Sângerările nazale la copii: când devin o problemă și cum să intervenim? Medic ORL avertizează: „Când copilului îi curge sânge din nas, nu trebuie culcat pe spate cu mâinile sus. Aceste măsuri pot complica situația”

Sângerările nazale la copii: când devin o problemă și cum să intervenim? Medic ORL avertizează: „Când copilului îi curge sânge din nas, nu trebuie culcat pe spate cu mâinile sus. Aceste măsuri pot complica situația”
Cele mai frecvente motive pentru care apar sângerările nazale la copii sunt aerul uscat, scobitul în nas, suflarea nasului prea tare, rănirea nasului,  răcelile, alergiile, obiectele introduse în nas și medicamentele/Foto: Shutterstock

Pentru părinți, un episod de sângerare nazală poate fi alarmant. Totuși, astfel de cazuri sunt comune, mai ales în condiții de mediu cu aer uscat. În majoritatea cazurilor, sângerările nazale nu reprezintă o urgență medicală gravă și, adesea, se reduc odată cu vârsta, dispărând până la adolescență. Cu toate acestea, există și situații rare în care sângerările nazale pot indica afecțiuni medicale serioase care necesită investigații suplimentare, conform explicațiilor medicului primar ORL, Dr. Armand Agache.

Epistaxis este denumirea medicală pentru sângerarea nazală. La copii, majoritatea acestor episoade se produc în partea anterioară a nasului, aproape de negi, din cauza ruperii unul sau mai multor vase sanguine de la nivelul mucoasei nazale, conform cercetărilor Johns Hopkins Medicine.

„Cauza principală a sângerărilor nazale la copii este adesea legată de anatomia nasului. La intrarea în nas, în apropierea vestibulului nazal, există o zonă bine vascularizată. Această zonă, cunoscută sub numele de pata vasculară Kiesselbach, este foarte susceptibilă la leziuni. La copii, vasele sunt situate mai superficial și, uneori, pot fi dilatate, ceea ce crește riscul de sângerare”, explică Dr. Armand Agache.

Deoarece este aproape de ieșirea din nas, această zonă este predispusă la leziuni, spune specialistul: „Îți poți lovi ușor nasul și să apară sângerarea, iar introducerea degetelor în nas poate contribui și ea la acest lucru.”

Cauzele pentru sângerările nazale frecvente la copii includ: aerul uscat, scobitul nasului, suflarea energică a nasului, traume, răceli, alergii, obiecte străine introduse în nas și anumite medicamente. În multe cazuri, cauza sângerării nu este identificată.

Când să ne îngrijorăm?

Sângerările nazale recurente pot apărea și în contextul unor afecțiuni inflamatorii, explică medicul ORL. De exemplu, sinuzita poate fi o cauză. „Există și posibile cauze legate de afecțiuni vasculare, hematologice, hepatice, cardiovasculare sau endocrine. Dacă un copil consultat la medicul ORL nu prezentă semnele unei afecțiuni minore, este esențial să fie supus unor investigații aprofundate, în colaborare cu pediatrul și alți specialiști,” adaugă Dr. Armand Agache.

Frecvența episoadelor de sângerare nazală reprezintă un semnal de alarmă. „Dacă un copil are sângerări nazale o dată la câteva zile sau chiar de câteva ori pe lună, dar acestea sunt minore și se opresc rapid, nu este o problemă gravă. Totuși, dacă sângerările devin frecvente și cantitatea de sânge este considerabilă – de exemplu, mai multe șervețele umplute – atunci se impune un consult ORL,” subliniază medicul.

Mayo Clinic recomandă căutarea asistenței medicale de urgență în situațiile în care sângerările nazale sunt abundente, durează mai mult de 30 de minute sau sunt cauzate de un accident.

Tratarea sângerărilor nazale la copii

Atunci când un copil are o sângerare nazală, nu este recomandat să fie culcat pe spate cu mâinile ridicate, avertizează medicul ORL. „Aceste măsuri nu ajută și pot chiar agrava situația, deoarece sângele poate ajunge în cavitatea bucală, ceea ce poate duce la tuse și creșterea presiunii în ceafă, exacerbând sângerarea.”

Cel mai bine este ca copilul să stea cu nasul în jos, permițând sângelui să curgă. Apoi, se recomandă introducerea unui tampon de vată îmbibat cu substanțe vasoconstrictoare sau anticoagulante. Uneori, picăturile de nas aplicate pe nara afectată și o compresie ușoară cu degetul pot ajuta, avertizându-se să nu se aplice o presiune excesivă. „O compresie ușoară pe nara din care curge sângele este adesea eficientă. Se pot utiliza și bureți resorbabili, însă administarea acestora necesită cunoștințe medicale anterioare,” detaliază medicul ORL.

Cazuri grave în prezența altor afecțiuni

Dacă sângerarea nu se oprește, este necesar un consult specializat la medicul ORL. Acesta poate examina cavitățile nazale, îndepărta cheagurile de sânge și va aplica un tampon special. „Până la necesitatea de a utiliza medicație precum agenți hemostatice, uneori poate fi necesară și cauterizarea cu nitrat de argint a zonei afectate. În cazurile extreme, când sângerarea este severă și sursa nu este identificată inițial, se poate aplica un tamponament nazal sau, în cele mai severe cazuri, poate necesita intervenție chirurgicală de urgență pentru a controla sângerarea,

Recomandari
Show Cookie Preferences