Noul regim fiscal al tichetelor de masă. Modalități de acoperire a contribuției la sănătate.

Noul regim fiscal al tichetelor de masă. Modalități de acoperire a contribuției la sănătate.
Ana-Maria Hoborici, Foto: Deloitte Romania

La finalul anului 2023, s-au introdus o serie de schimbări fiscale negative pentru angajați și angajatori în diverse sectoare economice. După ce au fost implementate modificări privind restrângerea beneficiilor pentru angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară, începând cu 1 noiembrie 2023, au urmat alte ajustări, prin Ordonanța 115/2023, țintind în același timp salariații și departamentele de resurse umane. O modificare importantă vizează tratamentul fiscal preferential asociat tichetelor de masă și voucherelor de vacanță.

Astfel, începând cu anul 2024, aceste bilete de valoare vor fi incluse în baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Ce efect are aceasta asupra angajaților?

Până în 2024, toate biletele de valoare reglementate prin Legea 165/2018, cu excepția celor cadou, erau supuse exclusiv impozitării pe venit (10%). Însă, de la 1 ianuarie 2024, tichetele de masă și voucherele de vacanță vor fi impozitate cu 10% pe venit și cu 10% CASS. Considerând că impozitul pe venit se calculează după deducerea contribuțiilor sociale (CAS și CASS, total 35%), tichetele de masă și voucherele de vacanță vor ajunge să fie impozitate în total cu 19%.

Unele companii acopereau anterior impozitul pe venit pentru tichetele de masă, pentru a menține salariul net al angajaților, însă modificările legislative recente au determinat multe companii să nu mai compenseze această nouă contribuție (CASS). În rezultat, majoritatea angajaților vor primi, începând cu 1 ianuarie 2024, un salariu lunar net inferior celui de anul trecut.

De exemplu, un angajat cu un salariu brut de 6.000 de lei, care beneficia de tichete de masă de 20 de lei/zi, primea anul trecut un salariu net de 3.470 de lei, la care se adăugau tichete de masă în valoare de 400 de lei. Acest angajat avea un impozit pe venit mediu de 430 de lei, dintre care 40 de lei proveneau din venitul aferent tichetelor de masă, și contribuții sociale de 2.100 de lei.

Începând cu ianuarie 2024, același angajat va datora 9% suplimentar din valoarea tichetelor de masă, ajungând astfel la un total de 2.140 de lei pentru contribuții (CAS și CASS). De asemenea, impozitul pe venit scade ușor, de la 430 de lei la 426 de lei, ceea ce va conduce la un salariu net mediu de 3.434 de lei, mai mic cu 1%-2% comparativ cu anul anterior.

Pe lângă modificările de tratament fiscal legate de tichetele de masă, de la 1 ianuarie 2024 a fost majorată și valoarea maximă a tichetelor de masă, de la 35 de lei/zi la 40 de lei/zi. Această măsură permite angajatorilor, care decid să crească valoarea tichetelor, să compenseze pierderile angajaților generate de noua CASS.

Revenind la exemplul anterior, dacă valoarea unui tichet de masă ar crește de la 20 de lei la 25 de lei, angajatul ar obține un salariu net de 3.415 lei, la care se adaugă tichete de masă de 500 de lei, rezultând un venit total de 3.915 lei, cu aproximativ 2% mai mult față de varianta cu tichete de 20 de lei. În acest caz, costul total suportat de angajator ar crește cu aproximativ 2%.

Ce implicații are aceasta asupra departamentelor de salarizare?

Având în vedere ritmul rapid al schimbărilor legislative, departamentele de salarizare trebuie să se adapteze constant pentru a respecta noile reglementări. O provocare majoră rămâne adaptarea sistemului informatic de salarizare pentru a răspunde cerințelor actualizate de raportare și calcul salarial, precum și asigurarea preciziei plăților la timp.

În concluzie, impactul noilor reglementări se resimte atât la nivelul angajaților, prin creșterea contribuțiilor pentru tichetele de masă, cât și de către specialiștii în salarizare, care se confruntă cu provocarea de a recalcula salariile conform noilor cerințe legislative într-un termen scurt, fără a menționa presiunea din partea angajaților care solicită clarificări pe această temă.

Articol de opinie de Ana-Maria Hoborici, Manager, Servicii de Externalizare, Deloitte România.

Recomandari
Show Cookie Preferences