Dumitru Chisăliță devine președintele Consiliului de Administrație al Romgaz

Dumitru Chisăliță devine președintele Consiliului de Administrație al Romgaz
Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, Foto: Asociatia Energia Inteligenta

Romgaz, compania de stat, a anunțat miercuri, prin intermediul burselor, numirea noului președinte al Consiliului de Administrație. Acesta este Dumitru Chisăliță, care a ocupat anterior funcția de președinte al Asociației Energia Inteligentă. De asemenea, Chisăliță a fost denumit și membru al comitetului de nominalizare și remunerare.

Cu două zile în urmă, acționarii Romgaz au decizi să revocheze doi membri ai Consiliului de Administrație, Dan Drăgan și Silvian Gheorghe, fiind desemnați înlocuitori provizorii, pe o perioadă de cinci luni, pe Dumitru Chisăliță și Cornel Benghea. În perioada următoare, va fi initiată o procedură pentru selectarea unor noi membri în Consiliul de Administrație.

Dumitru Chisăliță, inginer și specialist în domeniul energetic, a mai avut diverse funcții în cadrul Romgaz, inclusiv președinte al Consiliului de Administrație. De asemenea, a ocupat funcții de director comercial, director pe energie și director general. Recent, s-a suspendat din funcția de președinte al Asociației Energia Inteligentă, pe care a fondat-o în urmă cu opt ani.

Schimbări în rândul companiilor energetice de stat

Companiile de stat din domeniul energetic sunt în plin proces de revocare a unor membri din Consiliile de Administrație sau Supraveghere. Modificări similare s-au petrecut la Oil Terminal și Hidroelectrica.

Aceste revocări au loc în contextul în care Comisia Europeană a înghețat aproape 300 de milioane de euro din PNRR, din cauza neîndeplinirii cerințelor legate de guvernanța corporativă a companiilor de stat, și aproape 400 milioane de euro pentru neîndeplinirea cerințelor legate de numirile la AMEPIP.

  • Comisia Europeană a decis, în luna octombrie a anului trecut, suspendarea parțială a plăților din PNRR pentru cererea de plată nr. 3, menționând lipsa de transparență și nedisciplina în numirile la conducerea companiilor de stat și la Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), care supraveghează companiile de stat. Neregulile în numirea oamenilor în funcții cheie au fost motivele principale pentru care fondurile PNRR au fost suspendate. De atunci, Guvernul nu a reușit să facă numirile necesare pentru a debloca sumele respective, nici la companiile de stat, nici la AMEPIP. Comisia Europeană a constatat că opt societăți nu au respectat normele pentru numirile corecte în consiliile de administrație, cinci dintre acestea fiind listate pe bursă: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Oil Terminal și Conpet. Această situație afectează 43 de membri ai Consiliilor de Administrație sau Supraveghere, ceea ce face necesară revocarea acestora și demararea unor noi proceduri de selecție.

Modificări în criteriile de selecție: Membrii Consiliului de Administrație nu mai pot fi angajați ai companiilor de stat

Guvernul a aprobat recent un proiect de Ordonanță de Urgență destinat modificării legislației referitoare la guvernanța corporativă, axează-se pe numirea conducătorilor la companiile de stat. Această modificare vine în contextul riscurilor pentru România de a pierde sume considerabile din PNRR pentru neîndeplinirea criteriilor de numire a conducerii.

  • Președintele și vicepreședinții AMEPIP trebuie să aibă minimum diplomă de licență și 10 ani de experiență în domeniul economic sau financiar, de management sau juridic, dintre care cel puțin 7 ani în roluri de conducere. Membrii comisiilor de selecție și nominalizare nu pot avea relații de subordonare cu candidații, având în vedere că exista cazuri unde candidații erau chiar membri ai comisiilor. Fiecare membru al consiliului de administrație trebuie să aibă studii superioare și cel puțin 7 ani de experiență în domeniul specific al întreprinderii publice. Numirile sunt realizate de autoritatea publică tutelară pe baza listei scurte de candidați creată de comisia de selecție. În cazul unui singur candidat validat, acesta va fi propus pentru post. Dacă mai multe candidaturi sunt acceptabile, ordinea de numire se va face în funcție de clasament, acordând prioritate genului subreprezentat. Dacă nu există candidați eligibili, procedura de selecție se va relua în termen de maxim 10 zile lucrătoare, conform prevederilor ordonanței. Membrii consiliului de administrație nu pot avea simultan rolul de membru și de salariat al entității publice, iar contractul de muncă se suspendă pe durata mandatului. Selecția se face respectând principiile Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse, garantând cel puțin o treime din membri din categoria subreprezentată.

Remunerația membrilor executivi ai consiliului de administrație sau ai directoratului va include o indemnizație lunară fixă și o parte variabilă.

Componenta variabilă a remunerării se va revizui anual, pe baza realizării obiectivelor stabilite în planul de administrare și a gradului de îndeplinire a indicatorilor-cheie de performanță, care vor fi consemnate în contractul de mandat.

Recomandari
Show Cookie Preferences