Raport științific: Elicopterul Ingenuity mai păstrează mistere, dar acestea vor putea fi dezvăluite doar printr-o misiune pe Marte
Misiunea elicopterului Ingenuity continuă, fiind programată să colecteze date pentru încă 20 de ani, însă nu le va mai putea transmite pe Pământ, conform specialiștilor NASA. Alte știri importante: ● NASA confirmă că misiunea Dragonfly va fi lansată în 2028 ● Cercetătorii au identificat cea mai mare reptilă marină cunoscută.
Ingenuity mai are multe mistere de dezvăluit, dar acestea depind de o expediție pe Marte
Informația că Ingenuity, mini-elicopterul NASA, a trimis ultimul său mesaj către Pământ, însoțit de un rămas bun emoționant, a circulat rapid. Cu toate acestea, NASA anunță că misiunea pe Marte a lui Ingenuity nu s-a încheiat, el continuând să adune date, deși nu le va mai putea trimite.
Ingenuity a ajuns pe Marte pe 18 februarie 2021, împreună cu roverul Perseverance, iar pe 19 aprilie a efectuat primul zbor al unui vehicul uman pe o altă planetă. Scopul său inițial era de a realiza cinci zboruri într-o lună pentru a colecta date și a le transmite către centrul de control de la NASA.
A realizat însă mult mai mult de atât, efectând 72 de zboruri pe o distanță de 14 ori mai mare decât planificată. Din acest punct de vedere, misiunea poate fi considerată un succes remarcabil.
Ultimul său zbor a avut loc pe 18 ianuarie a.c., când Ingenuity a pierdut temporar contactul cu centrul de control terestru și s-a prăbușit de la o înălțime de un metru. Deși distanța nu pare mare, micul elicopter a suferit daune considerate ireversibile, iar misiunea s-a încheiat oficial o săptămână mai târziu, ultimele date fiind transmise cu câteva zile în urmă.
Cu toate acestea, Ingenuity are încă energie, fiind capabil să colecteze date despre clima marțiană și să facă fotografii zilnice ale locului prăbușirii. Cât timp va putea continua această activitate depinde de resursele sale de energie și de capacitatea de stocare a informațiilor, având potențialul să funcționeze încă 20 de ani.
Așa cum am menționat anterior, Ingenuity nu va mai transmite date către Pământ. Singura modalitate pentru a obține informațiile sale va fi printr-o misiune umană sau robotică pe Marte, fie printr-un nou rover, un alt elicopter sau o expediție cu echipaj uman.
Până atunci, misiunea Mars Sample Return, care are ca scop aducerea pe Pământ a mostrelor de sol marțian colectate de roverul Perseverance, se confruntă cu dificultăți, din cauza constrângerilor bugetare. NASA este obligată să regândească întreaga misiune și să găsească o abordare mai economică decât cea inițial planificată, iar finalizarea misiunii este puțin probabilă înainte de 2040.
NASA confirmă lansarea misiunii Dragonfly în 2028
Datorită anunțului recent despre reducerile bugetare, multe din misiunile agenției spațiale americane au fost puse sub semnul întrebării. Misiunea Mars Sample Return a fost cea mai afectată, dar alte proiecte importante vor continua conform planului, printre ele și misiunea Dragonfly, care vizează trimiterea unui quadcopter pe Titan, cea mai mare lună a planetei Saturn.
Misiunea a fost propusă în 2017 și a primit aprobarea NASA în 2019, devenind cea de-a patra misiune a programului New Frontiers, dedicat explorării sistemului solar. Până acum, programul a inclus misiunile New Horizons, Juno și OSIRIS-Rex.
Conform planului inițial, misiunea Dragonfly urma să fie lansată în 2026, apoi amânată pentru 2027, și reprogramată pentru 2028. Cu aceste amânări și un buget restrâns anunțat pentru 2025, viitorul misiunii părea incert.
Cu toate acestea, oficialii NASA au confirmat într-o conferință de presă că misiunea va avea loc. Agenția va aloca un buget de 3,35 miliarde de dolari pentru această misiune, suma fiind dublată față de estimările inițiale. Dacă totul decurge conform planului, Dragonfly va decola spre Titan în 2028.
Quadcopterul va ajunge pe Titan în 2034, în zona sudică a ecuatorului, numită Shangri-La, unde va fi activ timp de 3,3 ani, analizând aproximativ 30 de situri pentru a căuta compuși chimici esențiali vieții și urme de apă lichidă.
Cercetătorii anunță descoperirea celei mai mari reptile marine cunoscute
Confirmarea unei specii complet noi de ihtiozaur a fost realizată grație a două descoperiri independente efectuate în sudul Angliei, în apropiere de Devon, de o echipă de paleontologi din Marea Britanie, Germania și SUA.
Primele descoperiri au fost efectuate de căutători amatori de fosile. Prima, din 2016, a constat într-un fragment de mandibulă care indica dimensiuni uriașe ale animalului, însă specialiștii nu au putut determina dacă era vorba despre o specie nouă sau un specimen uriaș dintr-o specie cunoscută.
A doua descoperire a avut loc în 2020, când Justin Reynolds, un localnic, împreună cu fiica sa Ruby, de 11 ani, a identificat un alt fragment de mandibulă aparent aparținând unui animal marin de dimensiuni impresionante.
Datorită eforturilor cercetătorilor de la Universitatea din Manchester, au fost adăugate la descoperire 11 noi elemente fosile, completând astfel puzzle-ul. Prin aceasta, paleontologii au confirmat prezența unei specii complet necunoscute, denumită Ichthyotitan severnensis.
Această specie de ihtiozaur, spre deosebire de majoritatea, care aveau o lungime medie de 3-4 metri, avea dimensiuni de aproximativ 22-26 metri, apropiindu-se de dimensiunile unei balene albastre.
Acest animal a trăit acum 202 milioane de ani, înainte de extincția de la limita dintre Triasic și Jurasic. Cercetătorii consideră că specia a dispărut în urma acestei extincții globale, dar și că, de atunci, nicio altă specie de ihtiozaur nu a mai atins asemenea dimensiuni. Potrivit autorilor studiului publicat în revista PLOS One, considerăm că suntem în fața ultimilor uriași ai acestui ordin animal.
În prezent, cercetătorii încearcă să înțeleagă condițiile care l-au facilitat pe Ichthyotitan să devină un gigant și de ce nu s-a mai dezvoltat nicio altă specie de ihtiozaur la asemenea dimensiuni în ultimele 110 milioane de ani.
Rămâneți la curent cu cele mai recente informații și curiozități din lumea științei!
Sursa foto: profimediaimages.ro