Directorul PAID discută despre lipsa asigurării locuințelor afectate de inundații în Vaslui și Galați: Autoritățile ar trebui să aplice amenzi
Luna trecută, în jur de 7.000 de locuințe din județele Vaslui și Galați au fost afectați de inundații, dar doar 438 de dosare de daună au fost deschise, a avertizat marți Nicoleta Radu, director general al PAID, compania care se ocupă cu emiterea asigurărilor obligatorii pentru locuințe în cazul inundațiilor, cutremurelor și alunecărilor de teren. Aceasta a îndemnat autoritățile locale să informeze cetățenii și să aplice amenzi conform legii.
- Conform Legii 260/2008, asigurarea locuințelor împotriva inundațiilor, cutremurelor și alunecărilor de teren (asigurarea PAD) este obligatorie. Costul anual pentru clădirile din materiale durabile este de 130 de lei, iar pentru cele din chirpici sau paiantă, de 50 de lei.
- Proprietarii care plătesc aceste sume pot primi despăgubiri de maxim 100.000 de lei pentru prima categorie de locuințe și până la 50.000 de lei pentru cea de-a doua, în cazul în care locuințele sunt afectate de cele trei fenomene naturae.
- Teoretic, amenda pentru neasigurarea locuințelor este între 100 și 500 de lei, dar în practică, nu a fost aplicată nicio sancțiune de acest tip. Primarii, care ar trebui să impună aceste amenzi, evită să fie percepuți ca personaje negative.
PAID a plătit deja un milion de euro pentru daune.
- „Zonele din Moldova au fost cele mai afectate de-a lungul timpului. În aceste județe, între 6000 și 7000 de locuințe au fost afectate, dar în PAID avem doar 438 de dosare de daune deschise, un număr extrem de mic.
- Pentru aceste dosare, compania a constituit rezerve de 4 milioane de euro, din care am plătit deja un milion de euro.
- Primul dosar de daună a fost plătit în termen de 48 de ore de la deschidere, iar primele plăți au fost pentru daune totale, case distruse complet. În acest sens, suntem pregătiți”, a declarat Nicoleta Radu într-un eveniment organizat de DC Media Group.
Numai 10% din locuințe sunt acoperite prin asigurare în aceste zone.
Nicoleta Radu a subliniat că foarte puține locuințe dispun de asigurarea PAD împotriva inundațiilor, cutremurelor și alunecărilor de teren.
- „Din păcate, mulți cetățeni nu vor avea locuințele refăcute după aceste evenimente, deoarece procentul de încadrare (în asigurare) în aceste zone este de 5-7% sau uneori 10% în cel mai bun caz.
- Întrebarea mea este: oare autoritățile locale nu sunt conștiente că aceste zone sunt expuse riscurilor naturale? Nu înțeleg beneficiile protecției financiare pentru oameni în caz de fenomene majore? Ce se va întâmpla cu cei care își pierd locuințele?” a afirmat șefa PAID.
Deși statul oferă ajutoare de urgență post-calamitate, fondurile alocate nu sunt suficiente pentru a repara locuințele distruse.
O asigurare obligatorie (PAD) costă 50 de lei pe an pentru locuințele din chirpici, oferind o despăgubire maximă de 50.000 de lei în caz de dezastru, sau 130 de lei pe an pentru locuințele din materiale rezistente, cu o despăgubire maximă de 100.000 de lei.