Băuturi remarcabile (și românești) pentru masa de Paște – Sugestii și recomandări de la 4 specialiști în vinuri

O masă de Paște nu este completă fără băuturile adecvate. Preparatele tradiționale precum friptura de miel sau curcan, drobul, pasca, salata boeuf, cozonacul și ouăle vopsite necesită acompaniamente care să le evidențieze gustul și să faciliteze digestia.
Vinul roșu este, fără îndoială, băutura tradițională pentru această ocazie, însă specialiștii ne sugerează că masa de Paște poate fi acompaniată și de vinuri albe, rose, spumante sau băuturi spirtoase.
Mai jos găsiți recomandările experților.
Cezar Ioan de la Vinul.ro: „Încep cu un vin alb dulce, o alegere neașteptată”
Cezar Ioan, fondatorul publicației de vinuri Vinul.ro și autor de lucrări precum „Romanian Gastronomy in the XXIst Century”, ne împărtășește viziunea sa aboute particulare pentru Vinurile de Paște.
El precizează că anul acesta va alege vinuri care ii plac lui și prietenilor săi.
„Vom începe cu un vin alb dulce, deosebit, care se va asocia perfect cu pateul de casă, pentru că doresc ca toți să zâmbească de la început. Voi alege Tămâioasă românească Grande Reserve Beciul Domnesc – un vin dulce, echilibrat și accesibil, pe care îl consider excelent. O promoție interesantă oferă transport gratuit la comenzi de peste 250 lei”, afirmă Cezar.
Pentru iubitorii de vinuri BIO, el recomandă fie o Fetească neagră de Dealu Mare, fie un cuvée dobrogean de Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească neagră de la Domeniul Bogdan, ambele având un raport bun calitate-preț.
Pentru a acompania drobul și alte preparate, Cezar va aduce o Nedee oltenească, un asamblaj de Fetească regală, Fetească albă și Tămâioasă românească, care promite să încânte oaspeții.
De asemenea, Cezar anticipează că va avea și Grasă de Cotnari și Fetească albă NAIV, alături de Prince Mircea Cabernet Sauvignon.
Cosmin Dragomir, jurnalist culinar: „Eu recomand un spumant pentru momentele festive”
Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și eurosomelier, sugerează băuturi diverse, nu doar vinuri.
„Chiar dacă ne place să deschidem masa cu o tărie autohtonă, prefer un spumant pentru primele clipe festive. Un exemplu excelent este Vin Spumant CH, Selecție de la Cramele Cotnari. Este un vin accesibil și potrivit pentru toată familia”, afirmă el.
Dacă doriți distilate, recomandări includ Horinca de vișine, Pălica de gutui și țuica Pater.
Pentru aperitivele de Paște, Cosmin alege un vin alb cu un nume simbolic, Patima după Matei Fetească Albă 2022.
Pentru friptura de miel, el sugerează un roșu baricat din Fetească Neagră.
Alex Dona, de la desprevin.ro, sugerează un spumant pentru masa de Paște
Alex Dona, co-fondator desprevin.ro, recomandă să începem masa de Paște cu un spumant, un mod clasic și elegant.
„Spumantele de la Cotnari sunt excelente datorită raportului calitate-preț. Indiferent că alegeți Millesime sau Colocviu Vibe, nu veți da greș”, spune Alex.
Pentru restul mesei, Alex optaaza pentru gama Primul, un concept exclusiv creat de Marina Samoilă.
Vinurile din gama Primul sunt produse în cantități limitate și au avut succes la concursuri internaționale.
Rose-ul poate înlocui spumantul, fiind un cupaj de Busuioacă de Bohotin și Pinot Noir, excelent pentru preparate cu aromă intensă.
Pentru preparate vedetă, Primul alb se dovedește a fi un vin gastronomic ce oferă complimente din partea degustătorilor.
Pentru miel sau drob, Alex sugerează Primul roșu, un vin sec apreciat de specialiști.
Gabriel Alexe de la Bucătăria.localfood: „Spumantul este cel mai versatil vin”
Gabriel Alexe, co-fondator al restaurantului Bucătăria.localfood, recomandă un spumant, un vin alb și un roșu potrivite pentru masa de Paște.
„Carassia Blanc de Blanc este un spumant românesc obținut prin metoda tradițională, care se potrivește superb cu aperitivele de Paște”, explică Gabriel.
Pentru vinul alb, el recomandă Fetească Albă de la crama Agape, care se remarcă printr-o personalitate unică.
Pentru un vin roșu, Gabriel sugerează Got Merlot 2020 – un vin din Dealu Mare care se asociază perfect cu friptura de miel.