Descoperire arheologică semnificativă la Luxor: un sarcofag aduce noi perspective asupra riturilor funerare ale egiptenilor antici
O echipă de cercetători din Franța a reușit să dezvăluie un sarcofag reînhumat datând din perioada Regatului Mijlociu Egiptean în orașul Luxor, în urma unor investigații realizate după descoperirea, în 2018 și 2019, a mai multor sarcofage în aceeași zonă, conform unei declarații a unui membru al echipei arheologice, citat de AFP.
Această descoperire a fost confirmată pe data de 16 decembrie, la finalul unei misiuni de două luni, de Frederic Colin, director al Institutului de Egiptologie de la Universitatea din Strasbourg, care a participat la misiune și a precizat informațiile inițial publicate într-un cotidian regional, transmite Agerpres.
Campania de săpături a fost realizată în colaborare între Universitatea din Strasbourg și Institutul Francez de Arheologie Orientală (IFAO).
Frederic Colin, expert în egiptologie, a catalogat această descoperire ca fiind „remarcabilă” din mai multe perspective. Ea oferă o „lumină” asupra unei întrebări esențiale din antropologie, și anume cum se raporta societatea egipteană la trupurile mumificate și mormintele antecesorilor când se confrunta cu necesitatea de a expropria sicrie antice cu ocazia unor lucrări publice semnificative.
Se confirmă că, în cazul sarcofagului recent găsit, avem de-a face cu o reînhumare. Descoperirile anterioare din 2018 și 2019 la Luxor, în care au fost identificate cinci sarcofage din perioada Noului Regat Egiptean (secolele XIV-IX î.Hr.), au fost, de asemenea, reînhumări.
Noua misiune a avut scopul de a „înțelege mai bine natura și amplasarea descoperirilor din 2018 și 2019, pentru a investiga dacă cele cinci sarcofage reprezintă o mormânt izolat sau parte a unui set mai cuprinzător de reînhumări”, a explicat Frederic Colin.
Cercetătorii au excavat un ansamblu de straturi de pământ acumulate pe parcursul a peste 3.000 de ani, cu o adâncime de peste opt metri, în urma a trei campanii de săpături desfășurate pe durata a șase luni. „Primele indicii au ieșit la iveală în ultima zi de excavare a celei de-a treia campanii”, a adăugat expertul.
Cercetătorii au explorat doar suprafața stratului care adăpostea sicriul, iar săpăturile vor fi continuate în următoarea campanie programată pentru octombrie 2025, conform declarațiilor profesorului Colin.
Sicriul din perioada Regatului Mijlociu Egiptean (sfârșitul secolului XXI î.Hr. – sfârșitul secolului XVIII î.Hr.) este „protegut într-un cufăr de lemn special fabricat”.
Studii amănunțite asupra conținutului său vor fi realizate în 2025 „în colaborare cu arheoantropologi, prin realizarea de modele 3D pentru fiecare etapă a cercetării, un procedeu utilizat sistematic de echipa franceză încă din 2018”, a adăugat Frederic Colin.