Vizita lui Viktor Orbán în România și Bulgaria: importanța gazului natural
Premierul ungar, Viktor Orbán, va efectua vineri o vizită în Sofia pentru a se întâlni cu președintele bulgar Rumen Radev, iar ulterior va sosi la București pentru o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu. Conform agenției naționale de presă din Ungaria, MTI, această vizită se desfășoară în contextul în care cele două țări au reușit să finalizeze procesul de aderare completă la Schengen, sub conducerea Ungariei în Consiliul UE. Ce interese are, însă, Viktor Orbán?
Conform publicației Euractiv.com, vizita lui Orbán în Bulgaria este marcată de laude și de discuții despre gazul rusesc. La întâlnirea cu Radev, se preconizează că tema centrală va fi cea a gazului rusesc, în contextul în care premierul ungar va fi apreciat pentru contribuția sa la aderarea completă la Schengen.
Ungaria, care deține conducerea Consiliului UE până la finele lunii decembrie, a jucat un rol crucial în accelerarea aderării complete a Bulgariei și României la Schengen. De acum înainte, Ungaria speră să primească sprijinul Bulgariei pentru a asigura continuitatea tranzitului gazului rusesc, conform Euractiv.com.
Se estimează că Rumen Radev va exprima recunoștința Bulgariei față de Orbán pentru suportul acordat în procesul de aderare la Schengen, însă discuția va fi dominată de problema continuării tranzitului de gaze, care ar putea fi afectat de sancțiunile impuse de SUA asupra Gazprombank.
Recent, Bulgaria a avertizat că va suspenda tranzitul gazului rusesc prin Balkan Stream dacă Gazprom nu găsește o soluție pentru a plăti această servicii fără a utiliza Gazprombank, sancționată de Statele Unite, conform informațiilor EFE.
Acum o săptămână, Peter Szijjártó, ministrul ungar de externe, a avut întâlniri cu Radev și ministrul Energiei bulgar, Vladimir Malinov. Deși Ungaria a afirmat că dispune de o soluție pentru situația actuală, detaliile nu au fost încă comunicate.
Ilian Vassilev, expert bulgar în energie și fost ambasador la Moscova, a declarat pentru Euractiv că, în cazul în care Bulgaria oprește tranzitul gazului rusesc către Serbia și Ungaria, efectele vor fi devastatoare pentru aceste țări.
Vizita în România, după anunțul tranzacției dintre E.ON și MVM
Orbán va ajunge în România la scurt timp după anunțul privind încheierea unui acord între compania MVM din Ungaria și E.ON, privind preluarea diviziei de furnizare gaze și energie electrică a E.ON România.
Se preconizează că tranzacția se va finaliza în prima jumătate a anului 2025.
Surse apropiate tranzacției indică faptul că MVM va cumpăra E.ON Furnizare pentru suma de 205 milioane euro. Aceasta este considerată o sumă semnificativă, motiv pentru care companii românești precum Romgaz, OMV Petrom sau Hidroelectrica nu au decis să achiziționeze divizia, deși au manifestat interes.
MVM este dispusă să plătească această sumă mare pentru a asigura o piață de desfacere pentru gazul rusesc, potrivit expertului în energie Răzvan Nicolescu. „Își propun să controleze direct consumatorii. La ce preț vor livra? La același preț ca și companiile românești care dispun de resurse de gaz pentru o perioadă limitată comparativ cu Gazprom”, a afirmat Nicolescu.
După invadarea Ucrainei, Gazprom a pierdut o mare parte din piața europeană, iar începând cu 1 ianuarie 2025, va pierde și mai mult din cotă, odată cu încheierea acordului cu Ucraina pentru tranzitul gazelor.
Dacă vor obține aprobarea autorităților de stat pentru achiziționarea E.ON Furnizare, MVM ar putea să își îndrepte atenția spre centrala Mintia. „Cei de la MVM intenționează să cumpere întreaga producție de energie electrică obținută de Mintia, iar plata nu va fi efectuată în bani, ci prin livrarea de gaz rusesc”, a adăugat Nicolescu pe rețelele sociale.
Mai mult, acesta a menționat că Transgaz va construi o nouă conductă pentru Mintia, subliniind că există un trend de a construi facilități inutile, evocând proiecte precum Tuzla – Podișor, care, în opinia sa, au dus la irosirea a sute de milioane de euro.