Valul de căldură din sudul Europei ar putea causa mii de decese în zilele următoare, avertizări de la specialiști

Valul de căldură din sudul Europei ar putea causa mii de decese în zilele următoare, avertizări de la specialiști
Val de căldură în Franța. FOTO: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Experții de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au declarat că Italia, Croația, Slovenia și Luxemburg sunt țările cu cele mai mari riscuri de decese în exces. „Cele mai critice zile ar putea fi marți și miercuri”, a spus expertul.

Europa trebuie să reacționeze prompt pentru a face față efectelor temperaturilor extreme, care depășesc 40 de grade, iar specialiștii se tem că acest fenomen ar putea cauza mii de victime în următoarele zile.

Sudul Europei se confruntă cu un val de căldură, unde temperaturile au atins 46 de grade Celsius în Huelva, Spania – stabilind astfel un nou record pentru luna iunie.

Franța, Italia, Grecia, Portugalia și Balcanii de Vest se confruntă, de asemenea, cu temperaturi extreme, precum și cu incendii de vegetație și victime umane.

Un specialist al Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat luni asupra necesității unor măsuri suplimentare pentru a evita zecile de mii de „decese evitabile”.

„Nu mai este vorba dacă vom avea un val de căldură, ci despre câte valuri vom experimenta în acest an și cât vor dura”, a afirmat Marisol Yglesias Gonzalez, ofițer tehnic pentru clima și sănătatea la OMS din Bonn.

„Cele mai critice zile ar putea fi marți și miercuri”

Pierre Masselot, statistician la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a declarat că acest val de căldură poate provoca peste 4.500 de decese suplimentare între 30 iunie și 3 iulie.

Italia, Croația, Slovenia și Luxemburg sunt țările cu cele mai mari riscuri de decese în exces, conform expertului.

În regiunea europeană a OMS, căldura anual provoacă mai mult de 175.000 de morți.

Un studiu semnificativ, la care a luat parte și Masselot, a fost publicat în ianuarie și a avertizat că decesele cauzate de căldură vor crește dramatic dacă nu se prioritizează adaptările la schimbările climatice.

Valuri de căldură mai frecvente și mai intense

Luni, OMS a anunțat că schimbările climatice, cauzate de combustibilii fósili, vor face ca valurile de căldură să devină mai frecvente, mai periculoase și mai intense, ceea ce va conduce la îmbolnăviri grave și decese.

Aproape două treimi dintre orașele din Spania au primit alerte de sănătate, iar 804 dintre acestea se află la cel mai înalt nivel de alertă, conform datelor Aemet.

Un purtător de cuvânt a anunțat că intensificarea căldurii în întreaga țară se va menține până pe 3 iulie.

Alertele de căldură sunt active și în Franța, Italia, Portugalia și Grecia.

Autoritățile grecești au emis, de asemenea, avertismente privind poluarea aerului din cauza incendiilor de vegetație care afectează orașele de coastă din jurul Atenei.

În Turcia, peste 50.000 de persoane au fost evacuate, în principal din cauza unuia dintre incendiile din apropierea Izmir.

În Albania, între duminică și luni, au fost raportate 26 de incendii de vegetație, iar în Serbia, meteorologii au anunțat că joi a fost cea mai călduroasă zi din ultimele secole.

Autoritățile trebuie să se pregătească mai bine

OMS recomandă hidratarea, evitarea expunerii la căldura de la amiază și menținerea unei temperaturi corespunzătoare în locuințe, în special pentru persoanele vulnerabile, precum vârstnicii, copiii, lucrătorii în aer liber, gravidele și cei cu afecțiuni cronice.

Cei care administrează medicamente precum antidepresivele sau cele pentru hipertensiune ar trebui să fie precauți, a avertizat Yglesias Gonzalez, datorită impactului asupra capacității de a controla temperatura corpului.

Specialiștii subliniază necesitatea unei pregătiri mai eficiente din partea autorităților. Într-un sondaj din 2022, doar 21 dintre cele 57 de țări din regiunea OMS Europa au declarat că au un plan național de acțiune împotriva căldurii și sănătății.

Din acestea, 14 sunt membri ai Uniunii Europene.

Cele mai frecvente măsuri implementate de OMS sunt sistemele de alertă timpurie și campaniile de informare.

Totuși, agențiile sunt întârziate în ceea ce privește pregătirea sistemelor de sănătate și prevenirea expunerii la căldură prin planificare urbană mai eficientă, a specificat Yglesias Gonzalez.

OMS va publica noi orientări pentru guverne anul viitor, inclusiv recomandări pentru strategii de „răcire centrată pe oameni” la nivel urban și regional pentru a proteja populația împotriva căldurii.

Recomandari
Show Cookie Preferences