Danemarca organizează un summit pentru securitatea Arctică. Statele Unite nu fac parte din discuții

Liderii din Danemarca, Groenlanda, Insulele Feroe, Islanda și Norvegia se vor întâlni luni pentru a aborda subiectul securității în Arctica, conform anunțului făcut de guvernul danez. Această întâlnire vine pe fondul intențiilor președintelui american Donald Trump de a prelua controlul asupra Groenlandei, așa cum a relatat AFP.
Prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, a subliniat importanța acestei reuniuni, afirmând că este natural ca țările din acest cerc să se reunească pentru a discuta despre situația actuală a securității din Arctica și Atlanticul de Nord, conform unui comunicat de presă.
Summitul va avea loc în Torshavn, capitala Insulelor Feroe, și va include participarea lui Mette Frederiksen, a prim-ministrului Groenlandei Jens-Frederik Nielsen, a premierului islandez Kristrun Frostadottir și a premierului feroez Aksel Johannesen. Jonas Gahr Store, prim-ministrul norvegian, va lua parte la întâlnire prin videoconferință.
Donald Trump a declarat în repetate rânduri că dorește să preia controlul asupra Groenlandei, recunoscută pentru resursele sale bogate și poziția sa strategică, indicând motive de securitate și lăsând deschisă posibilitatea utilizării forței.
Aceste afirmatii au generat neliniște în alte zone ale Arcticii, în special în Islanda și arhipelagul Svalbard din Norvegia, și au provocat tensiuni cu liderii danezi și groenlandezi, care au afirmat că Groenlanda va decide singură viitorul său.
Planuri noi din Washington
Pe 9 mai, agenția Reuters a raportat că oficiali americani examinează un plan pentru a extinde influența asupra Groenlandei printr-un tip de acord similar celor folosite pentru a menține relații strânse cu diverse state insulare din Pacific.
Conform acestui plan, administrația Trump ar putea propune liderilor groenlandezi să intre într-un Acord de Liberă Asociere (COFA) cu Statele Unite.
Acordurile COFA, aplicate anterior în cazul Micronesiei, Insulelor Marshall și Palau, variază, dar în general americanii asigură servicii esențiale, precum livrarea poștei, gestionarea situațiilor de urgență și protecția militară. În schimb, armata americană își desfășoară activitatea fără restricții în țările semnatare, iar comerțul cu Statele Unite se realizează cu taxe vamale reduse.
Pentru ca Groenlanda să beneficieze de un astfel de acord, ar trebui mai întâi să se desprindă de Danemarca. Deși sondajele indică un interes al groenlandezilor pentru independență, aceștia nu doresc să devină parte a Statelor Unite. Un COFA, care ar implica cedarea unei părți semnificative a autonomiei către Washington, ar putea fi privit cu scepticism.
Acordurile COFA existente sunt considerate de oficialii americani ca având un rol semnificativ în contracararea influenței crescută a Chinei în zona Asia-Pacific.
Liderii danezi nu au fost consultați în legătură cu propunerea COFA, iar discuțiile cu Casa Albă referitoare la statutul viitor al Groenlandei sunt inexistente, conform unei surse europene.