„Decizia corectă”. Victor Ponta explică de ce a favorizat Serbia

„Decizia corectă”. Victor Ponta explică de ce a favorizat Serbia
Victor Ponta, în interviu la Hotspot

Victor Ponta, fost premier al României, se declară mulțumit de alegerea sa de a susține deschiderea ecluzelor de la Porțile de Fier, măsură menită să protejeze capitala Serbiei, Belgrad, de inundaţii, chiar dacă acest lucru a dus, în 2014, la inundarea unor terenuri din România. El a oferit detalii despre lipsa de comunicare a autorităților române în acel moment.

„Mă simt împlinit sufletește și sunt mândru ca român că am sprijinit vecinii noștri în momente dificile. Vreau să explic cu onestitate de ce consider că am acționat corect pentru fiecare om, pentru fiecare român și pentru fiecare creștin”, a declarat Victor Ponta într-o emisiune la România Tv, canal care anterior l-a susținut în campania electorală.

Când a fost întrebat de ce a prioritizat Serbia, în contextul în care sloganul său de campanie este „România pe primul loc”, Ponta a răspuns: „Am pus mai presus viața oamenilor. Acesta a fost modul în care am fost educat, cum am citit în Biblie, și cum mi-a spus mama: prioritatea sunt oamenii.”

Fostul lider al PSD a adăugat că este „un păcat” să afirmi că ai grijă doar de viața românilor și nu și de cea a cetățenilor altor naționalități.

„Atunci când a fost nevoie să aleg între viețile omenești și niște terenuri în pericol de inundaţii, am decis să protejez viețile. Aceasta este definiția leadership-ului în momente de criză. Asta așteaptă românii de la mine, și așa voi acționa și dacă voi fi ales președinte”, a afirmat Ponta.

Fostul premier a povestit că în acea seară de vineri a convocat experți care i-au asigurat că viețile românilor nu sunt amenințate dacă ecluzele sunt deschise și apa este redirectată către terenuri din România.

Referitor la lipsa de comunicare a deciziei către public, Ponta a explicat: „Era vineri noapte, aveam un consilier pe probleme de presă care mă ajuta, iar în acea perioadă au fost inundații în alte zone, precum Gorj și Vâlcea. Nu au existat victime în localitățile riverane Dunării, iar pagubele nu erau atât de mari pentru a fi anunțate.”

El a subliniat că Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) comunică despre incidentele precum inundațiile și, având în vedere că nu au fost victime, „nu avea ce să comunice”.

„ISU nu avea motive să panicheze populația, deoarece nu a existat pericol pentru nimeni”, a explicat Ponta.

Fostul premier a amintit că în 2006 sârbi au deschis ecluze și au spart diguri pentru a salva localitățile din Banatul românesc de inundații.

„Consider că așa trebuie să se comporte niște vecini. Comentariile critice au fost că ‘Ponta ar fi trebuit să-i lase pe sârbi în pericol’ nu reflectă spiritul românesc. Noi ajutăm mereu și ne ajutăm între noi, iar eu sunt foarte mândru de acest lucru”, a adăugat el.

Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale din mai, cu sloganul „România pe primul loc”, a menționat miercuri, într-un podcast, că poartă cetățenia sârba întrucât, în 2014, a decis să asiste Serbia în momente dificile. El a explicat că a dispus deschiderea ecluzelor pentru a evita inundarea Belgradului, deși efectiv s-a inundat partea românească.

Afirmațiile lui Ponta referitor la inundațiile din 2014 au generat reacții puternice în spațiul public, premierul Marcel Ciolacu și alți lideri politici cerându-i să se retragă din cursa electorală. Liderul partidului DREPT, Vlad Gheorghe, a anunțat pe rețele sociale că va depune o plângere penală pentru trădare împotriva fostului premier.

În alte declarații, Ponta a subliniat că „liderii adevărați iau decizii pentru oameni în vremuri dificile, în timp ce criticii dezinformează”. El a asigurat că „în 2014, am acționat pentru a proteja românii, iar nimeni din zona Dunării nu a fost pus în pericol, nici nu au existat daune serioase.”

Într-un mesaj public pe Facebook, fostul premier a amintit că 2014 a fost marcat de cele mai severe inundații din ultimii 120 de ani în Europa, ce au provocat distrugeri masive, iar România a intervenit pentru a ajuta alte țări aflate în pericol.

„Sunt pregătit pentru orice atacuri murdare și disperate din partea celor care se tem de mine. Nimic nu mă va opri acum. Nu voi ceda la atacuri subterane, așa cum se întâmplă în alte partide, și nu mă voi eschiva de la dezbateri. Voi continua să împărtășesc românilor proiectele serioase prin care putem depăși criza actuală și le redăm demnitatea și siguranța viitorului.”, a declarat Ponta.

Hidrolectrica a emis un comunicat în care afirmă că exploatarea Sistemului Hidroenergetic de la Porțile de Fier se desfășoară conform legislației, iar în mai 2014 s-au respectat toate reglementările.

Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei din perioada inundațiilor, a menționat că decizia de deversare a unui râu este atribuită Administrației Naționale Apele Române, iar companiile energetice nu pot contesta ordinele emise de aceasta. El a subliniat că nu a fost implicat în nicio decizie de deversare.

Recomandari
Show Cookie Preferences