BREAKING Vladimir Putin a initiat oferte de negocieri directe cu Ucraina, începând de joi: „Oferta noastră este disponibilă”

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat duminică intenția de a începe discuțiile directe cu Ucraina la Istanbul, pe 15 mai, cu scopul de a construi o pace durabilă și de a aborda cauzele fundamentale ale conflictului, conform Reuters.
Putin a subliniat că Rusia propune negocieri directe cu Ucraina la Istanbul pentru a aborda „cauzele profunde ale conflictului” și a restabili o pace durabilă, punând accent pe necesitatea încheierii unui acord real, nu doar pe o simplă pauză pentru reîarmare.
„Propunem Kievului să revină la negocierile directe fără niciun fel de condiții prealabile. Invităm autoritățile ucrainene să reia negocierile începând de joi, la Istanbul”, a afirmat Putin de la Kremlin în dimineața zilei de duminică.
În ciuda presiunilor din partea președintelui american Donald Trump și a avertismentelor din partea liderilor europeni, Putin a făcut puține concesii în ceea ce privește soluționarea conflictului.
Putin a anunțat că va purta discuții cu președintele turc Tayyip Erdogan pe parcursul zilei de duminică, referitor la găzduirea negocierilor, care ar putea conduce la o încetare a focului.
„Oferta noastră este disponibilă”
„Oferta noastră, așa cum se menționează, este disponibilă; acum decizia aparține autorităților ucrainene și susținătorilor lor, care par să fie conduși mai mult de ambițiile politice personale decât de interesele populației lor”, a completat el.
Răspunsul oficial din partea Kievului nu a fost imediat, această ofertă fiind făcută în primele ore ale dimineții de duminică.
Conform spuselor lui Putin, Rusia a propus mai multe variante de armistiții, inclusiv un moratoriu pe atacurile asupra instalațiilor energetice, o încetare a focului de Paște și, recent, un armistițiu de 72 de ore în timpul sărbătorilor care marchează 80 de ani de la victoria în al Doilea Război Mondial. Președintele rus a afirmat că Ucraina a încălcat în mod sistematic aceste armistiții.
El a precizat că, în timpul încetării focului din luna mai, Ucraina a efectuat 524 de atacuri cu drone aeriene, 45 de drone maritime și a utilizat rachete de proveniență occidentală, în timp ce Rusia a respins cinci atacuri asupra regiunilor sale.
Ucraina, de asemenea, l-a acuzat pe Putin că a încălcat propriile acorduri de armistițiu și, împreună cu marile puteri europene, a cerut sâmbătă ca acesta să accepte o încetare a focului necondiționată pe durata a 30 de zile, sub amenințarea unor noi sancțiuni severe.
Vladimir Putin respinge presiunile europene
Putin a negat și ceea ce a considerat a fi tentativă din partea unor puteri europene de a impune „ultimatumuri”.
Această declarație a fost făcută după ce Uniunea Europeană a amplificat presiunea asupra Moscovei, amenințând cu o „întărire semnificativă a sancțiunilor” dacă Putin va respinge armistițiul de 30 de zile solicitat de occidentali.
Șefa Comisiei Europene a afirmat că „mingea este în terenul Rusiei” și că UE este pregătită să impună sancțiuni dure dacă aceasta nu acceptă o încetare totală și necondiționată a focului.
Kremlinul a precizat inițial că pentru a ajunge la un armistițiu este necesară oprirea livrărilor de armament occidental către Ucraina, altfel aceasta ar avea un avantaj militar.
Tot sâmbătă, Kremlinul a comunicat că va „analiza” propunerea de încetare a focului în Ucraina venită din partea susținătorilor occidentali ai Kievului, dar a addăugat că este „inutil” să se „exercite presiuni asupra Moscovei.”