ANRE detaliază haosul din piața gazelor: Deficitul gazelor extrase din depozite nu a fost necesar / Ministerul Energiei are responsabilitatea

ANRE detaliază haosul din piața gazelor: Deficitul gazelor extrase din depozite nu a fost necesar / Ministerul Energiei are responsabilitatea
Gaze la consumatori casnici / Sursă: MaddyZ | Dreamstime.com

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a declarat că limitarea cantității de gaze extrase din depozite, impusă acum două săptămâni, nu ar fi trebuit să aibă loc, deoarece existau resurse suficiente. ANRE subliniază că Ministerul Energiei este instituția responsabilă pentru stocurile de siguranță în aprovizionarea cu gaze.

Pe 6 februarie, operatorul Depogaz a anunțat restricții privind extracția gazelor din depozite, argumentând că stocurile s-au epuizat prea repede, ceea ce a generat turbulențe pe piață, forțând furnizorii să recurgă la importuri și să se confrunte cu creșterea prețurilor la maximele ultimilor doi ani.

ANRE a précizat că modificarea programelor de extracție de către Depogaz nu este justificată, având în vedere că:

  • la 1 februarie 2025 stocul de gaze al Depogaz Ploiești SRL se ridica la 44,66%, depășind astfel traiectoria de umplere de 41% stabilită de regulamentul european, iar
  • nicio restricție tehnică stipulată în regulament nu a fost semnalată.

ANRE confirmă că Ministerul Energiei este entitatea responsabilă cu monitorizarea stocurilor de gaze și luarea deciziilor necesare.

  • „ANRE nu supraveghează nivelurile de înmagazinare a gazelor naturale, similar cu modul în care nu monitorizează nivelul de apă din lacurile de acumulare pentru generarea de energie electrică sau stocurile de cărbune. Această responsabilitate este atribuită Ministerului Energiei, conform normelor europene.”

De asemenea, ANRE a menționat că Ministerul Energiei propune măsuri obligatorii operatorilor economici în ceea ce privește stocurile pentru sezonul rece.

ANRE: În lipsa documentelor de verificare de la Ministerul Energiei

Reprezentanții ANRE așteaptă cu interes rapoartele Corpului de Control al Ministerului Energiei referitoare la stocurile de gaze, promițându-se că acestea vor fi publicate. Totuși, până acum, nu au fost primite documente de la Ministerul Energiei sau de la Depogaz.

ANRE a afirmat că Comandamentul energetic de iarnă, responsabil de gestionarea sezonului rece 2024-2025, este condus de un reprezentant al Ministerului Energiei, având ANRE doar statut de invitat.

Președintele ANRE, George Niculescu, a explicat că ANRE nu a fost responsabil în trecut pentru disfuncționalitățile din sistemul energetic.

„Acuzarea ANRE de responsabilități nejustificate este inacceptabilă”

Referitor la informațiile despre furnizorii care ar fi importat gaze rusești mai scumpe, ANRE a subliniat că achizițiile se bazează pe prognozele de consum actualizate, care pot varia.

  • „Nominalizările efectuate pentru anumite date pot suferi modificări ca urmare a prognozelor actualizate. Totodată, afirmațiile că furnizorii au deliberat rămas fără gaze pentru a importa cantități suplimentare distorsionează realitatea.”

ANRE a evitat să confirme originea gazelor importate, menționând că monitorizarea tranzacțiilor este efectuată după concluderea acestora, iar eventualele abateri vor fi investigate.

Atât ministrul Energiei, cât și președintele Asociației Energia Inteligentă au recunoscut că ANRE este responsabilă pentru eventualele verificări.

  • „Este complet inacceptabil ca ANRE să fie acuzată de responsabilități care nu îi aparțin, întrucât Ministerul Energiei este singurul autorizat să monitorizeze stocurile de gaze. ANRE este o autoritate de reglementare, fără puterea operativă de a gestiona direct stocurile.”
Recomandari
Show Cookie Preferences