 45 de ani, menopauza se instalează la majoritatea femeilor. Deși cuvântul provoacă adesea neliniște, este important de știut că menopauza este o etapă naturală a vieții, nu o afecțiune. Manifestările ei pot provoca disconfort, dar există soluții eficace, afirmă Dr. Anda Vizitiu, medic primar endocrinolog la Centrul de expertiză în managementul menopauzei din Timișoara, parte a Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.
„Menopauza nu ar trebui să fie motiv de îngrijorare; este o etapă naturală din viața fiecărei femei, prin care trecem într-un moment al vieții”, afirmă Dr. Anda Vizitiu.
Dr. Anda Vizitiu, specialist în endocrinologie.
În general, dacă menopauza apare natural și fără simptome deranjante, nu este necesară intervenția medicală. Totuși, în cazul apariției simptomelor deranjante care influențează calitatea vieții, este esențial să căutăm soluții, având în vedere că există opțiuni eficiente de tratament, atât hormonale, cât și non-hormonale.
Despre menopauză, mituri și verități asociate cu această etapă a vieții, precum și despre tratamentele disponibile, am discutat detaliat cu Dr. Anda Vizitiu.
„Este o greșeală să percepem menopauza ca pe o boală. Este o etapă firescă în viața fiecărei femei.”
Dr. Anda Vizitiu, specialist endocrinolog.
Care sunt semnele premergătoare menopauzei?
Menopauza se desfășoară în multiple etape, fiecare având un curs natural în viața unei femei:
- Premenopauza durează întreaga perioadă reproductivă a femeii, de la prima menstruație până la ultima;
- Perimenopauza semnalează schimbările hormonale de dinaintea menopauzei, începând de la primele simptome clinice până la un an după ultima menstruație;
- Tranziția către menopauză începe cu dereglarile ciclului menstrual și adesea se concentrează pe variabilitatea acestuia până la ultima menstruație;
- Menopauza este definită de ultima menstruație, stabilită retroactiv la un an după aceasta. Aceasta semnifică încetarea naturală a ciclurilor menstruale din cauza inactivității foliculare ovariene, ceea ce înseamnă că ovarele nu mai eliberează hormoni sexuali;
- Postmenopauza urmează ultimei menstruații și durează tot restul vieții.
Experiențele femeilor variaza la apropierea de menopază. Semnele pot include dereglarea ciclului menstrual și apariția bufeurilor, caracterizate prin senzații intense de căldură în zona capului și decolteului, adesea însoțite de transpirații, palpitații și o stare de anxietate, uneori urmate de o senzație de frison.
„Printre cele mai evidente simptome ale menopauzei se numără dereglările ciclului și bufeurile, cunoscute și ca simptome vasomotorii. Aceasta este simptomatologia clasică experimentată de majoritatea pacientelor. Totodată, pot apărea oboseala, insomniile asociate frumuseții nocturne, tulburările de concentrare, schimbările de dispoziție și iritabilitate, printre altele”, detaliază Dr. Anda Vizitiu.
În cazul femeilor care au menopauză precoce, cele mai deranjante simptome se referă de multe ori la tulburările emoționale și scăderea dorinței sexuale, în timp ce pentru femeile care trec prin menopauză naturală, frecvente sunt bufeurile și dificultățile de somn.
Dr. Anda Vizitiu, specialist endocrinolog.
Dacă menopauza se instalează după 45 de ani, cele mai deranjante simptome sunt bufeurile și transpirațiile nocturne, dar pentru cele cu menopauză prematură, simptomele mai frecvente includ tulburările emoționale și scăderea libidoului.
Scăderea libidoului în menopauză se datorează în principal diminuării sintezei hormonilor sexuali, precum testosteronul, și modificărilor în sistemul genitourinar, ducând la uscăciunea vaginală, care poate cauza disconfort în timpul actului sexual, spune expertul endocrinolog.
Vârsta normală pentru instalarea menopauzei este de obicei după 45 de ani, cu o medie de 51 de ani. Totuși, menopauza poate apărea precoce din cauze genetice sau medicale.
„Menopauza prematură se poate instala înainte de 40 de ani, dar este rară și rezultă din diverse cauze, cum ar fi predispoziții genetice sau efectele chimioterapiei”, explică Dr. Vizitiu.
Fiecare femeie are o experiență diferită privind menopauza, astfel că recomandările medicale sunt adaptate individual. Centrele de management al menopauzei, care reunesc specialiști din diverse domenii, sunt esențiale pentru a oferi abordări complete și personalizate.
Menopauza este naturală, însă cum afectează calitatea vieții?
Dr. Anda Vizitiu reiterează că menopauza este o etapă naturală, dar poate impacta calitatea vieții unei femei, cu efecte imediate sau pe termen lung.
Simptomele imediate sunt cele care generează disconfort, iar modul în care sunt percepute variază de la o persoană la alta.
„Între 70 și 80% dintre femei au dificultăți de adaptare la modificările hormonale, iar simptomele pot fi severe și pot afecta activitățile zilnice. În astfel de cazuri, menopauza nu poate fi considerată normală, deoarece impiedică desfășurarea activităților cotidiene,” explică Dr. Vizitiu.
