Zeci de funcționari publici concediați în Georgia pentru susținerea manifestațiilor în favoarea Uniunii Europene. Premierul Kobahidze: „O autoepurare”

Zeci de funcționari publici concediați în Georgia pentru susținerea manifestațiilor în favoarea Uniunii Europene. Premierul Kobahidze: „O autoepurare”
Irakli Kobahidze, premierul Georgiei, Foto: Prime Ministry of Georgia / AFP / Profimedia

Guvernul georgian a decis concedierea a aproximativ 700 de funcţionari publici deoarece aceștia au sprijinit manifestațiile pro-Uniunea Europeană, care au început la sfârşitul anului trecut. Informațiile provin de la filiala locală a organizaţiei anticorupţie Transparency International, conform Reuters.

Protestele masive au început în noiembrie, ca reacție la decizia guvernului, acuzat de direcție pro-rusă și autoritară, de a îngheța negocierile de aderare la UE până în 2028. Această măsură a generat o nemulțumire generalizată în rândul populației de 3,7 milioane de locuitori. Angajații din diverse agenții guvernamentale au semnat scrisori deschise pentru a denunța acțiunile guvernului, iar diplomați de rang înalt din mai multe ambasade au demisionat în semn de protest.

În luna decembrie, premierul Irakli Kobahidze a caracterizat scrisorile deschise drept „o autoepurare” a elementelor considerate neloiale din administraţia publică.

Protestele, care continuă și în prezent, au fost întâmpinate cu o represiune violentă din partea autorităților georgiene, comportament care a fost condamnat de comunitatea internațională.

Din momentul izbucnirii protestelor, partidul de guvernământ Visul Georgian a modificat repetat legislația referitoare la funcția publică, slăbind protecția juridică a angajaţilor din sectorul public. Transparency International a menționat că Ministerul Apărării și Primăria Tbilisi au fost printre cele mai afectate de concedieri.

Un reprezentant guvernamental nu a oferit comentarii la solicitările jurnaliste.

Relațiile Georgiei cu Occidentul, unde se numără printre statele pro-occidentale succesoare ale Uniunii Sovietice, au suferit în ultimii ani, odată cu încercările Tbilisiului de a consolida legăturile cu Moscova, în special în contextul invaziei ruse în Ucraina din 2022.

Partidul de guvernământ, Visul Georgian, despre care se susține că este controlat de fostul prim-ministru miliardar Bidzina Ivanişvili, a fost reales la alegerile parlamentare din octombrie, scrutin contestat de opoziție, care acuză fraude.

În ultimii ani, partidul a implementat o serie de legi incluzând restricții asupra drepturilor LGBT și o lege controversată care obligă organizațiile ce primesc finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”, altfel riscând sancțiuni severe.

Visul Georgian își exprimă în continuare dorința de a adera la Uniunea Europeană, însă susține și crearea de relații echilibrate cu fosta putere imperială, Rusia, având în vedere menținerea valorilor tradiționale.

Recomandari
Show Cookie Preferences