Mercedes-Benz explorează integrarea roboților umanoizi în uzina din Ungaria

Mercedes-Benz explorează integrarea roboților umanoizi în uzina din Ungaria
Robot umanoid intr-o uzina auto (foto Mercedes-Benz)

Compania Mercedes-Benz a decis să investească în domeniul roboticii, testând roboți umanoizi în fabricile sale din Ungaria și Germania, care sunt proiectați să efectueze sarcini repetitive pe liniile de asamblare, conform informațiilor furnizate de Reuters. Acest demers ar putea conduce la reducerea semnificativă a costurilor de producție, facilitând astfel o eventuală integrare extinsă a acestora în procesele de fabricație.

Producătorul german a alocat zeci de milioane de euro pentru a sprijini Apptronik, o firmă de robotică din Texas, înființată în 2016.

Robots cunoscuți sub numele de „Apollo”, dezvoltați de Apptronik, au fost instruiți să îndeplinească sarcini specifice în cadrul procesului de producție al Mercedes-Benz, utilizând un sistem denumit „teleoperare”, care permite controlul la distanță de către operatori umani, ajutând roboții să învețe astfel să efectueze ulterior aceste sarcini în mod autonom.

Constructorul auto își desfășoară testele privind utilizarea roboților atât la Marienfelde, în apropierea Berlinului, cât și la uzina din Kecskemét, Ungaria. Joerg Burzer, director de producție la Mercedes, a menționat că există planuri de extindere a utilizării acestora și în alte unități de producție.

În cuvintele lui Burzer, „Ne dorim să identificăm aplicații în domeniile unde avem deficit de forță de muncă – mai întâi pentru activitățile repetitive, iar ulterior pentru cele care prezintă un risc crescut.”

Directorul a subliniat că „Costul va fi un factor esențial... odată ce prețul ajunge la câteva zeci de mii de dolari – ceea ce este absolut realizabil – va fi foarte atractiv.” El nu a specificat care este costul actual al unui robot.

Alte companii auto, inclusiv Honda, Hyundai și BMW, au început să experimenteze cu roboți umanoizi în scopul executării sarcinilor repetitive, care pot fi periculoase sau obositoare pentru personalul uman, însă implementarea pe o scară largă în producție rămâne, în prezent, o provocare.

Recomandari
Show Cookie Preferences