Cine l-a ucis cu adevărat pe Martin Luther King Jr.? Documente secrete despre un capitol întunecat din istoria SUA au fost dezvăluite

Cine l-a ucis cu adevărat pe Martin Luther King Jr.? Documente secrete despre un capitol întunecat din istoria SUA au fost dezvăluite
Martin Luther King Jr. în Washington D.C., mai 1957. Sursă foto: KEYSTONE Pictures / Zuma Press / Profimedia

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a făcut publice, luni, peste 240.000 de pagini de documente referitoare la asasinarea lui Martin Luther King Jr., inclusiv arhivă a FBI-ului care documentează supravegherea liderului mișcării pentru drepturile civile, parte a unei campanii de denigrare a câștigătorului Premiului Nobel pentru Pace, conform Reuters.

Aceste dosare au fost disponibile pe platforma Arhivelor Naționale, care a anunțat intenția de a publica și alte informații în viitor.

King a fost ucis în Memphis, Tennessee, pe 4 aprilie 1968, în perioada în care își schimba direcția de la o campanie nonviolentă pentru drepturi egale ale afro-americanilor spre probleme economice și apeluri la pace. Moartea sa a avut un impact profund asupra Statelor Unite într-un an marcat de revolte rasiale și proteste împotriva războiului din Vietnam, dar și de uciderea senatorului Robert F. Kennedy.

Cu câteva luni în urmă, administrația președintelui Donald Trump a publicat mii de pagini de documente relevante pentru asasinările lui Robert Kennedy și John F. Kennedy, care a avut loc în 1963.

Trump a promis, în timpul campaniei sale electorale, că va oferi mai multă transparență în privința circumstanțelor morții lui Kennedy. La preluarea mandatului, el a dat instrucțiuni consilierilor săi pentru a dezvolta un plan privind publicarea documentelor legate de asasinarea lui King și a lui Robert Kennedy.

FBI a păstrat dosare despre King în anii '50 și '60, inclusiv înregistrări ale convorbirilor sale telefonice, pe baza unor acuzații nefondate de legături cu comunismul, elaborate în contextul Războiului Rece. În anii recenti, FBI a recunoscut aceste acțiuni ca fiind exemple de „abuz și excese” în istoria sa.

Familia lui King a solicitat celor care au acces la aceste dosare să se „comporte cu empatie, reținere și respect față de durerea continuă a familiei noastre” și a condamnat orice „încercare de a utiliza abuziv aceste documente”.

„Acum mai mult ca oricând, trebuie să onorăm sacrificiul său angajându-ne să realizăm visul său – o societate bazată pe compasiune, unitate și egalitate”, a declarat familia într-un comunicat.

Familia a menționat că, în timpul vieții lui Martin Luther King Jr., acesta a fost ținta unei campanii de dezinformare și a fost supus unei supravegheri invazive și agresive, orchestrată de J. Edgar Hoover prin intermediul FBI-ului.

James Earl Ray, un individ cunoscut pentru vederile sale segregționiste, a recunoscut inițial că l-a ucis pe King, dar a revenit asupra mărturiei sale. A decedat în închisoare în 1998.

Familia lui King a intentat, în 1999, un proces civil pentru moarte din culpă în Tennessee care a dus la o concluzie unanima a juriului ce a stabilit că „tatăl nostru a fost victima unei conspirații care l-a implicat pe Loyd Jowers și complici anonimi, inclusiv agenți guvernamentali, ca parte a unui plan mai cuprinzător.”

Verdictul a stabilit, de asemenea, că altcineva, și nu James Earl Ray, a fost cel care a tras, iar Ray a fost folosit ca țap ispășitor. Familia consideră acest verdict o confirmare a convingerilor lor de mult timp.

Loyd Jowers, fost ofițer de poliție din Memphis, a afirmat în 1993, într-un interviu pentru ABC, că a participat la complotul pentru asasinarea lui King. Un raport din 2023 al Departamentului Justiției a pus la îndoială veridicitatea acestor afirmații.

Recomandari
Show Cookie Preferences