Damen Mangalia reduce personalul cu 200 de angajați, în timp ce alți 1.000 sunt în șomaj tehnic

Şantierul Naval Damen Mangalia, aflat în insolvenţă, va concedia peste 200 de angajaţi începând cu 28 februarie. De asemenea, pentru mai mult de o mie de angajaţi ai companiei, şomajul tehnic a fost prelungit până pe 31 mai, conform declarațiilor lui Laurenţiu Gobeajă, liderul Sindicatului Navalistul.
Acesta a menționat că sindicaliștii au solicitat autorităților centrale în mod repetat să găsească soluții pentru reluarea activității și ieșirea din insolvență, însă blocajul existent persistă, situație care durează de un an și jumătate, fără progrese semnificative.
La şantierul din Mangalia, statul român deţine 51% din acţiuni, în timp ce compania olandeză Damen deţine 49%.
„Situația continuă să rămână neschimbată. Din păcate, din exterior nu pare că cei doi acţionari au ajuns la un consens. Deși s-au convenit de principiu asupra necesității de a rezilia contractul de asociere, modul în care va avea loc această reziliere și costurile implicate rămân neclare. Prioritatea noastră este ca acest proces să se desfășoare cât mai rapid posibil, dar blocajul persistă, și cei doi acţionari nu comunică detalii despre discuțiile lor,” a declarat Gobeajă.
Gobeajă a mai menționat că cei peste 200 de angajați își vor pierde locurile de muncă începând cu 28 februarie, deși, în urma ultimului protest din Capitală, ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a anunțat că va cere administratorului judiciar să amâne concedierile.
În legătură cu angajații în şomaj tehnic, administratorul şantierului a confirmat că acest regim va fi extins până pe 31 mai, a adăugat Gobeajă.
„Deciziile de concediere erau deja emise și nu au fost revocate. Ultima zi de preaviz va fi pe 27 februarie, iar pe 28 februarie angajările se vor încheia efectiv. Acești salariați vor intra în şomaj din motive care nu țin de ei, ci din cauza restructurării și desființării posturilor. Mulți dintre acești angajați aveau speranțe după protestul din 7 februarie, dar nu s-a concretizat nimic,” a explicat Gobeajă.
Sindicaliștii de la Damen Mangalia planifică un protest în Olanda
Sindicatul Navalistul a adresat o scrisoare deschisă Ambasadei Olandei, solicitând ca „Damen Holding BV să își asume responsabilitățile ca acționar și administrator al celui mai mare șantier naval din România și să intervină urgent pentru redresarea acestuia.”
„Pe 25 februarie, am primit un răspuns de la ambasadă, care a exprimat empatia față de situația noastră, dar a menționat că nu poate interveni. Deși doamna ambasadoare a participat la diverse evenimente organizate de grupul Damen în România, acum se arată incapabilă să intervină,” a declarat liderul sindical cu referire la răspunsul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.
Sindicaliștii intenționează să organizeze, pe 7 martie, un protest în fața ambasadei și, „în cazul în care nu va exista vreo îmbunătățire”, o delegație a salariaților va călători în Olanda pentru a picheta sediul companiei Damen.
Liderul sindical a subliniat că dificultățile şantierului naval sunt rezultatul tensiunilor dintre cei doi acţionari, din cauza căror fiecare a încercat să îl depăşească pe celălalt.
„Tensiunile anuale dintre cei doi acţionari au dus la această situație. Din moment ce nu s-au putut înțelege, parteneriatul lor de afaceri nu poate continua. Ambii sunt separați, dar cu pachete de acțiuni comune, fără a rupe efectiv parteneriatul,” a afirmat Gobeajă.
Damen a reziliat acordul de asociere cu statul român în 2023
În 2023, grupul Damen a notificat rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018 cu statul român, invocând anularea cadrului legal care susținea asocierea prin adoptarea Legii nr. 187/2023.
Ulterior, Damen Holding a solicitat insolvența Damen Shipyards Mangalia, iar Tribunalul Constanța a deschis această procedură pe 19 iunie 2024.
În 2018, Damen a investit la Şantierul Naval Mangalia, achiziționând pachetul majoritar de acțiuni de la Daewoo, acceptând asigurarea a 2% din acțiuni pentru statul român în calitate de acționar majoritar cu 51%, cu condiția ca partenerul olandez să dețină controlul operațional și managerial.