Pregătirile grecilor pentru reconstrucția energetică a Ucrainei și impactul României în acest context

Compania grecească PPC analizează cu atenție oportunitățile oferite de creșterea cererii energetice a Ucrainei, având în vedere reconstrucția acestei țări post-conflict. Această evaluare se bazează pe puterea semnificativă a companiei pe coridorul balcanic.
Strategia PPC vizează consolidarea prezenței sale în România, ca parte a acoperirii necesarului energetic al Ucrainei după încheierea războiului. Obiectivul este de a atinge o capacitate de 12GW în 2027.
Geoffrey Pyatt, fost oficial al Departamentului de Stat al SUA, a subliniat pe platforma forumului de la Delphi interesul companiei DTEK din Ucraina de a colabora cu PPC. Într-un interviu recent, acesta a menționat discuțiile dintre cele două companii pentru a dezvolta proiecte comune de stocare a energiei.
PPC se concentrează pe consolidarea activității sale pe coridorul balcanic Grecia – Bulgaria – România, considerând că Ucraina ar putea constitui o extensie naturală a acestui traseu strategic.
Având în vedere că cererea de energie va crește semnificativ în timpul reconstrucției Ucrainei, prezența extinsă a PPC în România îi va permite să contribuie major la satisfacerea acestor nevoi.
Contactele PPC cu DTEK reflectă perspectivele de cooperare în domeniul energiilor regenerabile, stocării și resurselor energetice convenționale.
Discuțiile asupra segmentului de baterii și infrastructurii energetice indică un angajament mai amplu al PPC în sprijinul nevoilor energetice ucrainene, cu accent pe exporturile de energie electrică prin coridorul energetic balcanic.
Investiții necesare de peste 30 de miliarde de euro în sectorul energetic al Ucrainei
Conform datelor recente, Ucraina și-a obținut 42% din importurile de energie electrică din UE din Ungaria, cu procente semnificative și din Slovacia, Polonia și România. În prezent, țara primește 2,1GW de energie electrică din rețelele europene, iar acest volum este de așteptat să crească odată cu reluarea proiectelor de reconstrucție.
Ministerul Energiei din Ucraina a raportat că, în cei trei ani de conflict, peste 63.000 de instalații energetice au fost distruse, pierderile de capacitate anuală fiind estimate la aproximativ 10 GW. Totuși, s-a reușit recuperarea a 60% din producția afectată. Estimările totale pentru pierderile din sectorul energetic ajung la 93 de miliarde de dolari până la sfârșitul lui 2024.
Un raport anterior al Agenției Internaționale pentru Energie a evidențiat că refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei va necesita investitii de peste 30 de miliarde de dolari, iar în prima jumătate a anului 2024, 30% din instalațiile existente la începutul anului 2022 vor fi operaționale.
PPC va dezvolta o capacitate de 2GW până în 2026, una dintre cele mai mari din regiune
În acest context, PPC își propune o implicare mai activă pe coridorul energetic din Europa de Sud-Est. Compania a achiziționat parcuri eoliene și fotovoltaice în Bulgaria, având proiecte de 550 MW în derulare, iar în Macedonia de Nord operează o companie de furnizare. Totuși, focusul principal rămâne pe piața din România, unde proiectele în construcție constituie 40% din total, ceea ce le va permite să ajungă la o capacitate de 2GW până în 2026.
Planurile PPC pentru o prezență extinsă în Europa de Sud-Est au fost discutate anul trecut într-o întâlnire la Washington, subliniind rolul pe care grupul l-ar putea avea în stabilizarea energiei în Balcanii de Vest.
Acum, focusul s-a mutat spre facilitarea exportului de energie electrică prin principalele coridoare energetice din Europa de Est, ținând cont de necesitatea de a diversifica sursele energetice și de a reduce dependența de Rusia.
În prezent, PPC își concentrează eforturile spre un sector de energie ieftină și dezvoltarea centrelor de date, asigurând o prezență sporită a companiilor americane în domeniul tehnologiilor emergente din Europa.