VIDEO: Activiști de mediu vandalizează mormântul lui Charles Darwin din Westminster Abbey
Activistii pentru mediu din grupul „Just Stop Oil” au vandalizat luni mormântul naturalistului britanic Charles Darwin situat în Abația Westminster din Londra, conform unui raport Reuters.
Două dintre activistele „Just Stop Oil” au pătruns luni în Abația Westminster – un loc celebru pentru nunțile regale, încoronări, înmormântări ale monarhilor britanici și o atracție turistică majoră în Marea Britanie – unde au folosit tuburi cu vopsea pentru a inscripționa mormântul lui Darwin.
Activistii au scris cu vopsea portocalie mesajul „1.5 este mort” pe piatra funerară din marmură albă, referindu-se la recentul raport care arată că temperaturile globale din 2024 au depășit pentru prima dată pragul de 1,5 grade Celsius față de nivelele preindustriale.
„Am depășit limita de 1.5 grade, care trebuia să ne protejeze”, a declarat una dintre activiste într-o înregistrare video distribuită de „Just Stop Oil” pe platformele de socializare. „Darwin s-ar răsuci în mormânt dacă ar ști că ne aflăm în mijlocul celei de-a șasea extincții în masă”, a continuat mesajul.
Cele două activiste au fost arestate de autorități
Charles Darwin, celebru pentru teoria evoluției prin selecție naturală, a decedat în 1882 și este înmormântat în colțul oamenilor de știință din Abația Westminster, alături de Sir Isaac Newton și Stephen Hawking, decedat în 2018.
„Conservatorii Abației au luat măsuri imediate pentru a curăța memorialul și nu se așteaptă ca acesta să sufere daune permanente”, a afirmat o purtătoare de cuvânt a lăcașului de cult.
„Poliția a fost alertată și a gestionat incidentul. Abația rămâne deschisă pentru vizite și rugăciuni”, a adăugat sursa citată.
Poliția Metropolitană din Londra a anunțat arestarea a două femei sub suspiciunea de daune materiale produse la Abația Westminster, fiindu-le întocmite acte la o secție de poliție din centrul Londrei.
Înainte, activiștii de la „Just Stop Oil” au organizat diverse proteste în Marea Britanie, inclusiv întreruperi ale evenimentelor sportive și culturale, vopsirea clădirii Ambasadei SUA din Londra și proteste artistice, inclusiv aruncarea de supă pe lucrări de artă celebre.
Proteste similare s-au desfășurat și în alte țări, inclusiv în Franța și Germania.