Numărul postărilor eliminate de BEC pe rețelele sociale. Două categorii distincte de mesaje interzise

Numărul postărilor eliminate de BEC pe rețelele sociale. Două categorii distincte de mesaje interzise
Rețele sociale, Foto: @ Brett Jordan | Pexels.com

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat că a ordonat retragerea de pe rețelele sociale a peste 600 de postări, deoarece acestea constituiau propagandă electorală în dezacord cu legislația în vigoare. Printre materialele eliminate se numără postări de pe conturile candidaților, dar și de la persoane fizice care nu ocupă funcții de demnitate publică.

„Între 4 și 12 aprilie 2025, BEC a luat 175 de decizii favorabile plângerilor referitoare la materiale publicitare politice ilegale, în timp ce 104 plângeri au fost respinse”, conțin informațiile transmise printr-un comunicat oficial.

Dintre cele 41 de plângeri admise, au fost incluse postări ale unor persoane fizice, care nu dețin funcții elective, dar care sunt considerați actori politici.

Numărul total al postărilor eliminate de pe platformele de socializare a ajuns la 609. Dintre acestea, 149 provin de la persoane fizice fără funcții publice, dar care sunt percepute ca „actori politici”.

„În ceea ce privește celelalte 460 de postări, s-a constatat că fie aparțin unor actori politici care participă la alegeri sau care au funcții elective, fără conformarea cu normele legale privind semnalizarea materialelor de propagandă electorală, fie că au fost publicate de pe conturi cu identitate nelămurită”, a mai declarat BEC.

Într-un alt comunicat, emis marți, BEC a explicat motivele ce au condus la deciziile de eliminare a postărilor din conturile persoanelor care nu sunt candidați sau nu dețin funcții de demnitate publică.

În esență, BEC a subliniat că postările repetitive de pe conturile unor persoane fizice le conferă acestora statutul de „actori politici”, obligându-i astfel să respecte regulile de marcaj al mesajelor de propagandă electorală.

„Printr-o practică aplicată constant și coerent de la demararea campaniei electorale, confirmată de instanțele judecătorești, BEC a stabilit că atunci când persoanele fizice care nu ocupă funcții elective sau alte funcții publice postează în mod frecvent și repetat materiale de propagandă electorală pe conturile personale de pe platformele online de amploare, acestea dobândesc statutul de actori politici, având responsabilitatea de a eticheta respectivele materiale pentru a informa corect publicul despre caracterul politic al conținutului. Lipsa etichetării corespunzătoare califică materialul ca având un conținut ilegal”, a concluzionat BEC.

Recomandari
Show Cookie Preferences