Banca Centrală Europeană sub presiune pentru a reduce dobânzile după scăderea inflației în Italia sub 1%.
Inflația în Italia a coborât sub 1%, conform estimărilor analiștilor, ceea ce exercită presiune asupra Băncii Centrale Europene de a accelera procesul de reducere a dobânzilor, informează Bloomberg.
În luna septembrie, prețurile de consum în a treia cea mai mare economie din zona euro au crescut cu doar 0,8%, datorită scăderii costurilor la energie, transport și comunicații, conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (Istat).
Reducerea inflației este o tendință observată în toate cele 20 de state membre ale zonei euro, iar analiștii se așteaptă ca datele care vor fi publicate vineri din Franța și Spania să arate o creștere a prețurilor sub ținta de 2% stabilită de BCE.
Investitorii prognozează că, în cadrul ședinței de politică monetară din octombrie, Banca Centrală Europeană va anunța a treia scădere a dobânzilor.
Marți, Eurostat va publica datele preliminare privind evoluția inflației în zona euro pentru luna septembrie, iar analiștii estimând o valoare de 1,8%.
În ciuda încetinirii creșterii prețurilor, unii oficiali ai BCE adoptă o poziție 'hawk', subliniind necesitatea păstrării unor dobânzi ridicate pentru a menține inflația sub control.
Cu toate acestea, Italia ar primi cu brațele deschise o reducere a dobânzii în octombrie. Premierul Giorgia Meloni a afirmat că o relaxare a politicii monetare este esențială pentru sprijinirea creșterii economiilor europene. Guvernul de la Roma are ca obiectiv o expansiune economică de aproximativ 1% pentru anul 2024, dar trebuie să înfrunte și provocarea reducerii datoriei, care atinge 130% din PIB.