Pasagerii cu boli contagioase pot fi evacuați din tren / Drepturile călătorilor în cazul anulării sau întârzierii trenurilor

Pasagerii cu boli contagioase pot fi evacuați din tren / Drepturile călătorilor în cazul anulării sau întârzierii trenurilor
Trenuri (foto Vlad Barza)

Guvernul a propus un nou proiect de ordonanță ce aduce modificări semnificative asupra reglementărilor referitoare la călătoria cu trenul. Printre altele, se interzice „transportul bolnavilor contagioși”, având în vedere că aceștia sunt transportați cu ambulanța. Proiectul prevede, de asemenea, evacuarea persoanelor care pune în pericol sănătatea celorlalți pasageri din cauza stării lor de sănătate.

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică o propunere legislative ce aduce îmbunătățiri în domeniul feroviar, de la călătoriile gratuite până la reglementări pentru transportul bicicletelor.

Transportul bolnavilor contagioși cu trenul devine ilegal

Una dintre modificările importante se referă la persoanele afectate de boli contagioase.

Nota de fundamentare a proiectului stipulează: „interzicerea transportului bolnavilor contagioși cu trenul, întrucât aceștia sunt transportați în ambulanțe.”

În prezent, există opțiunea de a rezerva întregul compartiment pentru transportul persoanelor cu boli contagioase, dar această prevedere va fi eliminată.

Astfel, în tren și în stație se va interzice accesul sau se va putea proceda la evacuarea persoanelor care, din cauza stării de sănătate, pun în pericol sănătatea altor călători.

Conform art. 9, alin. (3), litera b), textul modificat va spune:

  • „b) persoanele care, din cauza bolii, reprezintă un risc pentru sănătatea celorlalți pasageri. Persoanele care se îmbolnăvesc pe parcursul călătoriei și necesită intervenții de urgență trebuie transportate până la prima stație, unde vor primi îngrijiri medicale. Acestor persoane li se va restitui diferența de tarif între sumele plătite și cele aferente parcursului efectuat.”

Regulamentul actual stipulează:

„În tren și în stație nu se admit sau pot fi evacuate persoanele care, din cauza bolii, pun în pericol sănătatea altor pasageri, cu excepția situației în care călătoresc cu plata rezervării unui întreg compartiment.” Proiectul nu detaliază cine va stabili dacă un pasager este considerat un „pericol” pentru sănătatea celorlalți.

CFR Călători clarifică regulile privind călătorii bolnavi

Pe 30 iulie, CFR Călători a emis o declarație privind accesul persoanelor cu boli contagioase la transportul feroviar.

În urma unor informații eronate din presă despre restrictionarea călătoriei persoanelor bolnave, CFR Călători a subliniat:

  • „CFR Călători nu interzice accesul la transportul feroviar al persoanelor cărora boala le afectează sănătatea. Operatorul național feroviar de călători nu a avut și nu are rol de inițiator în elaborarea de acte normative.”

CFR Călători a adăugat că, după adoptarea Ordonanței Guvernului, vor aplica noile reglementări o dată ce acestea vor intra în vigoare.

Informațiile trebuie comunicate călătorilor în timp util în cazul anulării sau întârzierii trenurilor

Propunerea include și actualizări ale prevederilor referitoare la informarea călătorilor, sincronizarea acțiunilor operatorilor feroviari în caz de întârzieri și pierderi de legături.

De exemplu, operatorii trebuie să informeze pasagerii despre întârzieri sau anulări, „cel puțin prin intermediul site-urilor web proprii și, când este posibil, prin afișare în stații și prin alte metode de comunicare disponibile.” Doi operatori privați actualizează informațiile despre anulări pe site, dar CFR Călători nu o face la acest moment. La gările mari, întârzierile și anulările sunt anunțate prin megafon.

Pasagerii trebuie să fie lăsați să folosească următorul tren fără taxe suplimentare.

  • „(5) Dacă, din cauza întârzierii unui tren, pasagerul pierde legătura cu trenul prevăzut pentru continuarea călătoriei, operatorul de transport feroviar trebuie să-l transporte cu bagajele sale, fără taxe suplimentare, cu primul tren disponibil.

Proceduri când nu este disponibil alt tren în două ore

„Dacă nu este disponibil un tren similar în maximum 2 ore de la sosirea călătorului în stația de legătură, operatorul de transport trebuie să-l transporte cu primul tren disponibil, fără taxe suplimentare, pentru a ajunge la destinație cu întârzierea minimă.”

Reguli noi pentru copiii care călătoresc cu trenul

În prezent, copiii până la 5 ani călătoresc gratuit cu trenul, iar noul proiect reglează călătoria gratuită pentru copii de până la 7 ani, cu excepția celor care sunt elevi.

  • Conform propunerii: „Copiii până la vârsta de 7 ani, care nu sunt elevi ai unei unități de învățământ acreditate din România, călătoresc gratuit, fără a necesita o legitimație de călătorie în avans. Operatorii pot decide să emită legitimații gratuite de către personalul de tren.”

De asemenea, copiii de până la 10 ani care nu sunt elevi vor plăti 50% din tariful de transport.

Recomandari
Show Cookie Preferences