Peste 1.000 de sateliți amenințați de resturile unei rachete chineze lansate recent

Peste 1.000 de sateliți amenințați de resturile unei rachete chineze lansate recent
Lansarea rachetei chineze Long March 6A - FOTO: Zheng Bin / Xinhua News / Profimedia

O treaptă a unei rachete lansate de China s-a rupt în spațiu săptămâna aceasta, generând mai mult de 700 de fragmente de deșeuri. Acestea prezintă un risc crescut de coliziune pentru peste 1.000 de sateliți și alte obiecte dintr-o zonă aglomerată a orbitei Pământului, conform analiștilor citați de Reuters.

Compania chineză Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) a plasat luni în orbită 18 sateliți de internet, marcând debutul unei rețele de comunicații care vizează competiția cu rețeaua Starlink, operată de Space X.

Treapta superioară a rachetei, care a transportat sateliții pe orbită, a părut să explodeze la scurt timp după eliberarea încărcăturii, generând o mare cantitate de resturi estimată de companiile americane specializate în monitorizarea spațială la minimum 700 de fragmente.

Conform companiei de monitorizare spațială LeoLabs, este posibil ca numărul fragmentelor să depășească 900, făcând astfel acest incident unul dintre cele mai mari observate până acum.

Nebuloasa de resturi, formată la circa 800 de kilometri altitudine, va rămâne în spațiu timp de mulți ani, avertizează analiștii.

În prezent, nu se știe dacă ruptura treptei rachetei a fost cauzată de o coliziune cu un alt obiect sau de o explozie a combustibilului rămas.

China se confruntă cu al doilea incident similar

Comandamentul spațial al Statelor Unite a raportat inițial că acest eveniment a dus la apariția a 300 de fragmente, un număr ce va crește odată cu dispersarea resturilor.

Conform expertului Audrey Schaffer, vicepreședinte la Slingshot Aerospace, peste 1.100 de sateliți și alte obiecte din spațiu riscă să interacționeze cu resturile rachetei chineze. „În următoarele trei zile, avem peste 1.100 de conjuncții prognozate cu distanțe de impact de sub 5 km”, a declarat acesta.

Schaffer a menționat că aproximativ o treime dintre obiectele amenințate sunt sateliți activi, care vor putea fi manevrați pentru a evita coliziunea.

Celelalte obiecte sunt fragmente necontrolabile de deșeuri spatiale, care nu pot evita noile resturi, ceea ce generează îngrijorări în legătură cu riscurile de coliziuni în lanț, conform aceluiași expert.

O altă treaptă a rachetei Long March 6A s-a dezmembrat în 2022, creând sute de fragmente de resturi, ceea ce a suscitat critici din partea țărilor occidentale și a susținătorilor sustenabilității în spațiu, care subliniază necesitatea unei gestionări mai stricte a deșeurilor spatiale de către Beijing.

„Este dezamăgitor, sincer, că racheta a avut o problemă similară și în acest caz,” a spus Schaffer. „Evenimentele de acest tip, care ar putea fi evitate, nu ar trebui să mai aibă loc.”

Lansarea SSST a avut loc de la Centrul de Lansare a Sateliților Taiyuan, unul dintre cele mai importante centre din China pentru lansări, situat în provincia Shanxi. Aceasta face parte din inițiativa „Constelația O Mie de Pânze”, care a fost lansată anul trecut și își propune să plaseze pe orbită peste 15.000 de sateliți de orbită joasă.

Starlink, rețeaua de sateliți gestionată de Elon Musk, are deja zeci de mii de utilizatori în SUA și intenționează să lanseze încă zeci de mii de sateliți.

Constelația „O Mie de Pânze” a SSST este una dintre cele trei megaconstelații prin care China speră să ajungă din urmă Starlink, având planuri de a lansa 108 sateliți anual, cu un total de 648 de sateliți până la sfârșitul anului 2025 și obiectivul de a atinge 15.000 de sateliți pe orbită până în 2030.

Recomandari
Show Cookie Preferences