VIDEO Starliner, vehiculul spațial al celor de la Boeing, a aterizat pe Pământ fără echipaj / Astronauții care au participat la o misiune de 8 zile vor rămâne 8 luni pe orbită

VIDEO Starliner, vehiculul spațial al celor de la Boeing, a aterizat pe Pământ fără echipaj / Astronauții care au participat la o misiune de 8 zile vor rămâne 8 luni pe orbită
Capsula Boeing Starliner (f0t0 NASA / AP / Profimedia)

Vehiculul spațial Starliner dezvoltat de compania Boeing a aterizat sâmbătă dimineață în deșertul din New Mexico, încheind o misiune-test de trei luni marcată de probleme tehnice. Aceste dificultăți au determinat astronauții transportați la Stația Spațială Internațională (ISS) să rămână acolo până anul viitor, conform unui raport Reuters citat de News.ro.

Astronauții NASA Butch Wilmore și Suni Williams, care au reprezentat primul echipaj care a zburat cu Starliner în iunie, au rămas pe ISS. Starliner s-a desprins autonom vineri la ora 22:04 GMT (sâmbătă, 01:04, ora României), începând o călătorie de șase ore spre Pământ, utilizând propulsoare de manevră considerate riscante pentru un echipaj.

Revenirea Starliner pe Pământ a decurs aparent fără probleme, conform livestreaming-ului NASA, vehiculul reușind să finalizze în siguranță etapa finală crucială a misiunii.

Nava s-a reîntors în atmosfera Pământului în jurul orei 03:00 GMT (6:00, ora României) la o viteză orbitală de 27.400 km/oră. Aproximativ 45 de minute mai târziu, aceasta a desfășurat o serie de parașute pentru a reduce viteza și a umflat un set de airbaguri, aterizând în cele din urmă la White Sands Space Harbor din New Mexico.

Astronauții inițial programați pentru o misiune de 8 zile vor rămâne 8 luni în spațiu

Deși această misiune avea rolul de a fi ultimul zbor de testare înainte de a obține certificarea de la NASA pentru misiuni regulate, decizia agenției de a exclude astronauții din capsulă, din cauza problemelor de siguranță, a creat incertitudine în procesul de certificare a Starliner, în ciuda întoarcerii fără probleme.

Astronauții Wilmore și Williams, care vor avea resurse suplimentare pe ISS, sunt programați să revină pe Pământ cu un vehicul SpaceX în februarie 2025.

Această misiune care trebuia să dureze opt zile s-a transformat într-o expediție de opt luni pentru echipajul Starliner.

Pe ISS, care funcționează ca un laborator științific de dimensiunea unui teren de fotbal, aflat la 402 km de Pământ, se află și alți șapte astronauți sositi la diferite momente cu alte nave, inclusiv capsule rusești Soiuz. Wilmore și Williams își vor continua activitatea de cercetare alături de colegii lor.

Probleme tehnice pentru Boeing

În iunie, cinci dintre cele 28 de propulsoare de manevră ale Starliner au prezentat defecțiuni chiar când Wilmore și Williams se apropiau de ISS, iar același sistem de propulsie a avut scurgeri de heliu, esențial pentru presurizarea acestora.

Deși și-au realizat andocarea pe 6 iunie, problemele tehnice au dus la inițierea unei investigații de câteva luni asupra Boeing, care a avut un impact financiar semnificativ asupra companiei, costurile programului Starliner atingând 1,6 miliarde de dolari începând cu 2016, conform unei analize Reuters.

Dificultățile întâmpinate cu Starliner sunt cunoscute încă din 2019, când nava a eșuat într-un zbor-test fără echipaj. După o nouă misiune în 2022, au fost observate în continuare nefuncționări ale propulsoarelor.

Problemele cu Starliner influențează viitorul Boeing în sectorul spațial, domeniu pe care acesta l-a dominat timp de decenii înainte ca SpaceX să reformeze modalitatea în care NASA colaborează cu companiile private.

Boeing intenționează să recupereze capsula Starliner după aterizare și va continua investigațiile pentru a stabili motivele defecțiunilor sistemului de propulsie.

Secțiunea care conținea propulsoarele defecte s-a desprins de capsuță așa cum a fost proiectat, chiar înainte de a pătrunde în atmosferă, ceea ce a dus la arderea acesteia în atmosferă conform planului. Astfel, Boeing se va baza pe teste simulate pentru a identifica problemele întâmpinate de echipament în timpul misiunii.

Recomandari
Show Cookie Preferences