Cum ne gestionăm emoțiile? – Un experiment psihologic inedit realizat de Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Cum ne gestionăm emoțiile? – Un experiment psihologic inedit realizat de Rețeaua de Sănătate Regina Maria
Cum te simți cu adevărat? – un experiment psihologic inedit realizat de Rețeaua de Sănătate Regina Maria Foto: Regina Maria

Rețeaua de Sănătate Regina Maria a desfășurat recent „Experimentul emoțiilor – Cum te simți, cu adevărat?”, o provocare care încurajează introspecția și reconectarea la propriile emoții, având ca scop bunăstarea psihoemoțională.

Prin acest demers, se îndeamnă la reînvățarea conștientizării, înțelegerii și comunicării emoțiilor într-un mod sănătos și autentic, similar cu ceea ce făceam în copilărie. Această inițiativă subliniază importanța de a privi terapia ca un act natural și esențial pentru menținerea sănătății.

Care este, de fapt, starea ta emoțională?

La experiment au participat atât adulți, cât și copii, care au fost invitați să ofere răspunsuri la întrebarea simplă – „Cum te simți?”.

Pe de o parte, răspunsurile adulților sunt adesea gestionate cu precauție, având teama de a arăta vulnerabilitate. Pe de altă parte, copiii reacționează spontan și autentic, exprimându-și sincer trăirile, cum ar fi bucuria de a pleca în vacanță cu avionul sau tristețea din cauza plecării unui prieten. În contrast, adulții își controlează răspunsurile, fiind reticenți să își exprime emoțiile reale.

Oana Nicolau, psihoterapeut și coordonator al echipei de specialiști din cadrul rețelei, a explicat scopul experimentului: „Ne-am dorit ca participanții să conștientizeze ceea ce observăm zi de zi în cabinet, și anume cât de ușor se pierde contactul cu propriile emoții și ce pierderi implică acest lucru.”

Psihoterapeut: Oana Nicolau

Adulții pot uita să rămână conectați la emoțiile lor.

Rezultatele acestui experiment subliniază diferențele în modul de exprimare a emoțiilor între copii și adulți. Copiii, nefiind influențați de normele sociale, își manifestă emoțiile ușor, pe când adulții adoptă reacții controlate, care denotă o mască a vulnerabilităților.

Pe măsură ce îmbătrânim, învățăm să ne gestionăm emoțiile într-un mod considerat social acceptabil, dezvoltând mecanisme de apărare și devenind mai raționali, însă în această călătorie, deseori uităm să ne menținem contactul cu propriile emoții.

„Ne naștem având capacitatea naturală de a comunica ce simțim, dar, de-a lungul timpului, punem bariere și ne adaptăm la așteptările celorlalți. Din frica de a fi judecați sau respinși, ne autocenzurăm și nu permitem emoțiilor să iasă la suprafață, ceea ce ne afectează în primul rând relația cu sine. Autenticitatea față de noi înșine este o sursă de fericire și sănătate”, completează Oana Nicolau.

#ÎnTerapie – un refugiu sigur pentru reconectarea la emoții

Sănătatea mintală reprezintă o parte esențială a bunăstării generale; nu putem trăi în armonie cu noi înșine dacă nu gestionăm emoțiile și trăirile noastre. Raportul Starea Sănătății în UE arată că 60% dintre adulții din România se aflau în risc de depresie în 2022, față de media de 55% înregistrată în Uniunea Europeană.

Accesarea terapiei ar trebui privită la fel de deschis ca și consultarea unui medic pentru alte probleme de sănătate; este o modalitate eficientă de a obține sprijinul necesar și instrumentele corespunzătoare pentru a rămâne în control asupra sănătății noastre.

Solicitarea ajutorului profesionist nu trebuie să fie percepută ca un semn de slăbiciune, ci ca un pas important în călătoria spre autocunoaștere. Terapia oferă un mediu sigur pentru a explora sentimentele, gândurile și comportamentele, având efecte pozitive pe plan social, familial și profesional.

„Psihoterapia este un proces care se desfășoară pe termen lung, iar rezultatele se construiesc pașnic. Înțelegerea nevoii de a cere ajutor este esențială, iar astăzi, a merge la terapie ar trebui să fie considerat un aspect normal al sănătății”, subliniază Oana Nicolau.

Este fundamental să reînvățăm să discutăm despre trăirile noastre. O comunicare deschisă în legătură cu emoțiile contribuie la construirea de relații mai sănătoase și la o mai bună înțelegere a propriei persoane.

Articol susținut de Rețeaua de Sănătate Regina Maria.

Recomandari
Show Cookie Preferences