Rusia a propus o colaborare cu Boeing în schimbul deblocării activelor înghețate în SUA

Rusia a solicitat Statelor Unite să îi permită achiziționarea de avioane fabricate de Boeing, folosind activele statului rus înghețate, evaluate la miliarde de dolari, odată ce se va ajunge la un armistițiu în Ucraina, conform unei surse apropiate autorităților moscovite, citată de Bloomberg.
Potrivit estimărilor congresmenilor americani, activele rusești înghețate în SUA sunt de aproximativ cinci miliarde de dolari. În total, SUA și aliații lor au înghețat rezerve ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de 280 de miliarde de dolari, dintre care o mare parte se află blocate în Uniunea Europeană.
Deși cererea Rusiei nu reprezintă o condiție pentru un armistițiu, Moscova susține că fondurile înghețate nu pot fi utilizate pentru achiziționarea de avioane fără un acord de încetare a focului în Ucraina, a adăugat sursa, care a preferat anonimatul. Orice acord care ar facilita cumpărarea avioanelor ar putea face parte dintr-o eventuală relaxare a sancțiunilor, în cazul în care confruntările vor înceta.
“SUA nu vor discuta despre angajamente economice până nu se va ajunge la un acord de încetare a focului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Brian Hughes.
După invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Boeing și-a suspendat operațiunile din Rusia, inclusiv un important centru de inginerie.
Propunerea Rusiei vine în contextul provocărilor pentru Boeing
Conform Bloomberg, posibilitatea reluării vânzărilor de avioane Boeing către Rusia a crescut, având în vedere că producătorul american de aeronave se confruntă cu presiuni pe alte piețe, ca urmare a războiului comercial inițiat de fostul președinte Donald Trump.
În acest context tensionat, China a ordonat companiilor sale aeriene să nu mai primească avioane asamblate în SUA, iar transportatorul aerian irlandez Ryanair a anunțat că ar putea să întârzie preluarea avioanelor Boeing dacă se vor aplica taxe vamale majorate.
Aeroflot și alte companii aeriene din Rusia nu au permisiunea de a intra în spațiul aerian al SUA și UE, precum și de a achiziționa avioane Boeing și Airbus, piese de schimb sau serviciile necesare pentru întreținere, din cauza sancțiunilor.
Având în vedere că flotele lor depind de aeronave fabricate în afaceri internaționale, companiile aeriene rusești s-au văzut nevoite, inițial, să dezmembreze unele avioane pentru piese de schimb și să caute alternative pentru obținerea de componente și servicii de întreținere, acest lucru punând în pericol standardele de siguranță.
După începerea invaziei din Ucraina, Rusia a confiscat aproximativ 400 de aeronave străine închiriate de companiile rusești. Fondul suveran al Rusiei a alocat suma de 300 de miliarde de ruble (aproximativ 3,7 miliarde de dolari) pentru achiziționarea de avioane de la companii internaționale de leasing și pentru a satisface cererile proprietarilor.