Phenianul devine principalul furnizor de artilerie pentru armata rusă, cu livrări de obuze între 4 și 6 milioane per container

O investigație realizată de agenția Reuters și Open Source Center (OSC) a relevat că majoritatea obuzelor de artilerie folosite de forțele ruse în Ucraina în 2024 provin din Coreea de Nord, conform publicării din 15 aprilie.
Coreea de Nord a devenit un aliat militar esențial pentru Rusia, livrând obuze de artilerie, rachete și, așa cum indică informațiile serviciilor secrete sud-coreene și ucrainene, chiar trupe pentru teatru de luptă, în schimbul resurselor petroliere și a tehnologiei avansate de producție a rachetelor, conform The Kyiv Independent.
Documentele interne ale Ministerului rus al Apărării, obținute în cadrul acestei investigații, sugerează că, în anumite unități militare, între 75% și 100% din obuzele de artilerie sunt de origine nord-coreeană.
În general, Coreea de Nord furnizează aproape jumătate din toate proiectilele de artilerie utilizate de trupele ruse, conform agenției ucrainene de informații militare (HUR) citate de Reuters.
Conform anchetei, livrările de armament din Coreea de Nord către Rusia au început cel târziu în septembrie 2023, după o vizită în Phenian, în luna iulie, a fostului ministru rus al Apărării, Serghei Șoigu.
Între septembrie 2023 și 17 martie 2025, patru nave rusești de marfă – Angara, Maria, Maya-1 și Lady R – au efectuat 64 de transporturi de încărcături militare din portul nord-coreean Rajin spre porturile rusești de la Dunăre și portul Vostochny.
Imaginile satelitare arată că navele au transportat cel puțin 15.809 containere în total. De asemenea, livrările din Coreea de Nord au fost și pe cale ferată, traversând „Podul Prieteniei” peste râul Tumanna (Tumen) în Primorie.
Livrările au atins un vârf în ianuarie 2024, cu șapte transporturi pe lună, iar în prezent, navele de marfă transportă aproximativ trei loturi de proiectile lunar, a relevat investigația.
Fiecare container ar putea avea capacitatea de a transporta între patru și șase milioane de obuze de artilerie.
Proiectilele au fost ulterior transportate pe calea ferată către depozite în apropierea frontierei ruso-ucrainene, în special la Tikhoretsk, în Rusia, Krasnodar Krai.
Anterior, președintele rus Vladimir Putin a definit Coreea de Nord ca un „partener” și a subliniat că tratatul de cooperare militară semnat anul trecut între Moscova și Phenian a început să își producă efectele.
De asemenea, pe 27 martie, Putin a afirmat că țările care sunt „prietene” cu Rusia, incluzând Coreea de Nord, ar putea participa la dialogul de pace și la negocierile menite să finalizeze conflictele din Ucraina.