Cum contribuie România și alte țări din regiune la reconstrucția infrastructurii energetice a Ucrainei

Cum contribuie România și alte țări din regiune la reconstrucția infrastructurii energetice a Ucrainei
Urmările unui atac asupra unei centrale electrice din regiunea ucrainean Harkov, martie 2024. Yevhen Titov / AP / Profimedia

România intenționează să identifice echipamente și materiale pentru a sprijini refacerea sistemului energetic al Ucrainei, afectat de atacurile rusești. În prezent, România oferă asistență Ucrainei prin furnizarea de energie electrică pentru a menține echilibrul rețelei electrice.

  • Un articol din cadrul proiectului european Pulse, elaborat de Claudia Pîrvoiu și Sebastian Pricop (România), Daniel Kopecký (Cehia) și Vladislava Peeva (Bulgaria), examinează măsurile prin care statele din regiune contribuie la reconstrucția infrastructurii energetice din Ucraina.

Ministerul Energiei a declarat: „România sprijină constant sistemul energetic ucrainean prin furnizarea de energie electrică pentru compensarea pierderilor cauzate de atacurile rusești.”

„Toate livrările de energie au fost efectuate în condiții comerciale, partea ucraineană achitând integral costurile”, a mai adăugat ministerul.

Sprijinul se oferă în baza unui acord bilateral pentru ajutor în situații de urgență între cele două state.

Ministerul Energiei a precizat că „ne propunem să identificăm echipamente și materiale pentru a sprijini repararea sistemelor de termoficare și energie electrică afectate de distrugeri.”

De la începutul invaziei ruse, România, alături de alte state europene precum Polonia și Slovacia, a oferit ajutoare extensive pentru sistemul energetic național al Ucrainei, care se confruntă frecvent cu crize de aprovizionare.

Ucraina a solicitat ajutoare urgente din partea României, Poloniei și Slovaciei, după ce atacurile rusești au lăsat milioane de consumatori fără curent.

Ajutoarele pentru Ucraina sunt contra cost

Aceste ajutoare sunt oferite sub formă de livrări fizice de energie electrică, la prețuri comerciale. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat în aprilie că fiecare livrare de energie a fost plătită de ucraineni.

România ar putea contribui și la refacerea infrastructurii energetice cu echipamente mai vechi, a declarat Burduja pentru Digi24. El a menționat că ar putea fi utilizate echipamente din fosta rețea de termocentrale pe cărbune.

„Am fost solicitați recent să verificăm disponibilitatea echipamentelor vechi care ar putea fi potrivite pentru zona ex-sovietică. Este posibil să existe echipamente din termocentrale pe cărbune pe care nu le mai folosim, iar ucrainenii ar fi interesați să le achiziționeze. Activamentele sunt acum în evaluare pentru a determina ce putem livra”, a explicat ministrul Energiei.

Sprijinul Cehiei pentru Ucraina

Ministerul Industriei și Comerțului din Cehia a creat o platformă numită Business Club Ucraina, care facilitează cooperarea între companii și instituții pentru reconstrucția Ucrainei.

În februarie 2023, Cehia a alocat 68 de milioane de coroane cehe (aproximativ 27,5 milioane euro) pentru dispozitive de încălzire, economisire a energiei și reparații la infrastructura energetică deteriorată.

Compania de stat ČEZ a donat 30 de aparate de economisire a energiei companiei ucrainene DTEK în decembrie 2022, iar tehnicieni ai companiei au asistat la securizarea centralei nucleare ucrainene în aprilie 2024.

De asemenea, distribuitorul de gaze GasNet a trimis tehnologii energetice în Ucraina.

Un alt tip de sprijin a fost organizat prin crowdfunding. Ministerul, împreună cu ambasada Ucrainei la Praga, au derulat o campanie prin vânzarea de hanorace cu glugă, generând 769.000 de coroane (31.000 euro) pentru achiziționarea de generatoare.

Alte campanii de crowdfunding au fost organizate în parteneriate între guvern și ONG-uri, cu o parte din veniturile strânse destinate proiectelor energetice. De exemplu, ONG-ul Nesehnutí a lansat o campanie de crowdfunding pentru a instala panouri fotovoltaice la un spital de copii.

Asistența Bulgariei pentru Ucraina

Bulgaria își va oferi sprijinul pentru a ajuta Ucraina să-și refacă infrastructura energetică afectată de atacurile rusești și colaborează pentru a livra piese de schimb și utilaje pentru centralele avariate din regiunea Harkov, conform informațiilor de la ministerul bulgar al Energiei.

Ministrul Energiei din Bulgaria, Vladimir Malinov, a anunțat intenția de a oferi acest sprijin la începutul lunii mai, în urma discuțiilor cu ambasadorul Ucrainei în Bulgaria.

Bulgaria va livra piese de schimb pentru repararea centralelor hidroelectrice și termice distruse în apropiere de Harkov.

„Furnizarea de ajutoare umanitare se desfășoară prin mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene, conform deciziei 1313/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului”, a specificat ministerul bulgar.

Acest mecanism poate direcționa sprijin financiar pentru a ajuta țările terțe în fața dezastrelor, iar Ucraina a fost invitată să se alăture Uniunii Europene în 2022.

Costurile pentru piesele de schimb și asistența energetică oferită de Bulgaria vor fi acoperite de Uniunea Europeană. În mod similar, ajuorul militar este finanțat din fonduri ale UE, SUA și NATO.

Deși volumul ajutoarelor energetice din Bulgaria nu este clar, negocierile pentru vânzarea a două reactoare nucleare rusești, destinate inițial unei centrale abandonate, au început. Aceste echipamente ar urma să fie utilizate pentru a completa centralele nucleare ucrainene.

Ucraina vizează semnarea unui contract cu Bulgaria pentru servicii specializate legate de repararea instalațiilor energetice post-conflict, solicitând ajutor pentru reconstrucția rețelelor electrice și infrastructurii de gaze.

„Aproximativ 80 de companii bulgare au confirmat că dispun de specialiști necesari pentru aceste domenii”, a concluzionat ministerul bulgar al Energiei.

Proiectul PULSE reprezintă o inițiativă europeană de sprijinire a parteneriatelor jurnalistice transfrontaliere, cofinanțată de Comisia Europeană (DG CONNECT) în cadrul Acțiunilor Multimedia. Această inițiativă implică colaborarea cu diverse publicații din Europa.

Trei organizații media internaționale – OBCT (Italia), N-ost (Germania) și Voxeurop (Franța) – vor coordona activitățile acestui proiect.

Recomandari
Show Cookie Preferences