VIDEO Cum se prezintă tronsonul întârziat de pe Autostrada Transilvania, unde lucrează Umbrărescu: Deschiderea în 2025 „este încă discutabilă”

VIDEO Cum se prezintă tronsonul întârziat de pe Autostrada Transilvania, unde lucrează Umbrărescu: Deschiderea în 2025 „este încă discutabilă”
Autostrada Transilvania, lotul Nădășelu - Zimbor - Poarta Sălajului / Sursă: Captură YouTube

O porțiune din Autostrada Transilvania ar putea fi finalizată în 2025, dar „echipa de la UMB trebuie să mobilizeze urgent un număr suficient de muncitori” și, de asemenea, dacă autoritățile reușesc să rezolve birocrația necesară, potrivit Asociației Pro Infrastructura, care a realizat o filmare aeriană a loturilor.

Este vorba despre un tronson de 27 de kilometri între nodul Poarta Sălajului (Românași) și o conexiune temporară între A3 și DN1F, situată la sud de Topa Mică.

„Am efectuat o nouă vizită la șantiere și putem afirma că finalizarea acestuia până la sfârșitul anului 2025 este încă o posibilitate. Totuși, pentru a atinge acest obiectiv, cei de la UMB trebuie să mobilizeze rapid un număr adecvat de muncitori între Topa Mică și Zimbor, unde întâmpină întârzieri semnificative în progresul mai multor structuri. În prezent, sunt doar câteva echipe sporadice,” afirmă Asociația Pro Infrastructura (API), una dintre cele mai active organizații civice în monitorizarea proiectelor mari de infrastructură din țară.

Stadiul actual al tronsonului A3 Nădășelu – Zimbor – Poarta Sălajului

Pe tronsonul Autostrăzii Transilvania, UMB lucrează la un total de 42,3 km între Nădășelu, Zimbor și Poarta Sălajului. Din cauza unor alunecări semnificative de teren pe prima secțiune, CNAIR a inițiat o procedură de licitație și a contractat separat relocarea traseului și realizarea unor viaducte mai lungi, un contract câștigat de o companie din Turcia.

„În sectorul Zimbor-Poarta Sălajului, antreprenorul este bine mobilizat și pare că va finaliza acest sector în 2025. Totuși, mai sunt aspecte de finalizat, iar proiectarea trebuie să fie terminată rapid pentru a obține autorizația de construire în nodul Românași (Poarta Sălajului),” explică API.

„Principala noutate din ultima lună constă în progresul făcut în anumite zone unde se preconizează începutul campaniei de asfaltări, după vacanța de Paște. Din păcate, cele mai multe dintre aceste segmente se află între Nădășelu și Topa Mică. Chiar dacă acest tronson ar putea fi finalizat în 2025, acesta va rămâne inutilizabil (devenind muzeu) fără viaductele care trebuie să fie realizate de Ozaltin pe traseul deviat, care nu au fost încă începute,” explică asociația.

Conform API, „constructorul și CNAIR ar trebui să facă toate eforturile tehnice și birocratice pentru a deschide cei 27 de kilometri până la sfârșitul lui 2025.”

„Este esențial având în vedere întârzierile semnificative, o pată pe reputația celor de la UMB: contracte semnate în iulie și decembrie 2020, cu lucrări începute în forță în 2021, iar acum ne aflăm în situația de a spera că acestea vor fi deschise (parțial) la sfârșitul lui 2025,” afirmă Pro Infrastructura.

A3 Nădășelu – Mihăiești – Zimbor – un tronson greu afectat de alunecări de teren

UMB este activ pe teren încă din 2021 la cei 42,3 km din A3 Nădășelu – Mihăiești – Zimbor, dar s-au confruntat cu două puncte critice – la Nădășelu și Topa Mică – unde dealurile s-au desprins datorită faptului că soluțiile tehnice proiectate conform studiului de fezabilitate inițial nu s-au potrivit cu condițiile reale de teren.

Tronsonul Nădășelu – Mihăiești prezintă dificultăți semnificative din cauza terenului pe care autostrada trebuie să-l traverseze.

Proiectul a fost afectat de alunecări de teren care au impus modificarea traseului și realizarea a două noi viaducte:

  • viaduct cu lungimea de 1,2 km, construit pe piloți forați de diametru mare (zona marcată pe harta de mai jos)
  • viaduct cu lungimea de aproximativ 2 km, destinat să depășească în aval traseul DN1F și cursul pârâului Topa Mică (zona marcată pe harta de mai jos)

A3 Nădășelu – Zimbor:

  • Sector: SECTIUNEA 3A SI SECTIUNEA 3B, SUBSECTIUNEA 3A2: NADASELU – MIHAIESTI SI 3B1: MIHAESTI ZIMBOR
  • Lungime: 30.06 km
  • Antreprenor: Asocierea Spedition UMB – Tehnostrade – Electromontaj
  • Valoare: 1.5 miliarde lei (fără TVA) – preț actualizat
  • Contract semnat: 22 septembrie 2020
  • Durată: 12 luni pentru proiectare + 24 luni pentru execuție (termen care a fost extins ulterior)
  • Stadiu fizic (martie 2025): 82%
  • Data estimată pentru finalizare: T4 2025 – T2 2026

A3 Zimbor – Poarta Sălajului:

  • Sector: SUBSECTIUNEA 3B2: ZIMBOR – POARTA SALAJULUI
  • Lungime: 12,24 km
  • Antreprenor: Asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade
  • Valoare: 836 milioane lei (fără TVA) – preț actualizat
  • Contract semnat: 1 iulie 2020
  • Durată: 12 luni pentru proiectare + 24 luni pentru execuție (termen care a fost extins ulterior)
  • Stadiu fizic (martie 2025): 68%
  • Data estimată pentru finalizare: T4 2025 – T2 2026
Recomandari
Show Cookie Preferences