O insulă legendară din Grecia se scufundă treptat în mare, aproape de destinațiile turistice celebre

O insulă legendară din Grecia se scufundă treptat în mare, aproape de destinațiile turistice celebre
Insula Delos văzută din depărtare, FOTO: George Goumas / Alamy / Profimedia

Considerată în mitologia greacă locul de naștere al zeului Apollo și cea mai sacră insulă, Delos se scufundă treptat în mare. Aceasta a devenit o preocupare majoră pentru arheologi, care trag un semnal de alarmă cu privire la conservarea sitului arheologic important din Europa, conform reportajului AFP.

Insula Delos, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO din 1990, se află la o distanță scurtă de Mykonos, o destinație turistică de top din Grecia.

Cei care doresc să viziteze situl arheologic de pe Delos pot ajunge doar cu feribotul din direcția insulelor adiacente (Mykonos, Paros sau Naxos) și sunt obligați să se întoarcă în aceeași zi.

Delos nu dispune de unități de cazare, iar populația permanentă este extrem de mică. Conform recensământului din 2001, insula avea 14 locuitori, în timp ce datele din 2011 raportau 24 de persoane.

Din punct de vedere administrativ, ea se încadrează în cadrul Municipalității Mykonos.

Ruinele și arheologii sunt singurele mărturii ale vremurilor glorioase ale insulei, care între perioada elenistică și cea romană era un important centru de cult religios în regiunea Mediteranei.

Pentru arheologii experimentați, insula, înconjurată de ape cristaline și clădiri de 2.000 de ani, oferă o fereastră asupra vieții cotidiene din Antichitate.

Cu toate acestea, în următoarele decenii, aceste ultime vestigii vor dispărea din cauza creșterii nivelului mării, generată de schimbările climatice și topirea ghețarilor. Cercetătorii avertizează că templele cu lei din piatră ar putea dispărea complet.

Provocările pentru Insula Delos vor crește dramatic înainte de finalul secolului

„Delos este destinată dispariției în aproximativ 50 de ani”, a afirmat Veronique Chankowski, directoarea EFA, Școala Franceză de Arheologie din Atena.

Urmând un acord cu statul elen, arheologii EFA au explorat situl de pe Delos timp de 150 de ani.

Dramatica situație a micuței insule din Marea Egee este cu atât mai evidentă în contrast cu popularitatea crescândă a insulei Mykonos, care continuă să atragă sute de mii de turiști în fiecare an, în ciuda unor probleme recente.

Cele mai severe deteriorări ale structurilor de pe Delos se află într-o zonă inaccesibilă turiștilor, care în antichitate era centrul de comerț al insulei.

„Apa pătrunde în structuri pe timp de iarnă, afectând fundația zidurilor”, explică Jean-Charles Moretti, directorul echipei de cercetare franceze de pe insulă.

„În fiecare primăvară observ cum noi pereți se prăbușesc”, adaugă Moretti, cu o experiență de 40 de ani în săpături pe Delos.

Chankowski subliniază că în ultimele 10 ani, nivelul apei a crescut cu până la 20 de metri în anumite zone ale insulei.

Un studiu recent realizat de Universitatea din Salonic a arătat că, pe lângă creșterea nivelului mării, temperatura și umiditatea crescută ar putea afecta în mod considerabil compoziția chimică a materialelor folosite la construcția clădirilor istorice.

„La fel ca în cazul organismelor umane, monumentele sunt concepute să reziste la anumite temperaturi”, a declarat Efstathia Tringa, coordonatoarea studiului, într-un interviu acordat recent.

Turiștii contribuie la problemele suplimentare ale arheologilor de pe insula elenă

O altă provocare o reprezintă și turiștii care vin din Mykonos, mulți dintre ei ignorând regulile și abătându-se de la trasee, intrând în zone interzise.

Pe perioada verii, când Grecia este în mijlocul sezonului turistic, numărul arheologilor prezenți pe Delos este redus.

Pentru grecii antici, Insula Delos era locul în care Apollo, zeul luminii, artelor și vindecării, și sora sa, Artemis, zeița vânătorii, au venit pe lume.

Acești zei au avut o importanță majoră atât în panteonul elen, cât și în cel roman, romanii numind-o pe Artemis Diana.

La apogeul gloriei sale în perioada romană, Delos atrăgea pelerini și negustori din întreaga Mediterană, având o populație de aproximativ 30.000 de locuitori.

Însă bogăția și faima insulei au dus și la declinul ei, fiind prădată de două ori în primul secol î.e.n. și abandonată ulterior.

Conform Chankowski, pentru moment zidurile edificiilor au fost întărite cu grinzi de lemn, însă sunt necesare măsuri mai complexe și un efort interdisciplinar susținut.

„Toate orașele de pe țărmuri vor pierde zone semnificative care acum se află sub nivelul mării”, a subliniat Athena-Christiana Loupou, arheolog grecesc și ghid turistic.

„Am început să folosim paie din hârtie în loc de paie din plastic, dar ne simțim copleșiți în lupta de a proteja siturile ca Delos”, a concluzionat ea, exprimându-și regretul.

Recomandari
Show Cookie Preferences