Prognoza meteo: vreme extrem de rece în România în următoarele zile, cu precipitații diverse

În următoarele zile, România va fi sub influența unei vremi deosebit de reci, aproape în întreaga țară, cu ploi, vânt, lapoviță și ninsoare mai ales în zonele montane. Temperaturile minime pot ajunge până la două grade Celsius, conform prognozei pe o săptămână furnizate de meteorologi.
Conform ANM, duminică, 11 mai, vremea va fi neobișnuit de rece în partea de nord a țării, iar în restul teritoriului se vor înregistra temperaturi mai ridicate comparativ cu ziua anterioară, deși se vor menține sub medii climatologice specifice acestei perioade.
Cerul va fi predominant înnorat, iar ploi temporare vor apărea pe parcursul zilei în regiunile Maramureș, Transilvania, Moldova și în mare parte din Crișana. Spre seară și noaptea, ploile vor cuprinde Dobrogea, o parte extinsă din Muntenia și local în sudul Moldovei și Transilvaniei.
În zonele Oltenia și Banat, precipitațiile se vor manifesta doar sporadic. În regiunile montane, la altitudini de peste 1.400 de metri, vor apărea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar în special în Carpații Orientali se va acumula un strat de zăpadă. Izolat, cantitățile de apă vor depăși 10 – 15 litri/mp, iar în sud-est pot apărea descărcări electrice.
Vântul va fi slab până la moderat, însă vor exista intensificări temporare la munte, în vest, centru, est și sud-est, cu viteze de 40 – 50 km/h. Temperaturile maxime vor varia între 7 – 8 grade în nordul Moldovei și 23 de grade în sudul Olteniei, iar temperaturile minime se vor încadra între 2 și 10 grade, cu valori mai scăzute în Maramureș, Transilvania și alte regiuni, unde se va forma brumă. Ceața va apărea izolat.
În București, se vor înregistra temperaturi mai ridicate decât în ziua anterioară, dar mai scăzute decât normalul sezonului.
Temperatura maximă va atinge 20 – 21 de grade, cu o minimă de 6 – 8 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări în special seara și noaptea când sunt așteptate ploi. Vântul va fi în general slab pe parcursul zilei, dar va deveni moderat noaptea, cu intensificări temporare (viteze de 35 – 45 km/h).
Luni, vremea se va menține extrem de rece pentru această dată în majoritatea regiunilor țării. Cerul va fi înnorat și va ploua temporar în Transilvania, Maramureș, părți din Moldova, nordul Olteniei și Munteniei, iar noaptea precipitațiile vor fi prezente în special în sud.
Ploile vor avea caracter de aversă, putând fi însoțite de descărcări electrice și, izolat, vor putea apărea grindină sau măzăriche. În zona montană, la altitudini de peste 1.500 metri, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar stratul de zăpadă se va acumula. Cantitățile de apă vor depăși local 10 – 15 litri/mp, în special în Carpații Meridionali.
Vântul va fi slab și moderat, cu ușoare intensificări în sud-est pe termen scurt, în perioada averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 10 și 22 de grade, cu cele mai ridicate valori în sud-vestul Olteniei. Minimele vor fi între 2 și 10 grade, iar în anumite zone, cum ar fi Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei, se va forma brumă, având loc și formarea ceții.
Și în București, vremea va fi rece pentru această dată. Temperatura maximă, mai scăzută față de ziua anterioară, va fi de 15 – 16 grade, iar minimă de 6 – 8 grade Celsius. Cerul va fi parțial noros, iar dimineața și din nou spre seară, ploaia va fi slab prezentă. Vântul va sufla slab până la moderat.
Miercuri, 13 mai, vremea va continua să fie rece în majoritatea regiunilor. Cerul va fi variabil, dar înnorările se vor intensifica după-amiaza și seara, când se prevăd averse, posibil însoțite de fulgere, în special în regiunile montane și în sud-vest.
La altitudini de peste 1.500 de metri se pot înregistra precipitații mixte. Vântul va fi moderat, iar temperaturile maxime se vor situa între 11 și 20 de grade, iar cele minime între 2 și 10 grade Celsius, fiind mai scăzute în zone de depresie din Carpații Orientali unde se va forma brumă. Izolat, vor fi condiții de ceață dimineața și noaptea.
Vremea rece va persista și în București, unde temperatura maximă va fi de 16 – 18 grade, iar minimă de 5 – 7 grade. Cerul va fi parțial noros, cu șanse de averse slabe. Vântul va suflă slab și moderat.
În intervalul 14 – 15 mai, se vor înregistra temperaturi ușor mai ridicate în sud-vestul și sudul țării, însă vremea va rămâne rece.
Cerul va fi variabil, cu înnorări ce pot aduce ploi după-amiaza și seara, fiind posibile descărcări electrice în centrul, sudul și estul țării. În zonele montane înalte, se vor observa precipitații mixte. Vântul va fi slab și moderat, cu intensificări sporadice la munte.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 13 și 22 de grade, iar minimele vor fi între 2 și 12 grade Celsius, cu valori mai scăzute în depresiunile din Carpații Orientali unde se va forma brumă. Dimineața și noaptea este posibilă apariția ceții.
În Capitală, valorile termice vor fi sub media multianuală specifică acestei perioade. Temperatura maximă va atinge 18 – 19 grade, iar minimă între 7 – 9 grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza și seara când se pot înregistra ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat.
În perioada 16-19 mai, ANM prezice că valorile termice vor avea fluctuații zilnice, dar vor rămâne sub medii climatologice. La nivel local și temporal, ploi sunt de așteptat, iar în zona montană înaltă se vor înregistra precipitații din lapoviță și ninsoare.