O nouă eră glaciară este așteptată în aproximativ 10.000 de ani. Impactul schimbărilor climatice asupra acestei previziuni

O nouă eră glaciară este așteptată în aproximativ 10.000 de ani. Impactul schimbărilor climatice asupra acestei previziuni
3D rendered Illustration of a dark, frozen canyon.,Image: 136609217, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Spectral / Alamy / Profimedia

Potrivit unei echipe internaționale de cercetători din Marea Britanie, Germania și SUA, Terra se află la aproximativ zece milenii distanță de o nouă eră glaciară, însă aspectul acesteia rămâne incert, conform unui nou studiu publicat în revista Science.

Cercetătorii au analizat date paleo-climatice din ultimele milioane de ani, bazându-se pe oscilațiile calotelor glaciare din emisfera nordică și pe variațiile temperaturii apelor oceanice.

Pe baza acestor date, specialiștii au reușit să coreleze aceste schimbări cu variațiile ciclice ale orbitei Terrei, precum și cu unghiul de înclinare al axei planetei.

Observații surprinzătoare despre modele climatice

Legătura dintre fluctuațiile perioadelor glaciare și interglaciare, precum și oscilațiile orbitei și axei Terrei, a fost sugerată cu aproape un secol în urmă, sub denumirea de cicluri Milankovici, dar nu a fost confirmată decât în anii '70.

De atunci, cercetătorii au lucrat pentru a determina care parametrii orbitali influențează cel mai mult începutul și sfârșitul ciclurilor glaciare, o misiune complicată având în vedere dificultățile de datare a schimbărilor climatice din vremuri atât de îndepărtate.

Echipa din spatele studiului publicat în „Science” susține că a reușit să depășească aceste dificultăți prin utilizarea celor mai precise date despre schimbările climatice din ultimele milioane de ani.

„Am fost surprinși de claritatea cu care modificările climatice sunt influențate de oscilațiile orbitei Terrei. Este greu de imaginat că un astfel de model nu a fost observat anterior”, a declarat Stephen Barker, profesor la Universitatea din Cardiff și co-autor al studiului.

Ciclurile glaciare: un fenomen predictibil

Cercetătorii afirmă că fiecare eră glaciară din ultimele 900.000 de ani a urmat un model predictibil. Datele lor sugerează că, conform acestui tipar natural, Terra ar trebui să se află în mijlocul unei perioade interglaciare, caracterizată prin temperaturi ridicate în comparație cu cele din perioadele glaciare.

„Modelul pe care l-am identificat este atât de precis, încât am reușit să prezicem corect fiecare eră interglaciară din ultimele milioane de ani, fiind capabili să estimăm și durata acestora. Aceasta este o descoperire foarte interesantă, deoarece confirmă faptul că ciclurile glaciare sunt previzibile, nu haotice”, a adăugat Stephen Barker.

Era glaciară următoare va începe în aproximativ 10.000 de ani

Având în vedere ciclicitatea acestui model, autorii studiului cred că pot determina momentul în care Terra va intra într-o nouă eră glaciară: în jurul a 10.000 de ani.

„Totuși, tranziția către o eră glaciară este puțin probabilă, având în vedere emisiile masive de gaze cu efect de seră din ultimele secole. Clima a fost deja deviată de la cursul ei natural, cu repercusiuni pe termen lung”, este de părere Gregor Knor, cercetător la Institutul Alfred Wegener din Bremerhaven, Germania.

Cercetătorii subliniază că nu pot estima exact cum va arăta clima peste 10.000 de ani, dar pot dezvolta un model al impactului comportamentului uman pe termen lung.

Pentru aceasta, ei intenționează să utilizeze simulări computerizate pentru a evalua efectele schimbărilor climatice cauzate de activitățile umane.

„Am demonstrat că schimbările climatice naturale pot fi prezise pe termen lung. Putem folosi datele istorice pentru a anticipa viitoarele evoluții. Acum câțiva ani, acest lucru nu era realizabil cu o astfel de precizie. Orice decizie legată de emisiile de gaze cu efect de seră este crucială pentru determinarea schimbărilor climatice viitoare”, a concluzionat Stephen Barker.

Recomandari
Show Cookie Preferences