Raport Științific: Natura nu s-a „vindecat” în timpul restricțiilor provocate de pandemia COVID ● Un fenomen cosmic rar va fi observat în luni următoare ● Oamenii își pierd capacitatea de a digera plante
Natura nu a experimentat o „vindecare” în timpul restricțiilor provocate de pandemia COVID ● Un fenomen cosmic rar, ce aparține ciclului de viață uman, va fi vizibil în lunile următoare ● Oamenii își pierd capacitatea de a digera plante.
Natura nu s-a „vindecat” în timpul restricțiilor provocate de pandemia COVID
În perioada pandemiei COVID, au apărut știri care susțineau că, datorită restricțiilor, planeta a înregistrat un record minim al emisiilor de dioxid de carbon, că aerul s-a curățat semnificativ și că fauna sălbatică a început să reconquere teritorii ocupate de oameni. Pe scurt, se spunea că natura își revine, după doar doi ani de limitare a activităților umane.
Cu toate acestea, aceste informații au fost considerate de către un grup de peste 220 de cercetători din 21 de țări ca fiind mai degrabă inexacte, conform unui studiu publicat în revista Nature Ecology & Evolution.
În ceea ce privește emisiile de carbon, tendința de scădere a fost de scurtă durată, fără că efectele să fie notabile. De asemenea, despre fauna sălbatică, realitatea nu corespunde cu ceea ce a fost prezentat. Informațiile difuzate în media și social media în timpul pandemiei erau mult prea simpliste pentru a ilustra realitatea. Oamenii au fost lăsați să creadă ceea ce le-ar fi plăcut să perceapă.
Cercetătorii menționați au adunat date de la peste 5.400 de camere video, instalate în diverse locații din 21 de țări pentru a studia viața sălbatică, comparând aceste date cu cele din perioada de înainte de pandemie.
În primul rând, se argumentează că restricțiile impuse nu au redus semnificativ prezența oamenilor în parcuri sau alte zone verzi în care erau amplasate camerele. Cel puțin nu într-o măsură semnificativă la nivel global. De asemenea, animalele sălbatice nu și-au „recuperat teritoriile” așa cum s-a afirmat.
Modificările comportamentale la anumite specii existau deja înainte de pandemie. De exemplu, multe specii sălbatice au început să se adapteze la un stil de viață nocturn pentru a reduce interacțiunile cu oamenii, în timp ce alte specii s-au apropiat de comunitățile umane în căutarea hranei sau pentru a evita prădătorii. Totuși, aceste schimbări nu au fost influențate de restricțiile COVID, susțin autorii cercetării.
Un fenomen cosmic rar va putea fi observat în lunile următoare
O stea situată la circa 3.000 de ani-lumină de Terra va genera un fenomen cosmic rar, având în vedere durata medie de viață a oamenilor. Aceasta este o explozie cunoscută sub denumirea de novă. Va fi vizibilă cu ochiul liber și, se estimează, va fi chiar mai luminoasă decât Steaua Nordului atunci când va avea loc, conform specialiștilor de la NASA, citați de surse de încredere.
Nova se numește T Coronae Borealis și este o novă recurentă, caracterizată prin explozii periodice. Identificată în secolul XIX, ultima sa apariție a fost în 1946. Apoi, va fi vizibilă din nou abia la sfârșitul secolului XXI, în jurul anului 2100.
Fenomenul este generat de o pitică albă, care orbitează o gigantă roșie. Densitatea remarcabilă a piticei albe îi permite să absoarbă materia bogată în hidrogen de la giganta roșie, care crește exponențial temperatura până în momentul în care energia acumulată este eliberată sub forma unei explozii cosmice massive.
Spre deosebire de o novă normală sau de o supernovă, o novă recurentă, cum este cazul T Coronae Borealis, nu distruge definitiv steaua. Această explozie va fi vizibilă în lunile următoare, cel mai târziu în luna septembrie.
Este important de menționat că fenomenul observabil anul acesta a avut loc cu mii de ani în urmă. Aceasta este perioada necesară ca lumina să ajungă pe Terra. Distanța considerabilă față de sistemul nostru solar înseamnă că T Coronae Borealis nu va afecta viața de pe Pământ.
Oamenii își pierd abilitatea de a digera plante
Dieta occidentală conține din ce în ce mai puține fibre vegetale, înlocuindu-le cu proteine animale. Acest fapt determină un răspuns evolutiv neașteptat: oamenii își pierd capacitatea de a digera plante, conform unui studiu realizat de cercetători de la diverse universități și centre de cercetare din Israel.
Deși anterior se credea că oamenii nu pot digera celuloza din plante, studii recente au demonstrat că în organismul uman există bacterii capabile de acest lucru. Aceste bacterii aparțin genului Ruminococcus și pot fi regăsite și la erbivorele domestice.
Analiza coproliților preistorici (excremente fosilizate) de acum 1.000 sau 2.000 de ani a arătat că strămoșii noștri aveau aceste bacterii esențiale pentru digestia celulozei. Uimitor este faptul că aceleași bacterii sunt extrem de rare în societățile industrializate de astăzi în comparație cu nivelurile anterioare.
Cel mai probabil, scăderea dramatică a bacteriilor Ruminococcus se leagă de tranziția către stilul de viață occidental, argumentează cercetătorii. Absența fibrelor vegetale din nutritie a condus la dispariția treptată a acestor bacterii.
Specialiștii subliniază, de asemenea, că diminuarea acestei flore bacteriene poate fi asociată cu problemele de sănătate ce apar în rândul populației urbane din țările dezvoltate, însă acest aspect necesită investigații suplimentare.
Cercetătorii sugerează că aceste bacterii au ajuns în organismele umane odată cu domesticirea animalelor. Totuși, o dată ce oamenii au adoptat un mod de viață total diferit față de cel tradițional, este posibil ca aceștia să nu mai ofere un mediu favorabil pentru astfel de bacterii.
Pentru cele mai recente informații și curiozități din domeniul științei, urmăriți-ne pe rețelele de socializare!
Sursa foto: profimediaimages.ro