Sam Altman, liderul OpenAI, dezvăluie un manifest despre viitorul umanității în era Inteligenței Artificiale

Sam Altman, liderul OpenAI, dezvăluie un manifest despre viitorul umanității în era Inteligenței Artificiale
Sam Altman, într-o discuție prin videoconferință cu Nicholas Thompson, CEO-ul The Atlantic, la Summitul pentru Binele Global ce a avut loc pe 30 mai la Geneva, FOTO: Fabrice Coffrini / AFP / Profimedia

Sam Altman, CEO-ul OpenAI, a publicat un manifest referitor la viitorul inteligenței artificiale, anticipând o eră în care umanitatea va experimenta progrese semnificative, scrie Axios.

„Transformarea nu va fi instantanee, dar ne vom putea bucura curând de A.I. care ne va ajuta să realizăm mult mai multe lucruri decât am fi putut fără asistență. În viitor, fiecare dintre noi va avea o echipă personală de A.I. care va include experți virtuali din diverse domenii, colaborând pentru a crea aproape orice visăm”, se menționează în manifestul intitulat „Epoca Inteligenței”.

El subliniază că „urmașii noștri vor beneficia de profesori virtuali capabili să ofere educație personalizată în orice domeniu și în orice limbă, în funcție de ritmul necesar”. Alte aplicații pentru sănătate și dezvoltarea software-urilor vor fi de asemenea posibile, conform afirmațiilor sale.

Antreprenorul de 39 de ani sugerează că, în deceniile următoare, oamenii vor reuși „să creeze lucruri ce ar părea magice pentru generațiile anterioare”.

„Deși acest fenomen nu este nou, va deveni mult mai accelerat. Oamenii au atins capacități remarcabile de-a lungul timpului. Suntem deja capabili de realizări pe care predecesorii noștri le-ar fi considerat de neconceput”, a adăugat Altman.

Potrivit lui, îmbunătățirile nu se datorează modificărilor genetice, ci mai ales progreselor într-o societate care, în ansamblul său, este mai inteligentă și mai capabilă decât orice individ.

Predominanța societății față de individ

„Societatea este, în mod semnificativ, o formă de inteligență avansată. Generațiile anterioare au construit lucruri grandioase și au contribuit la fundațiile progresului pe care le trăim astăzi. A.I. va furniza oamenilor instrumente pentru a aborda probleme complexe și a extinde posibilitățile pe care nu le-am putea atinge singuri. Progresul va continua, iar copiii noștri vor realiza lucruri pe care noi nu le putem imagina”, a explicat el.

Altman, devenit miliardar în acest an, consideră că viitorul va aduce „o prosperitate comună, greu de imaginat în prezent. Viețile tuturor ar putea fi îmbunătățite semnificativ față de standardele de acum”. Deși prosperitatea nu garantează fericirea, ar putea transforma viețile oamenilor la nivel global, a precizat antreprenorul.

Importanța dezvoltării A.I. în istoria umanității

Altman a subliniat că întreaga evoluție a omenirii a condus la crearea unor sisteme capabile de inteligență artificială avansată, considerând aceasta „poteri potentiale imense pentru viitorul nostru”.

„Tehnologia a evoluat de la Epoca de Piatră prin Epoca Agricolă și Epoca Industrială, iar acum ne îndreptăm spre Era Inteligenței Artificiale, sprijinită de puterea de calcul, resursele energetice și determinarea umană”, a declarat el.

„Este esențial să acționăm cu înțelepciune și hotărâre. Emergența Epocii Inteligenței Artificiale va aduce provocări complexe și riscuri semnificative, dar beneficiile sunt atât de vaste încât merită să ne asumăm aceste riscuri în numele nostru și al generațiilor viitoare”, a explicat el.

Un viitor strălucitor de care suntem asigurați

Altman afirmă că „viitorul va fi atât de promițător încât nimeni nu poate surprinde în cuvinte ce va aduce. O caracteristică definitorie a Epocii Inteligenței Artificiale va fi bogăția extinsă”.

„Pe măsură ce progresăm, realizări incredibile – precum soluția problemelor climatice, stabilirea colonii în spațiu și descoperirea legilor fundamentale ale fizicii – vor deveni comune. Cu A.I. aproape nelimitată și o abundență de energie, capacitatea de a genera și de a transforma idei în realitate va crește exponențial”, a continuat acesta.

„Dacă ne-am putea imagina cum va arăta viitorul peste 100 de ani, prosperitatea noastră ar părea irealizabilă”, a adăugat el.

Manifestul lui Altman este disponibil pe blogul său, unde poate fi citit în întregime.

Controversele din jurul lui Sam Altman

Antreprenorul american a fost recent în centrul mai multor controverse, una dintre cele mai semnificative fiind demersurile Consiliului de Administrație de a-l suspenda anul trecut.

Helen Toner, fostă membră a consiliului, a adus acuzații grave în legătură cu gestionarea responsabilităților sale, susținând că Altman nu a informat boardul despre evenimente importante precum apariția ChatGPT.

Toner a mai precizat că Altman a denaturat realitatea din companie, lăsând consiliul în afara unor informații esențiale.

Ea a indicat că a fost surprinsă de demiterea lui Altman, considerând că membrii consiliului erau siguri că acesta va găsi modalități de a împiedica o astfel de măsură.

Aceasta a detaliat procesul secret al consiliului în luarea deciziilor privind demiterea sa.

Recomandari
Show Cookie Preferences