Șeful Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor a solicitat demisia înainte de finalizarea mandatului. Guvernul va decide joi asupra unui nou nume pentru această funcție.

În cadrul ședinței programate pentru joi, Guvernul va discuta despre numirea unui nou conducător la Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Adrian Cucu, actualul președinte, a solicitat demisia în luna anterioară, înainte de a-i expira cei patru ani de mandat, perioadă care a început în martie 2022. Pentru a-i succeda, a fost propus Bogdan Stan, fost președinte și vicepreședinte al Agenției Naționale de Integritate între 2012 și 2019.
Adrian Cucu a fost numit în această funcție pe 28 martie 2022, la recomandarea fostului ministru PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, având această poziție pentru a treia oară. El a mai fost conducător al Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor în perioadele 2010-2012 și 1999-2000.
Demisia lui a fost înaintată Cabinetului Prim-ministrului pe 14 ianuarie 2025, determinându-l pe noul ministru de Finanțe, Tanczos Barna (UDMR), să propună un proiect de hotărâre pentru numirea unui înlocuitor.
- „Având în vedere demisia domnului Adrian Cucu din funcția de președinte al Oficiului, inițiem demersurile necesare pentru numirea unui nou președinte. Aceasta este esențială pentru asigurarea managementului eficient în îndeplinirea misiunilor și funcțiilor complexe ale instituției. Îl propunem pe domnul Bogdan Stan, datorită experienței sale profesionale de conducere la Agenția Națională de Integritate între 2012 și 2019”, este menționat în nota de fundamentare.
Ministrul Tanczos Barna a subliniat că Bogdan Stan îndeplinește condițiile stipulate în articolul 40 din Legea nr. 129/2019.
Conform acestei legi, președintele și vicepreședintele ONPCSB trebuie să întrunească următoarele criterii la momentul numirii:
- a) să fie licențiați și să aibă cel puțin 10 ani de experiență într-o funcție în domeniile economic sau juridic;
- b) să dețină cetățenia română și să aibă domiciliu în România;
- c) să aibă capacitate deplină de exercițiu;
- d) să fie respectați în mediul profesional;
- e) să aibă cel puțin 3 ani de experiență managerială în funcții de conducere;
- f) să nu fi primit sancțiuni disciplinare în ultimii 5 ani.
Cine este Bogdan Stan?
Bogdan Stan, născut în 1981, a preluat conducerea Agenției Naționale de Integritate în noiembrie 2015, după ce a ocupat anterior funcția de vicepreședinte.
Stan a devenit șef al ANI după demisia lui Horia Georgescu și lucrează în cadrul instituției din 2007, având anterior experiență ca avocat.
Este absolvent al Facultății de Drept (Universitatea Titu Maiorescu) și a urmat un curs de studii postuniversitare în securitate națională la Academia de Informații a SRI.