Un general din Mali îi adresează mulțumiri lui Putin pentru suportul în „denazificarea” națiunii

Un general din Mali îi adresează mulțumiri lui Putin pentru suportul în „denazificarea” națiunii
Assimi Goita, liderul juntei militare din Mali, împreună cu președintele rus Vladimir Putin Foto: Pavel BEDNYAKOV / AFP / Profimedia

Generalul-locotenent Ismaël Wagué, ministrul reconcilierii naționale în cadrul guvernului militar din Bamako, a folosit, sâmbătă, termeni asociați Moscovei pentru a evidenția succesele cooperării în lupta împotriva terorismului, afirmând că astfel s-au realizat progrese în „denazificarea” țării, conform celor relatate de Le Figaro.

Declarațiile generalului, transmise în timpul emisiunii de știri a televiziunii publice din Mali, au inclus expresia utilizată frecvent de Moscova pentru a justifica agresiunea sa în Ucraina, în cadrul unei recepții organizate la ambasada Rusiei din Bamako pe 9 mai, marcând 80 de ani de la victoria în al Doilea Război Mondial.

În intervenția sa, generalul Wagué, un actor important al juntei aflate la putere, a lăudat parteneriatul cu Rusia, ale cărei trupe, anterior mercenarii Wagner, au înlocuit soldații francezi după ce armata a preluat conducerea printr-o lovitură de stat în 2020. Acesta a început prin a-i mulțumi sincer Federației Ruse și președintelui Vladimir Putin pentru „sprijinul constant” acordat forțelor de securitate din Mali.

El a subliniat că, datorită colaborării ruso-maliene în domeniul securității, „suntem în plin proces de denazificare a țării noastre, prin înfrângerea eficientă a terorismului”.

Termenul „denazificare” a fost folosit frecvent de președintele rus Vladimir Putin pentru a-și fundamenta acțiunile militare împotriva Ucrainei începute la 22 februarie 2022. Putin susține că Rusia acționează pentru a elimina amenințarea regimului neonazist din Ucraina, care a apărut în 2014. Propaganda sa se bazează pe grupări precum Batalionul Azov, inclus în Garda Națională Ucraineană, și pe mici partide politice ultranaționaliste sau antisemite.

Forțele ruse, deținute de Ministerul Apărării, și altele care înlocuiesc treptat mercenarii Wagner, colaborează cu armata maliană în lupta împotriva grupurilor teroriste care sunt mai degrabă atașate de ideologia islamistă decât de aceea din „Mein Kampf”.

„Suntem alături de Federația Rusă pe scena internațională și ne asumăm această poziție cu mândrie”, a afirmat generalul, subliniind semnificația acestei colaborări pentru „suveranitatea” statului Mali.

Recomandari
Show Cookie Preferences