Studenții și tinerii familiști pot solicita chirii de maximum 500 de euro/lună cu credite garantate de stat. Modificări la StudentInvest și FamilyStart

Studenții și tinerii familiști pot solicita chirii de maximum 500 de euro/lună cu credite garantate de stat. Modificări la StudentInvest și FamilyStart
Plata chirie / Foto: Tawanlubfah / Dreamstime.com

Studenții și tinerii familiști cu vârsta de până la 45 de ani vor avea posibilitatea de a-și deconta chiria lunar, în limita a 500 de euro, în loc de 300 de euro, prin intermediul programelor de creditare StudentInvest și FamilyStart. Aceasta este prevăzută într-un proiect de ordonanță de urgență propus de Ministerul Muncii, care aduce și modificări la cheltuielile eligibile.

  • În cadrul programelor de creditare StudentInvest și FamilyStart, chiria închiriată este considerată cheltuială eligibilă, inițial limitată la 300 de euro. Băncile participante au solicitat decontarea chiriei pe termeni mai lungi, conform notei de fundamentare.

Astfel, noul proiect de OUG propune să permită plata chiriei lunare de până la 500 de euro, fără a solicita un avans, ceea ce este esențial pentru a preveni costurile suplimentare.

  • Dacă ar fi necesară o plată anticipată, utilizarea resurselor financiare ar avea loc imediat, ceea ce, în contextul unui împrumut, ar putea duce la dobânzi extrase suplimentare. Prin implementarea plății lunare, se reduce la minimum costul dobânzii, deoarece nu e necesară o alocare mare inițială. Această măsură ajută la gestionarea mai eficientă a bugetului, conform explicațiilor Ministerului Muncii.

Modificări la cheltuielile eligibile

Proiectul de ordonanță va aduce și alte îmbunătățiri legate de cheltuielile eligibile pentru programele de creditare.

Astfel, în cadrul StudentInvest, vor fi incluse și diverse cheltuieli, precum achiziția de piese de calculator, costurile investigațiilor medicale și tratamentele complexe pentru membrii familiei studentului, rambursarea anticipată parțială sau totală a unui credit ipotecar precedent, inclusiv pentru cele contractate prin programe guvernamentale, precum și achiziția de autoturisme și adaptările necesare pentru persoanele cu dizabilități.

De asemenea, vor fi prevăzute cheltuieli pentru achiziția de autoturisme și adaptarea acestora pentru persoanele cu dizabilități și în cadrul programului FamilyStart.

Limitarea accesului la creditul FamilyStart pentru persoanele de peste 45 de ani

O modificare semnificativă vizează programul FamilyStart.

Astfel, programul este destinat acum persoanelor cu vârsta între 18 și 45 de ani care doresc să-și întemeieze o familie, fiind necesar ca beneficiarul să se încadreze în acest interval de vârstă.

Ministerul intenționează să elimine formularea „cel puțin unul dintre beneficiari să se încadreze în criteriul de vârstă”.

„Această schimbare este necesară pentru a preveni situațiile în care creditul să fie acordat persoanelor care depășesc vârsta de 45 de ani, considerându-se că acestea nu sunt public țintă în cadrul acestui act normativ. De asemenea, măsura este menită să prevină potențiale acțiuni în instanță de la băncile partenere, ca urmare a neplății dobânzilor și comisioanelor pentru creditele acordate persoanelor peste 45 de ani”, explică documentul.

Definițiile creditelor StudentInvest și FamilyStart

Programul StudentInvest se adresează tinerilor cu vârste între 18 și 31 de ani care sunt înmatriculați în instituții de învățământ superior autorizate sau acreditate.

Suma maximă ce poate fi împrumutată este de 75.000 de lei, pentru o durată de până la 10 ani, inclusiv o perioadă de grație. Statul garantează până la 80% din valoarea împrumutului și acoperă integral dobânda totală (IRCC plus marja).

Pentru FamilyStart, persoanele interesate trebuie să aibă vârste între 18 și 45 de ani neîmpliniți, cu un venit net lunar de până la 6.000 de lei pe membru de familie, sau 7.500 de lei pentru familiile monoparentale.

Suma maximă ce poate fi obținută prin acest program este de 150.000 de lei, pe o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație. Statul garantează până la 80% din valoarea împrumutului și 75% din dobânda totală (IRCC plus marja).

Sursa foto: Tawanlubfah / Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences