Paradox: Prețuri negative la energie pe bursă și impactul asupra facturilor consumatorilor / Soluții pentru a beneficia de această situație

Primăvara a adus primele prețuri negative la energie pe piața din România în weekendul 7-8 martie, când operatorii energetici au fost nevoiți să plătească pentru a-și livra energia. Acest fenomen apare atunci când cererea de energie este scăzută, în special în perioada sărbătorilor și în weekenduri, unitățile generate de surse regenerabile având o producție ridicată. Experții susțin că acest fenomen demonstrează că piața nu reușește să se echilibreze, ceea ce într-un final poate conduce la creșterea facturilor pentru consumatori.
Utilizarea frecventă a prețurilor negative este o realitate tot mai des întâlnită pe piața energetică, nu doar în România.
„Prețurile negative pe piața angro (piața spot a energiei – n.r.) sunt rezultatul unui dezechilibru între producție și consum, în special datorită creșterii capacității de energie regenerabilă”, au explicat oficialii Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).
Energia solară și eoliană sunt influențate de condițiile meteorologice și nu pot fi ajustate conform cererii. În zilele însorite sau cu vânt puternic, producția depășește adesea consumul. Spre deosebire de gazele naturale, electricitatea nu poate fi stocată ușor la scară mare. Astfel, atunci când cererea nu este suficientă, surplusul de energie determină scăderea brutală a prețurilor, atingând valori negative, conform specialiștilor.
Fenomenul prețurilor negative nu se limitează doar la piața angro din România. Germania, Țările de Jos și Danemarca întâmpină frecvent prețuri negative în zilele cu soare, din cauza excesului de energie provenit din fotovoltaice.
Conform datelor Eurelectric, anul trecut au fost înregistrate peste 1.480 de cazuri de prețuri negative în Uniunea Europeană.
Instabilitatea generată de prețuri negative și potențialul impact asupra investițiilor
„Trebuie să reținem că prețurile negative sunt observate pe piața angro, nu pe cea de retail. Acestea reflectă relația dintre furnizorii angro (producători) și cumpărătorii angro (furnizori, traderi). Deși prețurile negative pot părea atrăgătoare, ele nu influențează direct facturile de energie ale consumatorilor, deoarece furnizorii cumpără electricitate printr-un mix de contracte pe termen mediu/lung și tranzacții zilnice”, adaugă experții ACUE.
„Aceste prețuri negative servesc drept semnal că sistemul energetic necesită modernizare. Fără investiții în flexibilitate, stocare și rețele inteligente, fenomenul poate genera instabilitate și va duce la costuri mai mari pentru consumatori.
Pe scurt, în cazul în care prețurile negative devin o regulă, investitorii vor evita noile proiecte în domeniul energiei regenerabile din cauza scăderii profitabilității, iar centralele care mențin echilibrul rețelei (hidro, gaze naturale, nucleare) pot deveni neprofitabile, afectând astfel securitatea energetică. Fără soluții de stocare și gestionare eficientă a cererii, piața devine imprevizibilă, ceea ce poate conduce la costuri mai mari pe termen lung pentru consumatori.”
Măsuri pentru a profita de prețurile negative la energie
Există diverse măsuri care pot contribui la stabilizarea pieței și prevenirea dezechilibrelor future, conform opiniei ACUE.
- „Dezvoltarea unor soluții de stocare, cum ar fi bateriile de mare capacitate care pot gestiona surplusul de energie, precum și pomparea apei în baraje în timpul surplusului, utilizând-o ulterior pentru generarea de electricitate.
- Implementarea de sisteme inteligente de stocare sau autoconsum mai eficient ar permite prosumatorilor să utilizeze surplusul de energie generat ziua.
- Modernizarea infrastructurii electrice este esențială. ACUE pledează de mulți ani pentru un cadru de reglementare care să susțină investițiile necesare. Avem nevoie de rețele inteligente pentru a gestiona mai eficient fluxurile de energie.”
O altă direcție importantă este flexibilizarea consumului. Creșterea cererii în momentele opportune poate îmbunătăți echilibrul pieței. Există tehnologii și instrumente care ar putea încuraja consumatorii să utilizeze electricitatea în momentele de supraproducție.
Simultan, electrificarea industriilor poate ajuta la absorbția surplusului energetic. Extinderea utilizării energiei electrice în transport și industrie ar diminua riscurile de dezechilibre și va facilita o tranziție sustenabilă către surse de energie curată.
În cele din urmă, este necesară actualizarea reglementărilor pieței energetice. Sistemele de tranzacționare trebuie revizuite pentru a împiedica dezechilibrele și a stimula investițiile în soluții inovatoare.
Beneficii prin tarife diferențiate în funcție de oră pentru consumatori
Martin Moise, prim-vicepreședintele Patronatului Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES), a explicat cum consumatorii pot beneficia de această situație:
- „Implementarea tarifelor diferențiate, care ar permite consumatorilor să utilizeze energie în perioadele cu prețuri scăzute, de exemplu, la prânz, noapte sau în weekend, în loc de orele de vârf de dimineață și seară.
- Aceasta este o practică adoptată în Spania, unde după inițiale dispute, populația a realizat beneficiile.”
- „Pentru consumatorii industriali, o soluție ar fi dotarea cu echipamente de stocare, chiar și fără capacitate de producție. Astfel, am putea acumula energie la prețuri mici și s-o utilizăm în momentele de cerere crescută sau să returnăm surplusul în rețea.”
Potrivit lui Moise, anul acesta prețurile negative au apărut mult mai devreme comparativ cu anul anterior, când prima situație similară a fost înregistrată în luna mai.
„Se observă deja impactul pozitiv al capacităților de producție instalate în energia regenerabilă în ultimul an, pe care le vom resimți tot mai mult în sistem, punând presiune asupra prețurilor.”},{