Efectele pe termen lung ale menopauzei fiziologice includ riscuri mai mari pentru boli cardiovasculare și osteoporoză.
Pentru menopauza prematură, riscurile sunt amplificate, incluzând afecțiuni neurologice și cognitive.
„Menopauza naturală nu justifică suferința. E vital să se intervină dacă simptomele devin deranjante, având în vedere că tratamentele disponibile pot asigura o calitate normală a vieții,” adaugă Dr. Vizitiu.
Tratamentul în menopauză include intervenția hormonală, care vizează reducerea simptomelor și prevenirii riscurilor asociate.
Tratamentul de substituție hormonală se concentrează pe administrarea de hormoni sexuali, precum estrogen și progesteron.
Estrogenul este principala formă de tratament, iar combinarea sa cu progesteron este crucială dacă uterul este intact.
Hormoni pot fi administrați în diferite forme: oral, intravaginal sau transdermic. Forma de administrare determină efectele și riscurile, menționează specialistul.
„Tratamentul ajută organismul să compenseze lipsa de hormoni din ovare. Administrându-i din exterior, prevenim efectele negative ale deficitului,” explică Dr. Vizitiu.
„Se recomandă ca terapiile să fie personalizate, dată fiind că fiecare femeie are nevoi și istorii medicale diferite,” adaugă medicul.
„Dacă după tratamentul de substituție hormonală simptomele persistă, se ia în considerare administrarea de testosteron, în cazul disfuncțiilor sexuale, dar doar dacă este necesar,” spune Dr. Vizitiu.
Tratamentul non-hormonal include diverse medicamente care nu sunt hormoni, dar care au demonstrat eficiență în ameliorarea simptomelor menopauzei.
Aceste tratamente sunt considerate alternative în cazul pacienților care refuză terapia hormonală, având în vedere care sunt indicațiile și contraindicațiile.
Tratamentul non-hormonal poate include psihoterapii, tehnici de relaxare și alte terapii complementare.
Dr. Anda Vizitiu menționează importanța echipelor multidisciplinare în evaluarea pacientelor la menopauză.
La Centrul de expertiză în managementul menopauzei din Timișoara, Dr. Anda Vizitiu și echipa sa colaborează cu medici din diverse specialități.
Fiecare pacientă beneficiază de o evaluare personalizată, adaptând tratamentele în funcție de nevoile specifice.
„În cadrul centrelor specializate, echipele colaborează pentru a stabili tratamente individualizate și sigure pentru fiecare pacientă,” conchide Dr. Vizitiu.
Chiar dacă menopauza nu ar trebui să afecteze viața sexuală a unei femei, modificările hormonale pot influența dinamica sexuală.
Tratamentele personalizate pentru menopauză pot ajuta în aceste cazuri.
Femeile care trec prin menopauză prematură trebuie informate despre posibilitatea sarcinii, chiar și atunci când urmează tratamente de substituție hormonală.
După 45 de ani, șansele de sarcină sunt mult reduse, dar nu imposibile, mai ales în cazul menopauzei precoce.”
Mituri legate de menopauză:
- 1. Menopauza poate fi întârziată. Răspuns: NU
- 2. Terapia hormonală crește riscul de cancer de sân. Răspuns: NU
- 3. Estrogenul din terapia hormonală este același cu cel din anticoncepționale. Răspuns: NU
- 4. Dacă ai intrat la menopauză nu mai poți dezvolta cancer ovarian. Răspuns: NU
- 5. Terapia bioidentică este similară terapiei body-identice. Răspuns: NU.
Dr. Vizitiu subliniază că există diferențe clare între aceste concepte și evidențiază importanța informării corecte a pacientelor.
Vârsta biologică poate influența calitatea vieții, în funcție de efectele menopauzei precoce.
TruAge este un test pentru determinarea vârstei biologice disponibil în rețeaua de sănătate.
Diferența dintre vârsta biologică și cea cronologică este crucială pentru înțelegerea impactului menopauzei.
Simptomele menopauzei durează de obicei până la 5 ani, dar pot continua și după 60 de ani.
Tratamentele de substituție hormonală nu trebuie să fie oprite la 60 de ani dacă simptomele persistă.
„Există metode de tratament care pot îmbunătăți calitatea vieții” afirmă Dr. Vizitiu.
Conștientizarea menopauzei a crescut semnificativ; femeile nu mai trec în tăcere prin simptome neplăcute.
„Acum femeile sunt mai informate și caută soluții pentru a îmbunătăți calitatea vieții. Dacă există tratamente disponibile, de ce să suportăm fără să le folosim?”, întreabă Dr. Anda Vizitiu.
Femeile sunt active sexual și nu ar trebui să accepte discomfortul în timpul actului sexual.
„Este inuman să treci prin simptome dureroase în lipsa intervenției medicale când există soluții eficiente,” concluzionează Dr. Vizitiu.
În concluzie, atât femeile cât și bărbații ar trebui să se informeze corect despre menopauză.
Femeile trebuie să știe că aceasta nu este o boală, iar bărbații ar trebui să înțeleagă provocările cu care se confruntă partenerele lor în această perioadă.
Articolul a fost realizat în colaborare cu rețeaua de sănătate Regina Maria.