O femeie care a fost supusă unui transplant cu rinichi de porc a stabilit un record promițător pentru viitorul medicinei

O femeie care a fost supusă unui transplant cu rinichi de porc a stabilit un record promițător pentru viitorul medicinei
instrumente medicale / FOTO: Andrew Brookes / ImageSource / Profimedia

Medicii au fost nevoiți să elimine rinichiul de porc transplantat unei femei din SUA, după ce organismul ei l-a respins. Totuși, cele patru luni în care a avut acest organ animal au stabilit un record, conform unui anunț al spitalului care a efectuat intervenția.

Towana Looney, o femeie de peste 50 de ani din Alabama, a primit un rinichi de porc modificat genetic pe 25 noiembrie, la New York. Această procedură experimentală a adus un optimism crescut în legătură cu posibila utilizare a rinichilor de animale, având în vedere lipsa cronică de rinichi umani pentru transplant.

Organismul femeii a respins transplantul într-un final, fapt ce evidențiază provocările rămase în acest domeniu, dar medicii văd totuși o rază de speranță. Rinichiul de porc a funcționat timp de 130 de zile, filtrând sângele înainte de a fi respins.

Deși doar câțiva pacienți au primit anterior rinichi de porc, niciunul nu a supraviețuit.

Medicii au anunțat că, în ciuda dificultăților întâmpinate, Looney rămâne o potențială candidată pentru a primi un rinichi uman când va fi disponibil.

În comunicatul de presă emis de Spitalul NYU Langone din New York, Towana Looney și-a exprimat aprecierea pentru îngrijirea primită din partea echipei medicale.

„Pentru prima dată după 2016, am reușit să mă bucur de timp cu prietenii și familia fără a planifica dializa”, a declarat femeia.

„Chiar dacă rezultatul nu a fost cel așteptat, cele 130 de zile petrecute cu un rinichi de porc mi-au oferit o lecție valoroasă și sper că va inspira și ajuta pe alții”, a adăugat Looney.

Odonat un rinichi, iar celălalt a fost afectat de complicații în timpul sarcinii

În 1999, Looney i-a donat un rinichi mamei sale. Complicațiile apărute în timpul sarcinii au afectat rinichiul rămas, obligând-o să urmeze dializa timp de opt ani.

Medicii nu au reușit să găsească un donator uman compatibil, iar starea sa se deteriora. În cele din urmă, a primit aprobarea pentru a primi un rinichi de porc modificat genetic.

Deși primele rezultate au fost promițătoare, „la începutul lunii aprilie, a apărut o scădere a funcției renale din cauza respingerii acute”, a explicat Robert Montgomery, șeful secției de chirurgie și directorul institutului de transplant de la spitalul din New York.

„Cauza respingerii după o perioadă de stabilitate este în curs de investigație, având în vedere că a avut loc după o reducere a medicației imunosupresoare pentru a trata o infecție fără legătură cu rinichiul de porc”, a adăugat medicul.

Tratamentul are rolul de a inhiba răspunsul imunitar al organismului, pentru a preveni respingerea organului transplantat, însă reduce și capacitatea de a combate infecțiile externe.

Decizia de a înlătura rinichiul de porc a fost luată de comun acord între Looney și echipa medicală, pentru a păstra „posibilitățile viitoare de transplant”.

Specialiștii au declarat că femeia s-a recovery rapid după intervenția chirurgicală din 4 aprilie, fiind externată în a cincea zi post-operatorie și declarându-se că se simte bine, întorcându-se acasă în Alabama.

Recomandari
Show Cookie Preferences