Trei lucrări de Adrian Ghenie la viitoarea licitație de artă contemporană din București

Trei lucrări de Adrian Ghenie la viitoarea licitație de artă contemporană din București
Vestigiile memoriei_Adrian Ghenie, Foto: Artmark

Trei opere semnate de Adrian Ghenie, dintre care două provin de la începuturile carierei sale, sunt incluse în cadrul licitației de artă contemporană ce va avea loc în 18 aprilie. Este demn de menționat că, în decembrie 2022, una dintre lucrările lui Ghenie a fost vândută pentru 7.000.000 de euro la un eveniment în Hong Kong. De asemenea, va fi prezentată o „vizită” în atelierul Magdalenei Rădulescu de la Nisa.

Printre cele trei lucrări ale lui Adrian Ghenie se află „Aripă” și „Vestigiile memoriei”, care se remarcă prin prețurile de pornire de 20.000 și, respectiv, 30.000 de euro. A treia lucrare, „Stéphane Mallarmé”, inspirată de poetul simbolist francez, a fost creată în 2020, în timpul pandemiei, și are un preț de pornire de 1.000 de euro.

Adrian Ghenie, cunoscut pe plan internațional prin includerea lucrărilor sale în prestigioase colecții muzeale, precum Muzeul Georges Pompidou din Paris, Muzeul de Artă Modernă din San Francisco sau The Hammer Museum din Los Angeles, a înregistrat vânzări record și în România. În 2019 și februarie 2023, două autoportrete de tinerețe ale sale au fost achiziționate pentru 150.000, respectiv 100.000 de euro.

În aceeași licitație, colecționarii vor avea ocazia să admire 28 de lucrări ale Magdalenei Rădulescu (1902-1983), realizate după exilul său în Franța. Rădulescu s-a dedicat artei în ultimii săi ani de viață, lucrând majoritar în Nisa, unde s-a mutat în 1946 pentru a fi mai aproape de mare. Regretata Doina Păuleanu a descris-o ca fiind un artist nonconformist, dedicat complet creației sale.

Pe parcursul carierei sale, Magdalena Rădulescu a creat aproximativ 2.000 de opere, dintre care peste 800 sunt incluse în muzee și colecții publice. Deși a călcat rar pe pământ românesc, a realizat portrete pentru mari personalități culturale, cum ar fi Cella Serghi și Lucian Blaga.

Cele 28 de lucrări ale Magdalenei Rădulescu, inclusiv „Marea cavalcadă” și „Dansul călușarilor”, au fost realizate în atelierul său din Nisa și sunt rodul unei prietenii strânse cu familia Betti, care a sprijinit-o în cariera sa artistică. Proprietara colecției a relatat: „Datorită acestei prietenii, mătușa mea, Maria, a ajutat-o financiar și a încurajat-o să-și expună lucrările.”

Expoziția lucrărilor poate fi vizitată în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00, la Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti nr. 5, având intrare liberă.

Articol susținut de A10 by Artmark

Recomandari
Show Cookie Preferences